Curiozități despre sănătatea inimii: Secrete pentru un sistem cardiovascular ce merge ceas - LIFE.ro
Mergi la conținut

Curiozități despre sănătatea inimii: Secrete pentru un sistem cardiovascular ce merge ceas

Cu fiecare bătaie, inima pompează în corp aproximativ 70 de mililitri de sânge. Și face acest lucru de peste trei miliarde de ori, în viața unei persoane obișnuite. Sistemul cardiovascular - alcătuit din inimă și din vasele sangvine care transportă sângele în corp - este cel care asigură, la propriu, funcționarea celulelor din corp. Acesta furnizează substanțe nutritive esențiale, cum ar fi aminoacizi și electroliți, transportă sângele oxigenat către celule, preia dioxidul de carbon rezultat și vă ajută să luptați împotriva bolilor și chiar să vă stabilizați temperatura corpului.
Share this article

Cu fiecare bătaie, inima pompează în corp aproximativ 70 de mililitri de sânge. Și face acest lucru de peste trei miliarde de ori, în viața unei persoane obișnuite. Sistemul cardiovascular – alcătuit din inimă și din vasele sangvine care transportă sângele în corp – este cel care asigură, la propriu, funcționarea celulelor din corp. Acesta furnizează substanțe nutritive esențiale, cum ar fi aminoacizi și electroliți, transportă sângele oxigenat către celule, preia dioxidul de carbon rezultat și vă ajută să luptați împotriva bolilor și chiar să vă stabilizați temperatura corpului.

Sănătatea sistemului cardiovascular – o preocupare pe viață

Inima este mușchiul cel mai solicitat din corp. Dar cât de multe lucruri cunoașteți cu adevărat despre acest organ important?

La fel ca orice alt mușchi, inima are nevoie de exerciții fizice, de hrană și de odihnă și trebuie să fie protejată de toxine. Iar un sistem cardiovascular sănătos este esențial pentru toți oamenii, indiferent de vârstă. De exemplu: Boala coronariană este a doua cea mai frecventă cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, dar cu toate acestea, 25 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu consideră că este o afecțiune gravă. Un alt exemplu de boală cardiacă gravă este insuficiența cardiacă, care afectează peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Aproximativ 50 % dintre cei afectați mor în cinci ani de la diagnosticare.

Starea precară de sănătate a sistemului cardiovascular poate duce la depuneri de grăsime pe vasele de sânge. Acest proces se numește ateroscleroză. Întrucât ateroscleroza este cauza principală a atacurilor de cord și una dintre cauzele principale ale accidentului vascular cerebral, menținerea sănătății sistemului cardiovascular este, în mod clar, extrem de importantă. S-a demonstrat că la persoanele care sunt expuse la factori de risc, primele semne de ateroscleroză apar înainte de vârsta de 10 ani. Unii factori de risc sunt genetici, alții sociali, iar alții, comportamentali.

Citește și: Cum să obții un somn odihnitor și cum acesta poate afecta sănătatea ta

Vestea bună este că, având un stil de viață sănătos și evitând factorii de risc comportamentali, vă puteți îmbunătăți condiția sistemului cardiovascular, puteți rămâne sănătoși mai mult timp și puteți reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare mai târziu, pe parcursul vieții. Chiar dacă până acum v-ați neglijat sănătatea cardiovasculară, puteți începe chiar acum să eliminați riscurile și, făcând acest lucru, să obțineți beneficii pe termen lung.

Puneți-vă sângele în mișcare

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea generală a sistemului cardiovascular. Activitatea fizică îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge, contribuie la pierderea în greutate și scade tensiunea arterială.

La adulți, 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână pot reduce riscul de cardiopatie ischemică cu aproximativ 30 % și riscul de diabet cu 27 %.4 Așa că, dați-vă jos de pe canapea și urcați-vă pe banda de alergare!

Drumul spre sănătatea inimii trece prin stomac

Alimentația are, de asemenea, o influență majoră asupra sănătății sistemului cardiovascular.

Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate și în grăsimi trans și mâncați mai multe fructe, legume și pește pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. În plus, riscul de boală coronariană, accident vascular cerebral ischemic și diabet de tip 2 crește odată cu indicele de masă corporală (IMC). Încercați să vă mențineți IMC între 18,5 și 24,9 kg/m2 pentru a reduce la minimum riscul. Așadar, pentru a vă păstra sănătatea și pentru a trăi mai mult, renunțați la gogoși și mâncați, în schimb, un măr.

Nu neglijați stilul de viață

Pe lângă exerciții și dietă, există o serie de factori legați de stilul de viață care afectează sănătatea sistemului dvs. cardiovascular. Legătura dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară este destul de complexă, dar există o relație directă între consumul crescut de alcool și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Un pahar ocazional de vin ar putea fi benefic, dar o sticlă întreagă cu siguranță nu va fi.

 Se estimează că fumatul cauzează aproape 10 % dintre bolile cardiovasculare din întreaga lume. Dar renunțarea la fumat reduce rapid și semnificativ riscul pentru sănătatea dumneavoastră. La un an după ce ați renunțat la țigări, riscul de boală coronariană se va înjumătăți. De asemenea, și vârsta la care renunțați la fumat are o importanță semnificativă: într-un studiu clinic care s-a întins pe o perioadă de 50 de ani, realizat de medicii britanici, foștii fumători care au renunțat la fumat la vârste cuprinse între 35 și 44 de ani au avut aceleași rate de supraviețuire ca și persoanele care nu au fumat niciodată.

Sănătatea mintală este unul din multitudinea de alți factori care afectează sănătatea sistemului cardiovascular

Stresul și anxietatea pot duce la hipertensiune arterială, care este factorul de risc cardiovascular numărul unu la nivel mondial, fiind responsabil de 13 % din numărul de decese. Așa că aveți grijă și de sănătatea dumneavoastră mintală. Studiile arată că meditația poate fi de ajutor.

Deși sunt unele dintre cele mai de temut exerciții din sala de fitness, exercițiile burpee sunt cu adevărat nemaipomenite pentru dvs.! La fel ca multe exerciții de mare intensitate, exercițiile burpee sunt grozave pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare, a condiției fizice și a rezistenței musculare, în cel mai scurt timp. Dar: exercițiile burpee nu sunt ușoare, așa că începeți ușor și aveți grijă.

Știați că frecvența normală a bătăilor inimii este intre 60-100 de bătăi pe minut la adulți? Acest lucru înseamnă că inima noastră bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, de 3.600.000 ori pe an si de 2.5 miliarde de ori pe parcursul întregii vieți! Cu atâta “muncă” depusă, trebuie să o protejam!

Inima este un organ muscular, de mărimea unui pumn încleștat, asemanator unui sistem de pompare foarte eficient, ce iriga întregul corp cu sânge, furnizând astfel oxigen si nutrienți celulelor corpului.

Luni este ziua neagră a infarctelor

Peste 20 % din infarcte au loc în această zi, probabil și pentru că oamenii sunt mai stresați atunci când, dupa un weekend relaxant, încep săptămâna într-un ritm frenetic.

Riscul de a face infarct creste cu 40 de procente  in prima parte a zilei, mai ales dimineata, aspect confirmat de catre expertii de la Harvard

Odata ce ne trezim, corpul nostru secreta adrenalina si hormoni ai stresului, crestand astfel presiunea arteriala si nevoia de oxigen. Dar dimineata sangele e mai vascos, intrucat suntem mai deshidratati dupa o noapte in care nu am baut apa, si inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa acel sange. Cum va puteti proteja? Cand va treziti, oferiti-va putin timp, in care sa va intindeti, sa faceti cateva miscari de stretching, intocmai cum fac animalele cand se trezesc.

Vrei sa stii ce trebuie sa mananci pentru a avea o inima puternica si sanatoasa?

Opteaza pentru dieta mediteraneana, recunoscuta pentru incidenta mica de boli cardiovasculare, asa cum ne sfatuiesc expertii canadieni de la Fundatia Heart & Stroke. Conform studiilor intreprinse de acestia, subiectii din programul lor care au facut exercitii in mod regulat si care au mancat in stil mediteranean, si-au redus dimensiunea taliei cu pana la 8 cm, si-au micsorat presiunea sistolica cu pana la 6 mm coloana de mercur, totodata imbunatatindu-si cu aproximativ 15 procente conditia fizica si rezistenta la efort.

Artistotel spunea ca inima este sursa inteligentei si ca scopul creierului era sa racoreasca sangele

Egiptenii din vechime credeau ca inima se poate “plimba” in interiorul corpului

Citește și: Sănătatea mintală în perioada toamnă-iarnă: Cum să ne îngrijim și să ne protejăm echilibrul emoțional

Nu degeaba se spune ca inima unei femei bate diferit de cea a unui barbat

Mai exact, inima unei femei bate cu aproximativ 10 procente mai tare decat inima unui barbat.

Poate ca ar fi ciudat sa auzi acest sfat din gura unui cardiolog, dar rasul e cel mai bun medicament

15 minute de ras pe zi poate avea acelasi efect asupra sanatatii cardiovasculare precum o jumatate de ora de exercitii de aerobic.

Dormi suficient intrucat privarea  de somn sau somnul insuficient creste presiunea arteriala, te face mai nervos, creste nivelul de stres, apetitul, incetinind totodata metabolismul

Inainte sa te bagi in pat, aeriseste bine camera, chiar si iarna, si incearca sa faci putina ordine – indeparteaza carti, ziare, telefoane mobile din dormitor. Evita sa lucrezi in camera in care dormi, pentru ca asta iti poate da un somn agitat.

Daca vrei sa ai o inima sanatoasa si sa poti sa sufli mai multe lumanari de ziua ta, pe masura ce inaintezi in varsta, ar trebui sa iti iei un animal de companie, mai exact un caine

Se pare ca prezenta unui caine ne ajuta sa micsoram riscul de a face boli cardiovasculare, avand in acelasi timp un efect pozitiv asupra reducerii obezitatii, hipertensiunii si colesterolului rau.

Uita de solutii precum respiratia artificiala daca vezi pe cineva experimentand un infarct sau un atac cardiac

Dr Karl Kern, cercetator in cadrul Sarver Heart Center din Tucson explica cum compresiile ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui. Aceasta tehnica nu presupune sa iei pulsul unei persoane, sau sa faci respiratie gura-la-gura.

Citește și: Adevărul despre efectul de lumină albastră și cum ne afectează sănătatea și somnul

Persoanele care au un deficit de coenzima Q10 ajung sa sufere in timp de afectiuni cronice precum bolile de inima, hipertensiune,  aritmii, angina pectorala, avand un risc sporit de infarct

Daca avem deficit de Q10, atunci substantele ATP, (adenozin trifosfati), cele care stocheaza si transporta energia in celule, sunt produse in cantitati insuficiente. Studiile intreprinse de catre Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat mai severa este si afectiunea cardica de care sufera persoana respectiva.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora