Elena Oancea: „Designul e contextual. Trebuie să iei în considerare personalitatea clientului şi obiceiurile lui. Noi nu credem neapărat în ce este la modă, pentru că, până la urmă, trendurile sunt trecătoare.” - LIFE.ro
Sari la conținut

Elena Oancea: „Designul e contextual. Trebuie să iei în considerare personalitatea clientului şi obiceiurile lui. Noi nu credem neapărat în ce este la modă, pentru că, până la urmă, trendurile sunt trecătoare.”

Povestea Elenei demonstrează că atunci când iubeşti ceea ce faci şi lucrezi cu pasiune rezultatele nu întârzie să apară. Originară din Bacău, Elena a absolvit Dreptul, însă viaţa a adus-o în lumea designului interior.
Share this article

Povestea Elenei demonstrează că atunci când iubeşti ceea ce faci şi lucrezi cu pasiune rezultatele nu întârzie să apară. Originară din Bacău, Elena a absolvit Dreptul, însă viaţa a adus-o în lumea designului interior.

Împreună cu Cristina Căpitanu au deschis în 2007 Lemon Interior Design, companie premiată pentru proiectele creative realizate în designul de interior, iar de curând Elena a absolvit cursuri de specialitate la New York.

Nu are un stil preferat de design de interior, deşi iubeşte să folosească lemnul şi piatra în amenajarea locuinţelor, şi consideră fiecare nou proiect o provocare şi o şansă de a se reinventa.

Cum ai ajuns de la Drept la Design interior?

Printr-o conjunctură. Înainte de Drept, am lucrat o vreme în PR şi am organizat cursuri pentru diferite companii. După cei doi ani de PR a apărut această oportunitate şi, împreună cu partenera mea, am investit în Lemon Interior Design. La început, compania vindea mobilă şi accesorii, a venit apoi criza, în 2011, şi nu a mai mers aşa bine, prin urmare, ne-a venit ideea să facem trecerea spre design interior. Şi bine am făcut!

Oricine poate face asta? Ce studii trebuie să ai? Ce cursuri trebuie să urmezi?

Nu poate face oricine design interior. Trebuie să te naşti cu un simţ estetic, trebuie să ştii să îmbini armonia cu utilitatea obiectelor dintr-o casă, să studiezi şi să fii la curent cu tendinţele din domeniu, dar să cunoşti foarte bine şi dorinţele clientului. Cursurile sunt, de asemenea, importante. Eu am făcut un curs de Interior Design la Instituto Marangoni Milano, în 2016 şi un Curs de Interior Design, timp de 18 luni , la New York Institute Art & Design (promoţia iulie 2017).

Ce clienţi mari aveţi în portofoliu?

Printre proiectele de succes realizate de către Lemon Interior Design se numără: One Floreasca Lake, One Herăstrău Park, Madrigalului Residence, Spitalul Ponderas, Asmita Gardens, dar şi un proiect internaţional – un duplex în Viena, Austria.

Care sunt tendinţele în materie de design interior?

Eu cred că designul e contextual. Trebuie să iei în considerare personalitatea clientului şi obiceiurile lui, noi nu credem neapărat în ce e la modă, până la urmă trendurile sunt trecătoare. Să îţi răspund la întrebare: sunt în tendinţe lemnul masiv, obiectele unicat, mult metal, iar de vreo doi ani marmura şi încă se menţine.  

Cine sunt designerii tăi preferaţi?

Îmi plac: Philippe Starck, Paola Navone, Marcel Wanders şi Karim Rashid, pe care l-am şi întâlnit.

De unde vine inspiraţia?

Poate mă repet, dar contează foarte mult personalitatea clientului, confortul. Tocmai de aceea, piesele sunt alese cu grijă, ele trebuie să aibă şi utilitate. Ne inspirăm din călătorii, de la târguri, din hoteluri, restaurante etc.

Este designerul interior o afacere profitabilă?

După mulţi ani de muncă, pot să spun că da şi ne dorim să ne dezvoltăm măcar la fel de mult şi în continuare. Implicarea noastră este deplină. Urmărim totul cu mare atenţie, de la schiţe, pereţi, lumini, la piese de mobilier etc. Avem chiar şi 30 de proiecte în paralel, dar nu simţim oboseala, pentru că ne place foarte mult ceea ce facem.

S-a întâmplat să aveţi şi clienţi nemulţumiţi?

Sincer nu, pentru că pentru noi a fost şi este mai importantă mulţumirea clientului, decât banii. Ca să fie el mulţumit, am suportat noi eventualele pierderi, în cazul în care şi-au dorit mici modificări… Relaţia cu clienţii este una apropiată, s-a întâmplat chiar sa vină cu cremă de zahăr ars când noi munceam la proiectul respectiv. Odată ce au lucrat cu noi, nu mai colaborează cu altcineva şi asta este o mare realizare, credem noi.

Aveţi un proiect de suflet?

Proiectul meu de suflet este One Herăstrău Park , la care lucram de la începutul anului. Am gândit un design absolut special în zona de lobby, va fi un fel de boutique hotel, cu portari care vor deschide usa, cu nişte lifturi pavate cu mozaic, absolut superbe. Am adus branduri celebre, o operă ce poartă semnătura unui renumit arhitect din Ibiza, cu înălţimi de peste 7 m. Este un proiec unic în Bucureşti, cu care ne mândrim.

Cum începe ziua unui designer de interior şi cum se termină ea?

Ziua începe pe la 09.00-10.00 dimineaţa pentru că se termină foarte târziu în noapte. Începe muncind şi se termină la fel, pentru că totul trebuie foarte bine programat, în prima parte a zilei stabilim echipele, apoi sedinţele, întâlnirile, câteodată nu avem timp nici să mâncăm…

Ce îţi place să faci atunci când ai timp?

Îmi place foarte mult să citesc şi să călătoresc.

Cum se împacă viaţa de familie cu cariera?

Încercăm să la facem pe toate cât putem noi de bine. Pentru că avem copii, în perioada mai aglomerată este un pic mai greu, dar încercăm să le explicăm că avem un job şi că trebuie să ducem proiectele la bun sfârşit. Recuperăm însă în  week-end.

Cum arată casa ta?

Am trecut prin multe tendinţe. În tinereţe, era totul în alb şi negru, acum este în stilul contemporan, cu accente glamour, în culori de verde închis cu accente de gold.

 

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora