Facultăţi de viitor – ce caută angajatorii de la tânăra generaţie - LIFE.ro
Sari la conținut

Facultăţi de viitor – ce caută angajatorii de la tânăra generaţie

Fie că vorbim de programatori, de ingineri de software sau orice alt tip de specialişti din acest domeniu, cererea este atât de mare încât au început să apară pe piaţă companii de HR dedicate IT&C.
Share this article

Anii de liceu sunt mereu plini cu emoţii şi provocări, iar poate cea mai mare dintre ele este decizia legată de ceea ce faci după bacalaureat. Poţi să te angajezi sau să mergi la facultate. În oricare dintre variante este bine să înţelegi ce ţi se potriveşte, dar şi ce îţi oferă oportunităţi mai bune. Ce era bine acum 20 sau chiar 10 ani s-ar putea ca pentru tine să nu mai fie o alegere foarte bună, mai ales că în prezent sunt o mulţime de locuri de muncă ce nici nu existau cu puţin timp în urmă, mai ales în domeniul online. Am căutat şi am aflat care sunt ceea ce putem numi facultăţi de viitor şi unde le poţi urma în România. Ce mai rămâne de făcut este să afli dacă simţi că vreuna dintre ele îţi poate oferi meseria care să-ţi aducă confortul psihic şi financiar pentru viaţa pe care ţi-o doreşti.

În lista întocmită am ţinut cont de mai mulţi factori, de la reputaţia profesorilor la cât de active sunt industriile respective. Sunt zone în continuă dezvoltare, cu multe investiţii şi angajaţi pe măsură şi sunt zone în care aportul uman este din ce în ce mai redus, aşa că poţi risca să rămâi descoperit dacă alegi un astfel de drum.

Domeniul IT&C este într-o continuă dezvoltare şi deşi numărul de programatori, de exemplu, tot creşte, nevoia de oameni care să ocupe astfel de funcţii este în continuare mai mare decât oferta. Fie că vorbim de programatori, de ingineri de software sau orice alt tip de specialişti din acest domeniu, cererea este atât de mare încât au început să apară pe piaţă companii de HR dedicate IT&C. Dacă ai skill-uri în această zonă ai şanse reale de a-ţi asigura, după facultate, un loc de muncă bine plătit şi cu perspective mari de evoluţie. În România poţi alege să dai admitere la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Cibernetică, Facultatea de Matematică-Informatică sau Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Iar cei mai buni dintre cei mai buni sunt recrutaţi încă de pe băncile facultăţii şi unii dintre ei primesc salarii de entry level peste salariul mediu pe economie.

Facultăţile care pregătesc ingineri în mai toate industriile sunt şi ele facultăţi de viitor. Deşi în fiecare an de pe băncile Politehnicii din Bucureşti, de exemplu, ies mii de absolvenţi, numărul pare insuficient pentru cât de mare este cererea angajatorilor. Specialiştii spun că deficitul de specialişti în inginerie în România este chiar mai mare decât cel al celor pregătiţi în IT şi asta pentru că evoluţia în absolut toate domeniile şi industriile este extrem de rapidă. Facultatea de Inginerie Industrială şi Robotică, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Facultatea de Inginerie Aerospaţială sunt la mare căutare, dar de specialişti este nevoie şi în inginerie în limbi străine, inginerie medicală, inginerie electrică sau ingineria materialelor.

Şi dacă tot am menţionat mai sus de limbi străine, trebuie luat în considerare faptul că acestea rămân la mare căutare printre angajatori în contextul globalizării. Dacă limba engleză a devenit obligatorie pentru oricine îşi doreşte să ajungă să lucreze într-o multinaţională şi nu numai, limbile asiatice, cele exotice şi cele nordice îţi pot oferi un avantaj extraordinar şi un salariu pe măsură. Avantajul de a cunoaşte foarte bine o limbă la mare căutare îl poate neutraliza pe acela de a nu avea o specializare într-un alt domeniu. Multe dintre companii îşi recrutează angajaţii după limbile străine cunoscute şi apoi îi trimit la cursuri de specializare care să îi ajute în posturile pe care le vor ocupa, şi aici găsim locuri de la suport clienţi sau consultanţă la logistică sau contabilitate. Vânzările, transportul şi turismul sunt alte zone în care limbile străine fac legea printre angajaţi şi angajatori.

Facultatea de Medicină rămâne în top printre tinerii absolvenţi de liceu. Şi aici necesarul de angajaţi este mare, iar salariile nu mai sunt cele care îi speriau şi îi făceau în anii trecuţi pe medicii români să aleagă să profeseze în străinătate. Mai mult, ai multiple şanse de a-ţi găsi un loc de muncă, fie că vorbim de stat sau privat, sau chiar îţi poţi deschide un cabinet privat dacă îţi permite specializarea.

Topul primelor 10 universităţi din România exemplifică şi el foarte bine tendinţa actuală de dezvoltare şi cerere pe piaţa de muncă:

  1. Universitatea Babes Bolyai, Cluj Napoca
  2. Universitatea Politehnică, Bucureşti
  3. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi
  4. Academia de Studii Economice, Bucureşti
  5. Universitatea Bucureşti
  6. Universitatea Tehnică, Cluj Napoca
  7. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Iaşi
  8. Universitatea Ştefan cel Mare, Suceava
  9. Universitatea de Vest, Timişoara
  10. Universitatea Politehnică, Timişoara

Nu trebuie să uiţi însă că nu doar potenţialul salariu este cel care ar trebui să te determine să alegi o facultate în detrimentul alteia. Confucius este cel care spunea că “dacă îţi place ceea ce faci, nu vei munci niciodată” şi vorbele lui rămân perfect adevărate şi 2.500 de ani mai târziu. Este important să ştii ce îţi place să faci şi la ce te pricepi mai bine, să înţelegi cu ce se ocupă domeniul pe care îl vizezi şi ce va presupune un loc de muncă în acea zonă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora