După o tinerețe timpurie în Oltenia, urmată de o perioadă de tinerețe asumată în București, pentru Mihaela Smeu urmează o a treia tinerețe molcomă în Brașov. Care este povestea cabanei self-care Green Cottage? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mihaela Smeu a avut o călătorie inițiatică în care Oltenia are partea ei de tinerețe timpurie cu zvâcul caracteristic, urmată de o perioadă de tinerețe asumată petrecută la București. Iar acum speră să urmeze o a treia tinerețe molcomă în Brașov. De ce? Pentru că visul ei și al familiei sale este să reușească să se mute de tot în Brașov, cât mai aproape de cabana Green Cottage pe care o au de câțiva ani.

De ce este atât de interesantă această cabană din Râșnov, la doar câțiva kilometri de Bran? Pentru că este self-care. Adică, Mihaela și familia sa o închiriază oamenilor care vor să evadeze la munte. Dar ei stau în București. Așa că nu se întâlnesc niciodată cu oamenii care le devin oaspeți. Cum funcționează asta? Aflăm chiar de la Mihaela.

Care este povestea din spatele Green Cottage?

Green Cottage este un proiect de suflet la care au participat mulți oameni dragi nouă, fiecare dintre ei punându-și amprenta asupra locului. Cabana, în forma în care o găsim azi a fost finalizată în 2018. Este vorba despre o casă de vacanță pe care o închiriem în regim self-care oaspeților dornici de evadare din viața tumultoasă a orașelor. Am vrut să creăm un loc de poveste așa cum ne place să descoperim în călătoriile noastre. La nivel de design am încercat să îmbinăm elementele de inspirație industrială cu cele tradiționale într-un spațiu românesc reinterpretat.

Am descoperit cazările de genul acesta pe Airbnb și ne-a plăcut foarte tare conceptul. De altfel, atunci cand călătorim alegem platforme precum Travlocals și Airbnb pentru că poți găsi o mulțime de căsuțe absolut minunate cu design interesant.

Am descoperit cabana prin intermediul unui prieten care s-a mutat în zona Brașovului și a închiriat acest loc superb. Am mers în vizită acolo și ne-am îndrăgostit pe loc de loc!

Deci călătoriile v-au inspirat în construirea spațiului Green Cottage?

Da, clar. Există această idee că nu contează unde stai atunci când mergi să vizitezi anumite locuri, însă nu este deloc așa. De fapt, spațiul în care alegi să stai contează poate mai mult pentru că acolo intri realmente în atmosfera locului pe care ai mers să îl vizitezi, este el însuși o experiență în sine. În România, genul acesta de spații de cazare a început să ia amploare în ultimii ani și oamenii au învățat să-l caute și să îl aprecieze.

Green Cotage
Green Cotage, cabană self-care în România

Cum a început această aventură?

Am descoperit cabana prin intermediul unui prieten care s-a mutat în zona Brașovului și a închiriat acest loc superb. Am mers în vizită acolo și ne-am îndrăgostit pe loc de loc 😊.

Ulterior am aflat că este de vânzare și nu am stat prea mult pe gânduri. Aveam să descoperim mai târziu că provocările abia începuseră pentru noi. Așa că, prima parte a aventurii nu a fost foarte grea pentru că nu am luat-o de la zero, cabana fiind deja construită și având câteva vizite de pe platformele de închirieri. Ceea ce am făcut noi a fost să o regândim după sufletul și preferințele noastre și să o aducem încet-încet în punctul în care se află acum.

Acesta este visul meu și al familiei mele, să reușim să ne mutăm de tot mai aproape de cabana Green Cottage

Cine este Mihaela Smeu și cum a ajuns drumul ei într-un Green Cottage din Râșnov, la doar câțiva kilometri de Bran?

Este pentru prima oară când vorbesc despre mine în relație cu cabana Green Cottage și nu este tocmai ușor, poate și pentru că sunt doar o parte din povestea Green Cottage. Vin din Oltenia, născută în Craiova, mutată la București în timpul studiilor și împărțită acum între București și Râșnov, unde se află cabana.

Acum că le-am așternut pe hârtie pare ca locurile sunt desprinse dintr-un basm, ca un fel de călătorie inițiatică în care Oltenia are partea ei de tinerețe timpurie cu zvâcul caracteristic, urmată de o perioadă de tinerețe asumată petrecută la București, în care s-au așezat lucrurile și sper să urmeze o a treia tinerețe molcomă în Brașov 😊

Acesta este visul meu și al familiei mele, să reușim să ne mutăm de tot mai aproape de cabana Green Cottage, respectiv în județul Brașov.

Citește și: „M-am întors pentru a demonstra că se poate reuși și se poate duce o viață frumoasă chiar și într-un sătuc uitat de lume”. Cum a luat naștere Casa Bunicilor 
Mihaela și Ana, la Green Cotage

Am văzut că ești pasionată de gătit și de călătorii… ce mâncare le-ai recomanda celor care ajung la Green Cottage? Și ce se potrivește cel mai bine cu locul?

Eu sunt pasionată de gătit și atunci când reușesc să ajung împreună cu familia și prietenii la cabană, gătim. Cred că farmecul culinar al locului este dat de ingredientele pe care le găsești acolo și pe care le poți culege cu mâna ta. O întoarcere la începuturi, dacă vrei.

Slow tourism sau tursimul molcom, neaoș spus, trebuie să cuprindă și această parte de mâncat conștient și în strânsă legătură cu ce îți poate oferi natura. De la leurdă și urzici până la ciuperci, găsești de toate în pădurea care se întinde în spatele casei. Asta dacă ești cunoscător desigur, pentru că alegerea ciupercilor este o activitate pentru avansați 😊.

Dacă turismul pentru leurdă se va dezvolta în următorii ani, Green Cottage este locul ideal unde poți să te delectezi cu această plantă minune! Altfel, dacă preferă o experiență mai puțin avangardistă, sunt câteva restaurante foarte bune în zonă. Oaspeților noștri le recomandăm o vizită la cofetăria Radsor, unde e musai să încerce înghețata artizanală cu iaurt, nuci și covrigeii casei.

Cât de greu a fost începutul poveștii voastre? Au fost momente în care ai spus „nu mai pot”?

Nu începutul a fost momentul de cumpănă în cazul nostru, ci ce a urmat după. Renovarea și recompartimentarea cabanei au constituit provocarea. De la neplăcerile cauzate de constructori, la ratarea deadline-ul stabilit pentru terminarea lucrărilor și faptul că aveam deja rezervări făcute pe care a trebuit să le anulăm și să relocăm oaspeții. La etaj era un open space imens pe care noi am decis să îl transformăm într-un dormitor și o baie. A fost o provocare pentru că acel open space avea farmecul lui și cel mai important nu optura nimic din priveliște, our best feature (avantajul cabanei noastre). Cred că am reușit să închidem acel spatiu și să oferim intimitate fără să privăm oaspeții de la etaj de priveliștea spectaculoasă.

Acesta a fost momentul cel mai greu pentru noi, renovarea casei. Dar am reușit cumva să o scoatem la capăt și să aducem cabana în forma în care se află astăzi. Putem spune că avem deja ceva experiență în domeniu și cred că se simte asta pentru că primesc foarte multe telefoane de la oameni care vor să construiască o cabană asemănătoare și ne cer sfaturi în această privință.

Familia din spatele pensiunii Green Cotage

Cât de mult înseamnă acest loc pentru voi? Și ce vă place să faceți aici?

Noi ne-am atașat foarte tare de zonă și de oamenii de aici. Este un sentiment de slow living pe care ne-am bucurat să îl găsim nu atât de departe de București. Este locul în care venim să ne reîncărcăm bateriile și să ne bucurăm de compania celor dragi.

Am avut norocul să petrecem la cabană perioada lockdownului din martie anul trecut și a fost cea mai frumoasă experiență pentru noi ca familie. Ne-am petrecut aici toate momentele împreună de la școala de acasă și telemuncă, până la bătut dealurile și pădurea în lung și în lat.

În pădure am găsit coarne de cerb și am admirat de la depărtare culcușurile căprioarelor, am analizat împreună cu fetița noastră, Ana, urmele animalelor, am construit împreună o colibă din ramuri ca să-și exerseze în mod creativ instinctul de supraviețuitoare 😊. A fost absolut mirific.

Soțul meu și-a pus și el la lucru partea creativă de woodworking și a construit un loc de joacă pentru copii. El este pasionat de tâmplărie și de fiecare dată când prinde puțin timp liber creează câte ceva din lemn. Aproape toate obiectele făcute de el și-au găsit rostul la cabană: o masă, un adăpost pentru pisici, măști pentru calorifere, rafturi – următorul pas ar fi chiar o cabană făcută de el. Sper să-și găsească inspirația curând 😊

Citește și: Viața la țară: au lăsat agitația de la oraș pentru ca cei mici să crească într-un mediu sănătos, în natură, înconjurați de bunici și de animale. Cum s-a născut Casa de sub Munte cu lucruri adunate de la bunici

Cât de ușor se ajunge la voi? Și ce pot face turiștii aici?

Accesul la cabana Green Cottage este facil. Oaspeții noștri ne găsesc pe Waze sau Google Maps. Ne mândrim cu o oază de liniște potrivită atât pasionaților de drumeții, cât și celor care vor să se relaxeze la o seară de Netflix și un foc in șemineu.

Cabana este situată în Cheile Râșnoavei, o zonă de o frumusețe impresionantă și ideală pentru practicarea diferitelor activități și sporturi montane. Aici se pot practica escaladă și alpinismul, precum și activități ca tiroliana și bungee jumping, zborul cu parapanta.

Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, amatorii de drumeții au la dispoziție traseele care duc la Masivul Postăvaru, Peștera Râșnoavei, Cheile Râșnoavei, Poiana Trei Brazi sau Poiana Secuilor. Pentru amatorii de mountain bike punem la dispoziție 4 biciclete pentru explorarea în tihnă a zonei. Pentru cei care preferă plimbările cu mașina, cabana se află la doar 10 kilometri de Cetatea Râșnovului și în imediata apropiere a obiectivelor turistice din zonă: Castelul Bran, Biserica Neagră, Piața Sfatului. Pentru copii, recomandăm vizitele la Dino Parc Râșnov, unde cei mici pot vedea dinozaurii în mărime naturală și Sanctuarul de urși de la Zărnești, cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. Pentru copii și adulți deopotrivă propunem o vizită la unul dintre centrele de echitație din zonă.

Iarna se poate ajunge foarte ușor la pârtiile din Poiana Brașov și Predeal, aflate la doar 20 de kilometri de cabana Green Cottage. Cel mai accesibil sport de iarnă rămane săniușul care se poate practica și la noi în curte sau în imediata apropiere a cabanei. Iar cei care ne vizitează găsesc la noi și câteva sănii pentru a se putea bucura de zăpadă.

Mihaela și Ana, la Green Cotage

Green Cottage este listat și pe Airbnb, aveți mulți turiști care vă contactează…

Pandemia a schimbat un pic profilul turiștilor, cât și abordarea noastră vis-a-vis de închirierea cabanei. Deși suntem în continuare listați pe Booking și Airbnb începând cu lockdown-ul din martie 2020 rezervările se fac direct la noi pentru că în felul acesta le putem controla mai ușor.

Am colaborat foarte bine cu Travlocals, o platformă nouă de cazări și experiențe autentic românești unde cei care doresc să ne viziteze ne pot găsi cu ușurință.

Locuim în București și controlăm totul remote: am tehnologizat cât de mult am putut cabana ca să ne fie posibil să nu locuim în apropiere

Cât de mult s-au schimbat lucrurile odată cu pandemia?

Ce s-a schimbat este faptul că majoritatea oaspeților ne vizitează din țară pentru că este puțin mai dificil să călătorești în contextul actual. Până anul trecut aproape toți oaspeții care ne vizitau vara veneau de peste hotare. Acum ne vizitează localnicii care, odată cu apariția virusului care ne-a dat tuturor o altă perspectivă asupra lucrurilor, au descoperit frumusețea acestor spații de cazare. Românii au început să aprecieze casele de vacanță în care pot sta singuri, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să se gospodărească. Riscurile sunt mult mai mici în locații de genul acesta decât să zicem, într-un hotel sau pensiune cărora le trec pragul zeci de oameni zilnic.

Green Cotage
Green Cotage, cabană self-care în România

Voi nu stați la Green Cottage, cât de greu vă este să aveți grijă de loc? Și cum funcționează închirierea prin airbnb?

Noi locuim în București și controlăm totul remote. Am tehnologizat cât de mult am putut cabana ca să ne fie posibil să nu locuim în apropiere. Avem o echipă de oameni la curățenie care locuiesc în Râșnov. Atât timp cât ai oameni pe care te poți baza în zonă, poti să locuiești oriunde și să conduci un business de felul acesta.

Cred că Green Cottage este parte a noii cerințe de travel în România, parte din suflul nou de călătorie conștientă și în comuniune cu natura. Sigur că de la intrarea noastră pe piață au apărut foarte multe astfel de cabane care se pot închiria în regim hotelier. Pe unele am reușit să le vizităm și noi și mai sunt multe altele cărora ne dorim foarte tare să le trecem pragul la un moment dat. Este îmbucurător faptul că acum ai de unde alege cazări în care să te simți ca acasă „but with a view” 😊 (dar bucurându-te și de priveliști extraordinare).

Citește și: Căsuța de lemn din pădure în care un copil a învățat matematică adunând cuie, conuri de brad sau crengi uscate: cum arată Zestrea Sofiei și de ce să o vizităm

Ați reușit să legați prietenii cu oaspeții care v-au trecut pragul?

Pentru că noi nu ne vedem cu oaspeții noștri este destul de greu sa legăm prietenii. Am avut parte de invitații la un grătar sau la un pahar cu vin, însă pe care nu am reușit să le onorăm pentru că locuim departe de cabană. Dar avem clienți vechi care ne vizitează frecvent și pe care îi considerăm prieteni.

Green Cotage
Green Cotage, pensiune românească listată pe AIRBNB

În final, de ce ar trebui cineva să aleagă să-și petreacă vacanța la Green Cottage?

Trebuie să ne treacă pragul măcar o dată ca să înțeleagă de ce este locul acesta atât de special.

Și ce planuri aveți cu Green Cottage?

Planuri sunt multe. Totul este încă la faza de proiect pentru noi și mai avem multe de făcut aici. Ne dorim să mai facem o cabană. De data aceasta construită de noi de la zero. Oricum este o surpriză pentru mulți dintre cei care ne sună să facă o rezervare faptul că avem o singură cabană. Deci ar cam trebui să le facem pe plac oamenilor și să mai facem măcar încă o cabană 😊.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora