De ce ar trebui să ne uităm la Billions? Și de ce ar trebui să lucrăm cu o Wendy Rhoades? - LIFE.ro
Sari la conținut

De ce ar trebui să ne uităm la Billions? Și de ce ar trebui să lucrăm cu o Wendy Rhoades?

A început sezonul patru din "Billions". Serialul face o radiografie a vieții fără scrupule de pe Wall Street, iar personajul Wendy Rhoades ne arată ce face un coach într-o astfel de companie. De ce ar trebui să ne uităm la "Billions" și ce ar trebui să învățăm din el?
Share this article

A început sezonul patru din „Billions”. Dacă nu sunteți deja fani, atunci ar fi cazul să începeți să vă uitați la el – îl găsiți pe HBO GO. Serialul produs de Showtime face o radiografie a vieții fără scrupule de pe Wall Street, punând accentul pe lucrurile pe care trebuie să fii dispus să le faci pentru a avea succes acolo. Iar personajul lui Wendy Rhoades, interpretat de actrița Maggie Siff, ne arată importanța unui coach în interiorul unei astfel de companii. Job-ul său este acela de a ține toate aceste minți briliante și ambițioase să funcționeze mereu la capacitate maximă. Iar șeful său, miliardarul Bobby Axelrod, jucat de Damian Lewis, o consideră drept cea mai importantă piesă din puzzle-ul companiei sale.

Dar de ce? Care este rolul unei Wendy Rhoades într-o companie? Cât din ce face ea este pozitiv și cât este negativ? Vorbim despre ce înseamnă un coach într-o companie și cât de bine ilustrează Wendy acest rol de coach, în articolul următor.

De ce compania ta ar avea nevoie de Wendy Rhoades din Billions?

Pentru a răspunde la această întrebare o să povestesc puțin o scenă din chiar primul episod al serialului. Asta ca să vă dați seama despre ce face Wendy la Axe Capital. Totul începe atunci când unul dintre manageri vine la ea pentru că și-a pierdut încrederea în forțele proprii după ce contul pe care lucra începe să scadă în raport cu cele ale colegilor săi. Iar Wendy îl pune să fie atent la vocile din capul său care îi spun că este un pierzător, dar și la cele care îi spun că este un câștigător. Vorbește cu el și, în cele din urmă, îl ajută să se focuseze doar pe vocile care îi transmit al doilea mesaj. Iar totul se încheie cu un gest prietenesc în care amândoi bat palma. Tipul pleacă din cabinetul lui Wendy și, în mai puțin de 24 de ore, ia niște decizii de business care ajută compania să salveze milioane de dolari.

Poate că totul sună prea frumos pentru a fi adevărat, însă rolul său în companie este exact acesta: să îi ajute pe oamenii care lucrează într-un mediu extrem de stresant să aibă încredere în ei și să ia deciziile bune.

Coaching-ul nu este terapie, nu este nici măcar despre a-i face pe oameni să se simtă mai bine. În schimb, așa cum ne arată Wendy, este despre a ajuta pe cineva să își concentreze toate puterile, să evoluez și, într-un final, să aibă succes. El și, implicit, compania pentru care lucrează. Deci, de ce să o ai pe Wendy Rhoades din „Billions” în firmă? Exact pentru asta: că te poate ajuta să fii eficient, să ai succes, să câștigi – așa cum îi place lui Bobby Axelrod să spună.

Wendy Rhoades în ședința de terapie din primul episod din Billions

Personajul negativ din poveste care te învață cum să câștigi mai mult, mai mult și mai mult

Pe de altă parte, personajul acesta poate să fie perceput și ca omul negru din poveste, nu de alta, dar ea în loc să aibă grijă de confortul mental al angajaților Axe Capital, concentrându-se pe a-i ajuta pe aceștia să fie mai buni, mai sănătoși, mai fericiți, Wendy pare să se focuseze pe binele companiei. Această îi ajută pe pacienții săi cum să poată câștigă mai mult, mai mult și mai mult. Totul este despre câștig, despre bani, despre investiții. În niciun caz despre emoții, sentimente sau relații umane.

Wendy le analizează emoțiile și îi manipulează pentru binele lui Axe Capital. Practic, jobul său este la fel de lipsit de etică ca al oricărui alt angajat al companiei. Chiar dacă treaba asta nu se vede atât de mult într-o situație financiară.

Wendy Rhoades într-o ședință de terapie cu Bobby Axelrod în serialul Billions

Dar există cu adevărat o Wendy Rhoades în companiile de pe Wall Street?

Ei bine, da. Există o nișă de psihologi care lucrează pe Wall Street, concentrându-se pe a-i ajuta pe oamenii care lucrează pe bursă cum să evite pierderi de milioane de dolari din buzunarele altora. O treabă destul de complicată pe care au început-o, în anii ’90, Steve Cohen – angajat de compania Ari Kiev și Tony Robbins – angajat de renumitul investitor Paul Tudor Jones.

De altfel, Denise Shull, cea care a fondat pe Wall Street o firmă de coaching numită ReThink Group, a fost consultantă pentru serialul „Billions”, povestind pentru Business Insider că personajul Wendy folosește cele două abordări existente în lumea coaching-ului:

  • metoda cognitiv – comportamentală în care discuțiile sunt folosite pentru a schimba anumite comportamente
  • metoda psihodinamică care susține că gândurile și sentimentele oamenilor sunt cele care afectează performanța profesională a oamenilor

 

Cu ce ar trebui să rămânem după ce ne uităm la”Billions”?

În același interviu pe care l-a acordat pentru Business Insider, Denise Shull vorbește despre cinci adevăruri ale comportamentului uman pe care le folosește în lucrul său cu oamenii de pe Wall Street. Obiectivul este tocmai acela de a-i ajuta pe aceștia să nu mai fie cel mai mare dușman al lor. Și, chiar dacă munca voastră nu presupune să vă jucați cu milioane de dolari din contul propriu sau al altcuiva, cred că sfaturile acesteia sunt extrem de utile. Așa că, vă propun să le luăm pe rând:

  1. Nu există calea cea mai simplă

Oricât ar spune unii că dacă ai un plan pe care îl respecți cu sfințenie nu are cum să nu îți iasă lucrurile, în realitate nu este deloc așa. Vor există foarte multe lucruri care să te afecteze pe drum (sentimente, emoții, acțiuni, greșeli) și care să îți afecteze randamentul. Trebuie să fii pregătit pentru ele și să știi cum să le răspunzi.

  1. Cel mai probabil vei continua să faci aceeași greșeală din nou și din nou

Toată lumea are puncte forte și puncte slabe, acestea definindu-ți personalitatea pe plan profesional. Așa că, este cumva normal să ai greșeli pe care să le repeți. Însă este important, spune Shull, este să poți să le identifici și să nu te ia prin surprindere. Nu ar trebui să existe sentimente pe care să nu putem să le calificăm într-un fel (îngrijorare, anxietate, bucurie).

  1. Viața profesională și cea personală nu se vor întrepătrunde … este o pură utopie

În chiar prima ședință de lucru, Shull vorbește cu pacienții săi despre viața lor personală. Și asta pentru că și-a dat seama că toate greșelile pe care le repetăm sunt legate de nesiguranțele care pornesc din viața noastră personală.

  1. Ignorându-ți emoțiile nu o să ajungi nicăieri

Imediat ce poți să îți identifici trăirile, trebuie să faci totul pentru a le vei accepta. Și asta pentru că, dacă le vei ignora sau le vei nega existența, atunci nu vei face decât să le repeți la nesfârșit. Evident, Shull recomandă ca aceste lucruri să fie discutate și analizate cu un psiholog, tocmai pentru a avea confortul și siguranța de care ai nevoie într-o astfel de situație. Importanța acestei etape este crucială. Doar dacă te vei opri să îți ascunzi sentimentele și le vei confrunta, doar atunci vei putea să le domini și să îți tragi energie și putere din ele.

  1. În realitate, emoțiile sunt cele care fac diferența

Este timpul să încerci să îți schimbi comportamentul. Dacă în mod tradițional pentru a face aceste schimbări ai avea nevoie să te duci la psiholog și să vorbești despre toate lucrurile pe care le simți și le trăiești, Shull propune o altă variantă: aceea de a-ți găsi alt obicei cu care să îl înlocuiești pe cel vechi. Despre lucrul acesta puteți să citiți mai mult în cartea The Power of Habit al lui Charles Duhigg.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora