Femei puternice în lumea afacerilor: portrete de leadership din România
Femeile sunt adesea lăudate pentru că sunt cultivatoare ale creativității, mari planificatori și organizatori și jucători de echipă exemplari. Dar în lumea antreprenoriatului, în special, merită să distingem alte câteva domenii în care femeile prosperă.
Care este definiția pentru leadership?
Cori Grămescu: Cred că leadershipul are rădăcini în valori personale puternice, etică și capacitatea de a-i inspira pe alții să creeze o modalitate de a-și manifesta visele în mediul lor de lucru.
În calitate de lider al organizațiilor pe care le-am construit, am simțit întotdeauna că alinierea energiei mele feminine este o abordare mai autentică pentru propria mea călătorie și am descoperit curând că femeile sunt uimitoare multi-tasking, rămânând în același timp concentrate și cultivând creativitatea.
Pentru a fi un lider puternic, trebuie să știi cine ești ca persoană, care este misiunea ta și să lucrezi cu echipa ta pentru a-ți construi viziunea despre ceea ce ar trebui să devină compania ta. Este o călătorie frumoasă, una în care construiești ceva doar dintr-o idee. Leadership-ul reunește oamenii și îi aliniază la un vis, dar oferă și regulile mai subtile și nerostite despre „cum facem lucrurile aici și cum procesăm conflictele” la un nivel foarte uman.
Într-un mod metaforic, simt că organizațiile sunt entități complexe, iar sufletul lor este tocmai leadershipul și capacitatea echipei de a inspira oamenii să depășească fișa postului.
Mirela Mus: Liderii eficienți înțeleg că succesul organizației lor depinde de mai mulți factori cheie, inclusiv de capacitatea de a porni resurse, de a stabili și de a urmări obiective pe termen lung și de a selecta și cultiva cele mai bune talente
Bootstrapping înseamnă a începe cu resurse minime și a construi ceva de valoare. Aceasta înseamnă a fi capabil să identifice și să valorifice activele existente pentru a stimula creșterea și a crea oportunități pentru organizațiile lor.
Liderii eficienți înțeleg că obținerea succesului pe termen lung necesită răbdare, perseverență și dorința de a lua decizii dificile pe termen scurt. În cele din urmă, liderii care sunt capabili să atragă, să motiveze și să dezvolte talente de top au mai multe șanse să construiască echipe de înaltă performanță care se pot adapta circumstanțelor în schimbare și pot stimula inovația.
Femei puternice – Sorina Vlăsceanu: În calitate de fondator, cred că leadershipul implică o mare înțelegere a modului în care funcționează oamenii din echipa ta – ceea ce îi motivează, spre ce se străduiesc și cu ce provocări se confruntă
De exemplu, unii oameni lucrează bine sub presiune, în timp ce alții se pot trezi paralizați în fața unui termen limită strâns. Unii membri ai echipei ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a diseca o problemă înainte de a începe să lucreze la ea, în timp ce alții preferă să se scufunde și să își ajusteze abordarea pe măsură ce merg.
Responsabilitatea ta numarul 1 ca lider este să-ți ghidezi echipa într-un mod care să-i aducă pe toți la linia de sosire, în mod constant. Înțelegerea faptului că diferiți oameni au stiluri de lucru diferite și răspund diferit la diferite situații vă va ajuta să planificați un rezultat mai bun pentru întreaga echipă.
Acest lucru este deosebit de important atunci când construiți o companie, deoarece start-up-urile trebuie să facă față multor termene limită strânse, având puține resurse la îndemână.
Femei puternice – Xenia Muntean: Pentru mine, leadership înseamnă să-mi ghidez și să-mi inspir echipa către un obiectiv comun, asigurându-mă în același timp că toată lumea se simte apreciată și are un sens al scopului
Cred că un lider bun ar trebui să fie umil, autentic și rezistent, cu un entuziasm contagios și o etică puternică a muncii pentru a menține echipa motivată.
Leadership-ul ar trebui să vizeze crearea unei culturi în care membrii echipei să se simtă liberi să se exprime, să provoace status quo-ul și să ridice continuu ștacheta asupra lor înșiși.
Femei puternice – Simona Gemeneanu: Ar trebui să-i conduci pe ceilalți în același mod în care se conduce el însuși și cariera lui
Orice deconectare între cele două stiluri de conducere poate determina deraierea. În opinia mea, autenticitatea este cel mai important lucru în leadership.
Care este cea mai mare frică sau provocare pe care ai depășit-o?
Xenia Muntean: Fiind o femeie fondatoare care construia primul ei startup tehnologic la 20 de ani în Europa de Est, m-am confruntat cu temeri și provocări. Una dintre cele mai dificile a fost să-mi construiesc reputația de la zero. Fără legături, fără companii de tehnologie de mare renume în CV-ul meu și proaspăt ieșit din universitate (și nu una elegantă), am simțit că nu aveam nimic să-mi recomand.
Nu am lăsat nimic din toate astea să mă oprească. În schimb, împreună cu co-fondatorii mei, m-am concentrat pe construirea unui produs pe care clienții noștri l-ar adora, intrând în acceleratoare care deschideau noi uși, stăpânind arta de a crea rețele (în ciuda faptului că sunt puțin introvertit) și compensând lipsa. de experiență cerând întotdeauna sfaturi și căutând mentorat. Și, în cele din urmă, să câștig și alte premii, cum ar fi obținerea unui loc pe lista Forbes 30 Under 30 (care arată bine pe LinkedIn și mărește cu siguranță conversia cererii de conexiune).
Așadar, tuturor colegilor mei fondatori de acolo, amintiți-vă că nu este de unde vii sau ce ai făcut în trecut – este vorba despre pasiunea și determinarea pe care le aduci în munca ta. Continuă să împingi.
Sorina Vlăsceanu: Mi-am început cariera profesională ca inginer software și am lucrat câțiva ani ca programator înainte de a cofonda Veridion
Până atunci mă identificam puternic cu acest rol, așa că mi s-a părut firesc ca responsabilitățile mele la Veridion să se învârtă în jurul proiectării și codificării produselor software. În primul an după ce co-fondatorii mei, Florin, Mihai și cu mine am lansat compania, aceasta a rămas principala mea preocupare și responsabilitate.
Pe măsură ce am început să creștem, aveam nevoie de cineva care să se concentreze pe asimilarea cerințelor clienților și pe gestionarea proceselor de livrare, așa că mi-am asumat un rol orientat spre produs și livrare. Mi-a plăcut acest rol, dar mi-a fost greu să-mi împart timpul și eforturile între cele două identități și nu știam cu adevărat la care vreau să rămân în continuare. Acest lucru m-a împiedicat să fac o treabă grozavă la oricare dintre ei.
După luni de luptă, m-am hotărât să merg cu rolul de produs și de livrare, deoarece mi-am dat seama că acesta este zona în care puteam aduce cea mai mare valoare. Să am această realizare – oricât de dificilă – a fost crucială pentru dezvoltarea mea ca fondator, deoarece mi-a permis să mă apropii de lumea afacerilor și să înțeleg mai bine nevoile clienților noștri. Drept urmare, am putut să-mi susțin echipa prin procesul de dezvoltare tehnică, deoarece multe decizii grele care trebuiau luate erau, de fapt, decizii de afaceri.
Simona Gemeneanu: Cea mai mare provocare pe care am depășit-o a fost să-mi sting lipsa firească de încredere în relațiile umane
Afacerea de investiții este 100% o afacere de încredere în partenerii, consilierii, antreprenorii, autoritățile și așa mai departe. Nu poți funcționa fără încredere. Prin urmare, trebuia să-mi reconstruiesc capacitatea de a recunoaște relațiile de încredere.
Mirela Mus: Înființarea primei mele companii, cu tot ce presupune ea: înființarea persoanei juridice, achiziționarea de clienți, angajarea primilor angajați, apoi creșterea în toate domeniile. Apoi, pe măsură ce o companie se extinde, necesită o înțelegere profundă a nevoilor clienților, a tendințelor pieței și a peisajului competitiv, toate pe parcursul perioadelor potențiale de schimbare și incertitudine.
Femei puternice – Cori Grămescu: Mi-a fost atât de frică să-mi pierd identitatea odată ce am plecat din România
Pentru că timp de 17 ani am construit un brand personal care mi-a adus atât de multă dragoste și acceptare din partea clienților mei, mergând într-un domeniu complet diferit ca fondator de startup și pe o cu totul altă piață din SUA a însemnat în primul rând să depășesc teama de nemaifiind Cori Grămescu.
Dar la fel cum organizațiile se schimbă, la fel și noi, ca oameni și apoi lideri. A fost cea mai mare schimbare din viața mea de adult și cea mai umilitoare experiență, dar mă felicit zilnic pentru curajul meu.
Care este sfatul tău numărul 1 pentru femeile antreprenoare care încep din regiunea ECE?
Simona Gemeneanu: Nu mai fi defensiv și crede în tine. Încadrați-vă întotdeauna răspunsurile la întrebările investitorilor într-un mod promoțional, nu într-un mod defensiv. Acest lucru vă poate îmbunătăți șansele de a obține finanțare cu 50-100%.
Cori Gramescu: Să fii mândru și încrezător și să începi prin a gândi global
Avem o pregătire excelentă și solidă în educație aici, în Europa de Est și am crescut cu modele feminine puternice, cel mai bine este să construim pe asta și să începem prin a visa mare. Pentru că organizațiile care sunt create cu o abordare globală în minte funcționează complet diferit de cele care sunt concepute să înceapă mic și să crească. Este o mentalitate și o abordare complet diferită de leadership.
Sorina Vlasceanu: Antreprenorii pot fi adesea percepuți ca supereroi moderni – în special femei antreprenoare, deoarece nu este la fel de comun
Cred că cel mai important lucru de asimilat este că fondatorii sunt oameni obișnuiți, cu viziune. Nu avem puterea creierului supraomenesc sau capacitatea de a funcționa cu un somn minim. Mai degrabă, ceea ce ne diferențiază este o doză mare de curiozitate, o etică extremă a muncii și dorința de a crește și de a reuși.
Sfatul meu ar fi să începi ca om. Alegeți o idee – orice idee – de multe ori execuția este mult mai valoroasă decât ideea în sine. Faceți greșeli, mergeți pe drumul greșit o dată sau de două ori, învățați pe parcurs, căutați ajutor atunci când aveți îndoieli. Asigurați-vă că aveți o echipă fondatoare puternică – a vă putea baza pe co-fondatorii dvs. atunci când lucrurile devin grele este crucial pentru menținerea unui nivel bun de motivație.
Xenia Muntean: Nu lăsa niciun fel de părtinire să-ți intre în cap și să te rețină
Profită de avantajele unice ale regiunii, concentrează-te pe punctele tale forte, construiește o rețea de sprijin de colegi și mentori și, cel mai important, fii perseverent în urmărirea viziunii tale. Ține minte, îți croiești propria cale, așa că fă-o în felul tău.
Mirela Mus: Folosește-ți toate resursele și pornește compania la care te gândești. Traversați podurile așa cum apar și nu vă opriți pe griji și incertitudine.
Sursa foto: Facebook