Cum să ai sărbători liniştite şi fericite, mai degrabă decât stresante şi agitate - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum să ai sărbători liniştite şi fericite, mai degrabă decât stresante şi agitate

Sărbătorile ar trebui să fie despre….? Cine să ştie? Sărbătorile sunt despre ceva diferit pentru fiecare dintre noi, în pofida a ce vor pozele din reviste să ne facă să credem.
Share this article

Sărbătorile ar trebui să fie despre….? Cine să ştie? Sărbătorile sunt despre ceva diferit pentru fiecare dintre noi, în pofida a ce vor pozele din reviste să ne facă să credem.

Pentru unii dintre noi sunt o ocazie de a ne ascunde de lumea agitată şi aglomerată de fiecare zi, în pat, singuri, cu o ciocolată caldă. Pentru alţi,i sunt o ocazie de a se conecta cu prieteni pe care nu apucă să îi vadă suficient în timpul anului, pentru alţii sunt despre familie şi mâncare bună.

Primul pas în a avea nişte sărbători fericite este să stai puţin cu tine să te gândeşti ce îţi doreşti tu de adevăratelea – fără presiunea oamenilor din jur. Ce vrei tu să faci de această sărbători şi despre ce vrei să fie?

Poate fi dificil la început, dar oamenii cărora le reuşeşte povestesc că merită până la urmă. Şi, dacă stai să te gândeşti bine, ce ai putea pierde? Nu îţi iese, mai ai mulţi ani de acum încolo să exersezi reţeta ideală.

După ce ai stabilit ce este important pentru tine, vine pasul mai greu: spune NU. „Nu, mulţumesc frumos pentru invitaţie dar de dată asta nu îmi iese. Ne putem vedem după sărbători cu drag.” „Nu mulţumesc, nu pot ajunge şi la petrecerea asta.” „Nu, mulţumesc, anul acesta chiar nu reuşim să ajungem la voi de Crăciun” (chiar dacă sunt nişte oameni dragi, chiar dacă  trag de tine, chiar dacă te tentează). Ţine minte că sărbătorile pot ajunge să fie înghesuite şi alergate şi doar cu oameni dragi şi nu intră zilele în sac.

O sursă de stres, de sărbători, o reprezintă cadourile. Căutatul lor, aglomeraţia ce trebuie înfruntată, sumele mari de bani pe care ajungi să le dai etc.

Uite câteva soluţii pentru a evita acest stres. Alege doar ce ţi se potriveşte din ele, dacă ţi se potriveşte ceva:

· Fă-ţi cumpărăturile de cadouri înainte de decembrie (anul acesta este prea târziu, dar după mine este unul dintre cele mai bune sfaturi). Ai timp să le gândeşti, să faci lista, nu eşti presat(a) de aglomeraţia generală şi, în preajma sărbătorilor, ai scăpat de o grijă.

·  Adună-ţi familia sau prietenii la un loc şi hotărâţi ca un om o să cumpere doar un cadou, trageţi la sorţi împreună cine pentru cine cumpără cadoul.

·  Făceţi-vă cadou o experienţă comună – că un zburat cu avionul, o zi la spa sau o experienţă de gătit gourmet pentru masă de Crăciun.

·  Şi mai mult decât orice, ţine minte că cel mai frumos cadou pe care îl poţi da este atenţia ta şi relaxarea ta.

Cealaltă sursă de stres fundamentală în timpul sărbătorilor o reprezintă familia. Prea mulţi, prea puţini, cu aceleaşi fixe şi certuri, cu aceleaşi întrebări sau reproşuri dintotdeauna. Câteva trucuri despre cum poţi evita acest stres:

·  Asumă-ţi că te-ai hotărât să îţi petreci sărbătorile cu ei şi bucură-te de lucrurile bune ce le pot oferi.

·  Nu speră că rudele toxice, sâcâitoare, pisăloage să se schimbe de această sărbătoare – du-te acolo cu aşteptările corecte.

·  Întrebările sau subiectele care nu îţi plac sunt întotdeauna aceleaşi – pregăteşte-ţi răspunsurile dinainte, precum şi conversaţiile care să devieze discuţia.

·  Nu mânca mai mult decât ţi-ai propus.

Dacă te-ai hotărât să fi gazdă:

·  Gândeşte-te dinainte câte lucruri poţi face şi după ce ţi-ai făcut lista redu-o cu 30%.

·  Invită numai oameni care îţi sunt dragi şi nu au nevoie de mâncare extraordinară şi o casă impecabilă că să se bucure de compania ta.

·  Nu uită că toată lumea mănâncă foarte mult de Crăciun, aşa că dacă mănâncă numai nişte salate la masă ta, vor fi probabil recunoscători.

Pe lângă aceste lucruri nu uită să dormi  că să nu ieşi din sărbători super obosit(a) – cu excepţia cazului când asta îţi doreai :).

Fă-ţi o lista cu ce îţi doreşti să se întâmple de sărbători şi dacă are mai mut de 3 puncte ştii că trebuie să o renegociezi cu ţine.

Şi, cel mai important, bucură-te de sărbători şi savurează-le fără să ai capul copleşit de stres.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora