Drumul greu de la Iași la București și lupta zilnică de a-ți accepta viața cu victorii și înfrângeri. Cum se motivează avocata Alina Bilan pentru un viitor al României care depinde și de noi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Alina Bilan este un avocat de succes, iar asta înseamnă că are o viață plină de neprevăzut. A venit în București de la Iași. A crezut că o să găsească aici un oraș mare în care competițiile sunt câștigate pe merit, nu a fost așa. Dar, încet, încet a învățat că trebuie să ia ziua de astăzi cu părți bune și rele, cu victorii și înfrângeri, cu oportunități și vulnerabilități. Și a început să îi spună locului acasă. Chiar dacă, așa cum a fost când a venit în București, drumul către Iașiul natal nu este deloc ușor. Nu are autostradă nici astăzi.

A învățat să iubească competiția. Să își dorească mereu să fie mai bună. Dar să nu uite niciodată de fairplay. Iar după fiecare reușită își dorește să se refugieze în natură. Crede că viitorul României depinde și de noi. Și spune cu bucurie că trăiește o viață frumoasă și plină de sens. Atât ca avocat cât, mai ales, ca om. 

Dar ce înseamnă dreptatea pentru Alina Bilan? Cum arată o viață trăită în prezent? Și ce am putea face pentru ca visurile colorate să devină realitate chiar în țara noastră?

Alina Bilan, cum este viața de avocat în România?

Avocatul este om și ar trebui să trăiască respectându-și aspirația normală spre împlinire. Viața profesională a unui avocat în România e complicată, interesantă și plină de neprevăzut. Cu părți bune și rele, cu victorii și înfrângeri, cu oportunități și vulnerabilități.

Ca avocat trebuie să-ți dezvolți capacitatea reală de a înțelege o situație complexă sub toate aspectele ei. Pentru că România nu prea oferă unui avocat situații simple. Alegerile pe care le facem, modul în care acționăm și interacțiunea cu cei din jur ne modelează. Ca avocați și ca oameni.

Alina Bilan: Pentru a fi un avocat bun trebuie să ai puterea să-ți respecți în permanență etica profesională, să înțelegi și să te faci înțeles, să respecți și să te faci respectat.

Viața este un miracol. Cred că felul în care trăiesc ca om depinde mai puțin de profesie și mai mult de disponibilitatea mea de a trăi cu adevărat. Sunt prezentă, atentă, disponibilă să ofer și să primesc și mai ales dornică să înțeleg viața altfel decât din perspectiva teoretică a milioanelor de lucrări care te învață cum să trăiești.  Nu mă suspend niciodată din propria viață în așteptarea unei alte etape și cred că aceasta trebuie în primul rând trăită și abia apoi povestită. Cred că atitudinea mea mă ajută să fiu pregătită pentru felul în care aceasta se lasă înțeleasă. 

Alina Bilan: Trăiesc o viață frumoasă și plină de sens. Atât ca avocat cât, mai ales, ca om. 

Ce înseamnă dreptate pentru tine?

Este greu să dau o definiție personală. Definiția generală descrie dreptatea ca pe un principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ce i se cuvine și să i se respecte drepturile. De cele mai multe ori acest principiu este discutat și mai puțin respectat. Cred că suntem ceea ce facem și mai puțin ceea ce spunem că facem, astfel încât pentru mine dreptatea e un principiu călăuzitor pentru ceea ce fac și mai puțin o noțiune strict teoretică. 


Îmbunătățește-ți calitatea vieții cu dieta ProLon®️

Ce faci după ce câștigi un proces sau semnezi un contract foarte bun … ai vreun ritual?

Nu. Mă bucur și marchez momentul împreună cu cei din echipa mea. Uneori îmi fac câte un cadou pe care mi l-am refuzat anterior. Sau pur și simplu mă urc în avion și plec câteva zile sau mă retrag în munți să-mi reînnoiesc prietenia cu natura.

Alina Bilan

Când începe și când se termină o zi pentru tine?

Ziua mea începe dimineața devreme și se termină seara târziu. Dar indiferent cât de multe trebuie să rezolv într-o zi, nu uit să trăiesc. Zilele sunt diferite: scurte sau lungi, obositoare, relaxante, marcate de stări sufletești diverse, de evenimente … sunt însă întotdeauna pline de viață.

Nu voi mai avea șansa să mă întâlnesc cu ziua de azi și nici cu cea de mâine. Așa că mă simt datoare să fac astăzi tot ce pot face, să fac parte pe de-a întregul din prezentul meu și să fiu împăcată cu mine cea de astăzi pentru a fi mai pregătită pentru cine o să fiu mâine.

Te invit să ne întoarcem puțin în timp. Când ți-ai dat seama că acesta este drumul pe care ți-l dorești în viață?

Întoarcerea în timp provoacă modificarea amintirilor pe care le evocăm. Pentru că le privim cu mintea și sufletul de astăzi și încercăm să le dăm sens prin prisma a ceea ce suntem acum. Așa că Alina Bilan cea de atunci și-a ales drumul înainte ca Alina Bilan cea de astăzi să se gândească la motivația acelei alegeri. Dar cred că acea Alina Bilan a făcut la timpul potrivit o alegere bună pentru Alina Bilan cea de astăzi. Cariera mea susține această afirmație (zâmbește).

Dar când erai mică tot avocat voiai să fii? Sau ai avut și alte dorințe, poate mai copilăroase?

Când eram copil voiam să devin scriitoare … să-i provoc pe oameni să se uite la lume prin ochii mei. Mi se părea că am lucruri de spus, că pot și că trebuie să mă exprim prin scris și chiar credeam că voi face asta ca om de litere.

Ca avocat am ajuns să scriu mult mai mult decât aș fi scris ca scriitor preferat al unei mari edituri și citesc metri cubi de documente. Acum știu că am ceva de spus și continui să cred în forța argumentelor pe care le pot produce pentru ca oamenii să-mi respecte punctul de vedere.      

Alina Bilan

Ai făcut liceul în Iași, facultatea de Drept tot de acolo, iar acum ești partener la ONV LAW, o firmă de avocatură din București. Cum a fost drumul de la Iași la București?

Greu … nici atunci nu exista autostradă. Când cineva vine din altă parte a țării (nu cred în noțiunea de provincie) la București, lumea se așteaptă ca această mutare să fie prezentată ca un fel de călătorie inițiatică. Am venit într-un mediu nou și aparent mai competitiv, dar asta nu a făcut decât să mă provoace să cunosc mai bine acest context, să mă cunosc pe mine și să mă fac cunoscută și respectată.

Care a fost primul gând cu care ai venit la Bucureșți?

Să reușesc. Eram convinsă că – dacă voi munci cu aceeași determinare cu care am muncit mereu – voi reuși. Am reușit atât în plan personal, cât și în cel profesional și asta mă bucură și mă împlinește.

Alina Bilan: Am crezut că Bucureștiul acordă un statut social corect celor care fac performanță profesională și generează în mod implicit respect și apreciere pentru cei corecți, perseverenți și bine pregătiți. Din păcate în aproape toate domeniile există atât de multă impostură și incompetență, încât mediul în care trăim a devenit unul extrem de toxic, dominat de contraexemple. Un mediu în care exemplele pozitive sunt rare, izolate și nepromovate.

Și cum s-au schimbat lucrurile de atunci până acum? A devenit Bucureștiul acasă pentru tine?

Acasă este locul în care te simți bine, ești protejat și ești înconjurat de cei pe care îi iubești și care te iubesc necondiționat. Am învățat că acasă poate fi în egală măsură acolo unde te-ai născut, acolo unde trăiești și muncești sau acolo unde alegi să trăiești la un moment dat. Nu voi uita niciodată de unde am plecat, dar mă simt bine în Bucureștiul devenit acum acasă. Mă simt bine oriunde sunt împreună cu cei dragi și asta îmi oferă privilegiul absolut al unui acasă legat doar de suflet și mai puțin de coordonatele geografice.   

Alina Bilan

Ai avut o persoană care să îți fie model? Un om care să îți ghideze drumul?

Bunica. Un exemplu minunat de determinare, hotărâre și tărie de caracter și în același timp un om extraordinar de sensibil, blând și empatic. Un suflet mare într-o femeie simplă și bună, încercată de viață, dar niciodată învinsă, veselă și tristă, puternică și vulnerabilă și profund îndrăgostită de viață.

Care a fost cea mai frumoasă lecție de viață pe care ai primit-o vreodată?

Curajul de a fi cine poți să fii. Și despre asumare și responsabilitate.

Dar cea mai frumoasă victorie pe care ai cunoscut-o … fie ea pe plan profesional sau personal?

Primul maraton alergat. M-a învățat despre mine mai mult decât orice altceva până atunci. Și mi-a întărit convingerea că pot să fac aproape orice dacă vreau cu adevărat și am determinarea necesară să mă pregătesc pentru asta.

Îmi spuneai despre alergat. Ce faci atunci când nu ești la birou? Ce pasiuni ai?

Pasiunile mele au evoluat în paralel cu mine. Viteza cu care se schimbă lucrurile în jurul nostru ne obligă să ne adaptăm permanent, să ne schimbăm prioritățile, să ne cunoaștem mai bine. Și astfel apar pasiuni noi, dispar sau se schimbă cele vechi. Important este să ne respectăm pe noi înșine și principiile care ne guvernează viața.

Am făcut și fac sport în continuare, alerg, merg cu bicicleta, mă cațăr pe munți, fitness, yoga, pilates … pentru mine, pentru sănătate, pentru că-mi place și mă face să mă simt bine și mai puțin pentru Instagram sau Facebook (zâmbește).

Merg în muzee, la concerte, la teatru, îmi place în continuare arta contemporană, dar nu mă limitez la asta, mă păstrez deschisă să înțeleg și să mă bucur de artă în general.

Mi-am descoperit pasiuni noi în degustarea celor mai complicate meniuri și a unor vinuri excepționale în restaurante cu stele Michelin. Dar sunt la fel de pasionată să găsesc câte o minune gastronomică într-un colț uitat de lume.


Descoperă stilul de viață al longevității!


Cum se îmbină avocatură cu sportul și arta contemporană?

Până acum nu a trebuit să mediez nici un conflict între ele (râde). Continui să le observ cu atenție.

Ești o persoană competitivă?

Da, atunci când particip la o competiție. Dar nu fac parte parte din categoria celor care transformă orice situație de viață într-o competiție. Și nici una care să uite de noțiunea de fairplay, atât de importantă pentru spiritul competiției.

Ce înseamnă o viață bună pentru tine?

Acea viață care să-mi permită să fiu cine sunt cu adevărat, să fiu aproape de natură, să iubesc și să fiu iubită. O viață în care fiecare zi să mă provoace să învăț ceva nou despre mine și despre lume.

Alina Bilan: O viață bună este o viață pe care nu o păcălești netrăind-o. Cel mai trist este să lipsești din propria viață.

Care este rolul pe care l-a avut programul ProLon®️ în realizarea acestui lucru?

 Ca să ai o viață bună trebuie să fii într-o formă fizică și mentală bună. Iar ProLon®️ este un partener de încredere pentru asta.

Cum ai făcut pasul către acest program … de unde ai aflat de el și cum te-ai hotărât să îl începi?

Am aflat de o clinică unde sunt niște profesioniști desăvârșiți care mi-au vorbit în repetate rânduri despre beneficiile fastingului ca metodă pentru îmbunătățirea condiției fizice, mentale și spirituale a organismului uman. Eram oarecum în temă – ca nespecialist – și încercasem fastingul în diverse ocazii, fără însă a beneficia de suport științific.

Discuția despre ProLon®️ m-a convins să îl încerc și, după prima lună, am înțeles ce înseamnă, cum acționează și ce beneficii reale aduce organismului. Mai mult decât atât, am înțeles că nu este o simplă dietă, ci îmi permite să mă echilibrez și să încep să trăiesc în acord cu principiile mele despre o viață sănătoasă și echilibrată.

Cum au fost primele zile din program?

La fel ca primele antrenamente pentru un maraton: greu, dar știam că lucrez cu mine pentru mine și nu împotriva mea. Rezultatele au confirmat asta.

Și când ai simțit satisfacția primelor rezultate?

În prima dimineață în care am fost mai limpede la minte ca niciodată, mai prezentă fizic, ca atunci când alergăm în competiții, mai liniștită și cu o capacitate de muncă și de concentrare intelectuală cum nu am mai avut de multă vreme.


ProLon® – un program dietetic de 5 zile ce imită postul cu apă, conține micro și macronutrienți care îți hrănesc corpul în timp ce sprijină organismul în rejuvenare, susține sănătatea metabolică. Se recomandă o serie de 5 zile pe lună, timp de 3 luni. Bazată pe cercetări științifice de mai bine de 20 de ani, s-a dovedit că ProLon® susține un stil de viață sănătos. Pentru mai multe detalii, accesează ProLon® Fasting Mimicking Diet!

Cum vezi prezentul României? Dar viitorul?

Facem cu toții parte din prezentul României. Trebuie să avem curajul să ne uităm în jur, dar și în interiorul nostru, să înțelegem ce vedem și mai ales să înțelegem că și noi suntem România. Poate că așa ne vom recăpăta mândria de a fi român și vom începe să ne implicăm mai mult pentru a aduce România mai aproape de ceea ce ar putea să fie. Viitorul depinde și de noi.

Ce sfaturi i-ai da unui elev care visează la o carieră în drept?

Să fie pregătit să muncească foarte mult, să se perfecționeze mereu și să învețe toată viața.

Și care este calitatea pe care trebuie să o aibă dacă vrea să lucreze în acest domeniu?

Capacitatea de a-și păstra motivația pentru ceea ce face în ciuda tuturor obstacolelor care îi vor apărea în cale.

Ultima întrebare, cum arată visurile unui avocat de succes din România?

Colorate (zâmbește).

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora