Doi jurnaliști care s-au decis să plece să vadă lumea. Și după toate aventurile din Asia, Africa sau America s-au reîndrăgostit de România. Cum s-a născut Călător în Bascheți? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Laura Vereha și Sebastian Secan sunt doi jurnaliști de televiziune care au vrut să fie liberi, să vadă lumea și să devină un Călător în Bascheți. Și așa au început să plece prin toată lumea și să scrie despre aventurile lor pe blog. Ne dau ponturi despre cât ne costă o destinație, ce autobuz trebuie să luăm din aeroport sau cât de periculos este locul respectiv și ce avem de văzut. Dar cel mai important este că Laura și Sebastian vorbesc foarte mult despre România și locurile sale minunate.

Iubirea pentru aventură a început pentru Laura cu o lună sabatică în Brazilia. În schimb, la Sebastian a venit firesc odată cu miile de kilometri petrecuți pentru a-și găsi subiecte pentru emisiunile de la televiziune. Iar acum sunt o inspirație pentru toți colegii lor din redacție care îi întreabă pe unde să mai plece în vacanță.

Au vizitat tot felul de țări de prin Asia, Africa sau America, dar România este locul în care se întorc de fiecare dată cu dor. De ce? Aflăm în interviul de mai jos:

Care a fost momentul în care v-ați decis să vă faceți bagajele și să plecați prima dată în lume?

Laura Vereha (Călător în bascheți): Prima călătorie serioasă pentru mine a fost atunci când am decis să îmi iau o luna sabatică de la muncă și să plec la capătul lumii în Brazilia. A fost și un dram de nebunie, pentru că am călătorit singură, fără să știu ce provocări mă așteaptă acolo. A fost momentul când mi-am dat seama că viața nu înseamnă doar muncă, nu înseamnă să aduni lucruri inutile, ci trebuie să te gândești mai mult la tine și la ceea ce contează cu adevărat.

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Eu am descoperit plăcerea pentru a călători muncind. Au fost sute de deplasări în țară, am făcut aproximativ 200,000 de kilometri – de la cele mai îndepărtate cătune, până în cele mai importante spotlighturi turistice. A fost un moment de revelație pentru mine, pentru că, până atunci nu înțelegeam prin ce te poate face fericit un peisaj de munte sau cât îți poate umple sufletul un colț de rai.

Călător în bascheți

Înainte să fiți călători în bascheți, sunteți jurnaliști, ce spun colegii voștri despre călătoriile pe care le faceți?

Pentru mulți suntem inspiraționali. Imediat după ce ajungem la birou prima întrebare este: „cum găsiți locurile acelea incredibil de frumoase?”. Mulți dintre ei au ajuns să călătorească mult și datorită nouă și ne bucură enorm. Despre asta este, de fapt, blogul nostru. Ne dorim să îi inspirăm pe oameni să închidă ușa după ei și descopere lumea.

Și cum vă întoarceți în redacție după vacanță?

E un mix de sentimente. Pe de o parte, venim cu bateriile încărcate, gata de muncă, pe de altă parte, adaptarea la un sistem, uneori, rigid și cu reguli clare, nu e tocmai ușoară. Dar depresia după vacanță ne trece repede. Cum? Căutând un alt bilet de avion.

Călător în bascheți
Laura în Hong Kong

Care a fost cea mai frumoasă amintire împreună?

Au fost multe amintiri faine. De la călătoria în care am luat la pas satele săsești până la primul material care a devenit viral și care ne-a luat prin surprindere, încă de la lansare. A fost o mare surpriză pentru noi, dar, totodată, a fost și momentul în care am devenit mai responsabili în proiectul nostru. Să te citească 650.000 de oameni într-o singură lună este uimitor, dar, în același timp, e o mare răspundere, care te face să îți dorești să fii în fiecare zi mai bun.

Și cel mai frumos cadou primit de la celălalt?

Laura Vereha (Călător în bascheți): L-am primit chiar acum câteva zile, la petrecerea organizată la un 1 an de Călător în Bascheți – un album cu cele mai spectaculoase pensiuni din România.

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Cel mai frumos cadou primit de la Laura a fost chiar blogul și invitația de a mă alătura proiectului acesta care s-a dezvoltat atât de frumos.

Ce vă place să faceți împreună atunci când sunteți acasă, nu pe drumuri, în călătorii?

Să ieșim, uneori, seara, în oraș și să descoperim Bucureștiul neștiut. Ne plac locurile mai puțin umblate, iar Capitala chiar are asemenea comori neștiute.

Sebastian la Glod

Recomandați-ne o carte …

Laura Vereha (Călător în bascheți): Dragoste în vremea holerei: Gabriel Garcia Marquez

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Parfumul, de la Patrick Suskind

Și un serial sau un film …

Laura Vereha (Călător în bascheți): Narcos, sunt fan!

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Serialul Travel with my father.

Laura în Vietnam

Împreună aveți un proiect foarte fain, dar cum a început povestea calatorinbascheti.ro?

Proiectul a existat încă de acum șase ani, însă sub o altă formă și cu o altă direcție editorială. Atunci a venit propunerea Laurei de a-i face un rebranding și de a-l aduce la ceea este astăzi. Lucrurile s-au dezvoltat extrem de repede, iar rezultatele ne-au surprins și pe noi. Suntem pe piață, în noua formulă de un an, timp în care articolele au fost citite de peste 2.500.000 de oameni.

Vă mai amintiți care a fost primul articol pe care l-ați postat pe calatorinbascheti.ro?

Da. Îl ținem bine minte, pentru că a fost și primul articol viral: “Top 10 pensiuni de care n-ai auzit, dar în care te vei simți că în rai”, cu peste 26.000 de distribuiri și likeuri pe Facebook și peste 100.000 de vizualizări.

Voi călătoriți și scrieți foarte mult despre vacanțele sau escapadele pe care le faceți în România, cum este țara noastră din punct de vedere turistic? Ce avem noi și nu ați găsit nicăieri până acum?

România, pentru noi, este magică. E adevărat că, în străinătate, sunt locuri cu o infrastructură perfectă, cu facilități care merg ceas, dar ceea ce credem că lipsește uneori acelor destinații este sufletul. România are suflet, are locuri de poveste de descoperit, trebuie doar să vrei să le vezi. Iubim țara asta, despre care le povestim și străinilor, în toate călătoriile noastre.

Dacă ar trebui să convingeți un străin să ne viziteze, cum ați face-o?

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Îți spun cum am făcut-o, concret, la micul dejun, într-un hostel din Portugalia. Mi-am luat telefonul, am deschis laptopul și i-am făcut capul calendar unei brazilience, arătându-i locurile magice din România. În fix două săptămâni, i-am fost ghid de ocazie pentru ea și familia ei, care a decis să-și facă vacanță în România.

Care a fost cel mai frumos loc pe care l-ați descoperit în România?

Sunt extrem de multe locuri care ni s-au lipit de suflet: de la Cerdacul cu Lavandă din Sălaj, Casa Glod din Alba până la Rimetea sau Elveția României, cum ne place nouă să îi spunem, care este, de departe, satul nostru preferat.

Și unde ar trebui să mergem neapărat iarna aceasta?

Sunt multe care trebuie puse pe lista de must see. De exemplu, Iz de Maramureș, un loc complet superb, aproape de pârtia de la Cavnic. Cu o singură vizită împușcați doi iepuri: stați într o casă de poveste veche de 100 de ani, dar vă veți putea bucura și de o relaxare la ski.

Călător în bascheți
Laura în Thailanda

Prin ce țări ați fost până acum?

Până acum, am ajuns în 45 de țări: în Europa: 24, în Asia: 12, în Africa: 4, în Orientul Mijlociu: 4, iar în America de de Sud, doar în Brazilia.

Unde v-a plăcut cel mai mult?

Laura Vereha (Călător în bascheți): Eu sunt fascinată de Asia și de cultura asiatică. Sunt țări pe care am ajuns să le vizitez chiar și de 3 ori. Mi-a plăcut tare mult în Coreea de Sud, în Japonia și în Bali.

Sebastian Secan (Călător în bascheți): Eu rămân un mare fan al călătoriilor în România Magică. Maramureșul și Bucovina sunt preferatele mele. Nu cred că este vreun sat sau cătun de aici în care să nu fi ajuns.

Cum s-a născut Aventurescu, cel mai popular blog de travel din România? Și cum reușesc Alina și Florin să călătorească jumătate de an, profitând de oferte de pe internet

Care a fost cea mai exotică dintre călătoriile voastre?

Laura Vereha (Călător în bascheți): Insulele Capului Verde, pentru apa turcoaz și plajele nesfârșite.

Sebastian Secan (Călător în bascheți): O drumeție până în vârful Parângul Mare. Pentru mine exotic a fost locul unde am dormit, într-o stână improvizată cu pietrele căzute de pe versant. A fost o experiență de neuitat.

Laura în Singapore

Ce proiecte de viitor aveți?

Ne dorim să vă inspirăm, în continuare, călătoriile. Tocmai de aceea, am lansat, acum o săptămână, noul nostru proiect: vacantelaoferta.ro, unde puteți descoperi destinații de poveste direct de la proprietari.

Călător în bascheți
Laura în Bali

Și la final, de ce ar trebui să călătorim

Vă spunem simplu motto-ul nostru: Lumea e mare, iar timpul trece repede!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora