De ce criza economică este o oportunitate? Bogdan Iordache: „nimeni nu înțelegea care e treaba cu startupurile, pentru mulți păream niște hipsteri” - LIFE.ro
Prima pagină » De ce criza economică este o oportunitate? Bogdan Iordache: „nimeni nu înțelegea care e treaba cu startupurile, pentru mulți păream niște hipsteri”
De ce criza economică este o oportunitate? Bogdan Iordache: „nimeni nu înțelegea care e treaba cu startupurile, pentru mulți păream niște hipsteri”
Bogdan Iordache nu și-a imaginat niciodată alt drum profesional decât cel antreprenorial. De 10 ani organizează conferința How to Web, una dintre cele mai bune 10 conferințe europene pentru startupuri și a lucrat pe zona de investment din 2013. Evident, spiritul antreprenorial îl moștenește. Părinții lui au fost antreprenori, ba mai mult, Bogdan își amintește că „au prins perioada aceea nebună a anilor ‘90, cu suișuri și coborâșuri. Iar unchii din partea bunicului patern au avut unul dintre cele mai mari restaurante și hoteluri din Cernăuți și asta era o treabă povestită cu multă mândrie acasă”.
Anul acesta, Bogdan Iordache a lansat Underline Ventures, un fond de investiții cu capital de risc, pentru a investi în startupurile de tehnologie din Europa Centrală și de Est aflate la început de drum, dar cu ambiții globale. Ai un startup și vrei să vezi cum poți să lucrezi cu Bogdan? Citește acest interviu. Dar, spoiler alert, răspunsul este foarte simplu: trebuie doar să-i dai un mail. Fără invitații la cafea sau la bere. Și Bogdan ne dă și adresa de mail în acest interviu.
Vă invit să-l cunoașteți pe Bogdan Iordache. Să aflați care sunt trupele lui preferate. De ce a simțit că levitează la finalul unui concert Gogol Bordello. Și să aflați de ce crede el că acesta este cel mai bun moment să investești și de ce criza economică în care ne aflăm trebuie văzută drept o mare oportunitate.
Bogdan Iordache, ai lansat de curând Underline Ventures, un fond de investiții cu capital de risc, pentru a investi în startupurile de tehnologie din Europa Centrală și de Est aflate la început de drum, dar cu ambiții globale. Povestește-ne puțin despre acest proiect…
Am lansat recent Underline Ventures, un fond de venture capital ce își propune să investească în startupurile din Europa de Est care au ambiții globale.
Am început să lucrez la Underline la îndemnul unui antreprenor în compania căruia am investit în trecut.
Așa că, după un an de muncă, am lansat Underline Ventures, și mă bucură atât echipa cu care lucrez, cât și faptul că avem mulți antreprenori de succes care ni s-au alăturat.
În același timp, nu cred nici că este o surpriză absolută – am contribuit în ultimii peste 10 ani la organizarea conferinței How to Web, care este una dintre cele mai bune 10 conferințe europene pentru startupuri și am lucrat pe zona de investment din 2013. La un moment dat, lucrurile pur și simplu s-au întâmplat.
Cu Underline Ventures ne propunem să finanțăm startupuri aflate la început de drum, dar care își propun să dezvolte afaceri globale. Pe lângă aspectul financiar, îi putem ajuta să își identifice obiectivele corecte către care să execute, să găsească alți investitori potriviți pentru stadiul sau industria în care sunt, precum și să găsească angajați sau consultanți pentru a-și dezvolta echipa.
Cu ce startupuri lucrați acum?
Obiectivul nostru este să investim în startupuri conduse de fondatori care știu ce au de făcut și care au nevoie de ajutorul nostru la nivel strategic, de conexiuni către angajați cheie sau alți investitori – nu vrem să ne amestecăm în partea operațională.
Revenind la întrebare, lucrăm într-adevăr cu câteva startupuri pe care le vom anunța în curând.
Bogdan Iordache: „Nu mi-am imaginat niciodată că aș putea face altceva decât antreprenoriat”
Cum ajung antreprenorii să lucreze cu voi?
Emailul meu este [email protected] și îmi pot scrie direct mie. Mă strădui să răspund absolut tuturor cât de repede pot, indiferent de ceea ce îmi cer. E important să ne trimită o scurtă prezentare, care poate fi și de doar 2-3 paragrafe despre proiectul la care lucrează și, eventual, o scurtă prezentare personală.
Nu ne plac invitațiile la cafea, prânz sau la bere și nu pentru că nu ne plac berea sau mâncarea, ci pentru că primim tare multe și nu avem timp să le onorăm.
De multe ori o introducere venită din partea unei alte persoane cu care am mai lucrat poate fi foarte utilă, dar nu este obligatorie.
Valoarea fondului de investiții este de 10 milioane de euro la acest moment, cea finală țintită fiind de 20 milioane de euro. Cum a fost fost primit în piață Underline Ventures? Și cum plănuiți să ajungeți la obiectivul pe care vi l-ați propus, dublarea investiției inițiale?
Lucrurile au venit foarte natural. George a venit cu propunerea, apoi i-am pomenit ideea lui Vlad și apoi lucrurile au venit de la sine.
Pentru perioada următoare, ne propunem să abordăm în principal investitorii instituționali internaționali, precum fonduri specializate pentru investiții în fonduri de venture capital. Venture-ul nu este o clasă de capital recomandată investitorilor de retail, este o clasă cu risc ridicat pentru cei care își pot face un portofoliu de investiții sau sunt specializați în investiții de venture.
De unde vine acest spirit antreprenorial, din familie?
Cu siguranță vine din familie. Și părinții mei au fost antreprenori, au prins perioada aceea nebună a anilor ‘90, cu suișuri și coborâșuri. Iar unchii din partea bunicului patern au avut unul dintre cele mai mari restaurante și hoteluri din Cernăuți și asta era o treabă povestită cu multă mândrie acasă.
Nu mi-am imaginat niciodată că aș putea face altceva decât antreprenoriat, într-un fel sau altul.
Când ai simțit prima dată că muncești? Povestește-ne primul tău job…
Dacă primul meu job înseamnă primii bani câștigați, au venit foarte devreme, cred că aveam 5 ani. În vacanța de vară am plecat cu bunicii în concediu la Amara și am primit câteva zeci de abțibilduri cu fotbaliști de la mondialul din Mexic ‘84 ca să le vând. Eu am crescut în Drobeta-Turnu Severin și aveam acces la tot felul de lucruri aduse din Serbia. Cei cu care m-am întâlnit la Amara le vedeau pentru prima dată, a fost un succes instant.
Primul job a fost în Drobeta-Turnu Severin, la firma tatălui meu, un fel de summer job. Aveam 15 ani și voiam să câștig bani independent și am mers pe la tot felul de firme din Severin cu speranța că mă angajează. Era un pic ciudat să caut de lucru, pentru că toți îl știau pe tatăl meu, și până la urmă am primit un job la terasa noastră de vară. Am curățat toată vara boxele de tot felul de lucruri, aveam niște vrăbiuțe foarte active, și am cărat navete de bere, am fost chiar și DJ. A fost o experiență foarte bună pentru mine.
În facultate m-am angajat din primul an – întâi am vândut bilete la TeleEurobingo, apoi m-am angajat ca programator la Vodanet, una din primele firme „de internet” de la noi.
Bogdan Iordache, Underline Ventures
Cine a fost prima persoană care te-a încurajat să alegi acest drum profesional?
În 2012 l-am avut invitat la How to Web pe Max Niederhofer, un antreprenor european care tocmai devenise partener la Accel, unul din marile fonduri europene de venture – între timp și-a făcut propria firmă de investiții, Heartcore.
Pe vremea aceea era extrem de greu de organizat o conferință pentru că nimeni nu înțelegea care e treaba cu startupurile acelea – pentru mulți păream niște hipsteri care nu puteau să fie luați în serios ca „oameni de afaceri”.
Max m-a întrebat cum sunt, cum merge conferința, i-am spus cum stăm și mi-a spus „dar tu de ce nu faci un fond de investiții?” și i-am răspuns că nu știu absolut nimic despre asta, însă nu sună rău. Și am început să învăț.