Grăsimi sănătoase și nesănătoase. Cum facem diferența și pe care le alegem?
Cu toții consumăm grăsimi în alimentația zilnică, dar care sunt grăsimi sănătoase și care nesănătoase. Și, mai ales, cum le putem ocoli pe cele rele?
Unele grăsimi sunt nutrienți esențiali pe care organismul nostru nu-i poate produce singur, motiv pentru care trebuie să-i luăm din alimentație.
Atunci când ne facem griji legate de grăsimile ce afectează sănătatea, trebuie să ne gândim în primul rând la calitatea lor, înainte de a lua în calcul cantitatea.
Probabil ai auzit de multe ori termenul „trigliceride”. Este redenumirea pentru 95% dintre grăsimile din dieta noastră.
Aceste grăsimi circulă prin sânge pentru a putea fi folosite sub formă de combustibil de către organism. Dacă mâncăm prea multe grăsimi nesănătoase, creștem riscul de obezitate, boli de inimă, diabet și chiar cancer. Reducând cantitatea de grăsimi saturate, adică grăsimi nesănătoase ce se găsesc în produsele animale, în unele produse procesate și în produsele de patiserie, sau schimbându-le cu grăsimi sănătoase precum uleiul de pește, avocado sau nucile, putem spune că facem o alegere sănătoasă.
De ce avem nevoie de grăsimi sănătoase și nu nesănătoase?
Grăsimile reprezintă o sursă importantă de energie ce ajută organismul să absoarbă acele vitamine solubile precum A, D, E sau K. Grăsimile pe care le iei din alimentație reprezintă singura sursă de acizi grași omega 3 și 6, vitali pentru formarea celulelor, mai ales în cazul sistemului nervos.
Tipuri de grăsimi:
- Grăsimi saturate
- Grăsimi trans
- Grăsimi polinesaturate
- Grăsimi mononesaturate
Ce sunt grăsimile saturate?
Grăsimile saturate sunt saturate pentru că fiecare moleculă de grăsime este complet acoperită de atomi de hidrogen. Prea multe grăsimi saturate pot duce la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL) care se poate transforma în afecțiuni cardiace. Aceste grăsimi nu sunt deloc esențiale în dieta noastră.
Unde se găsesc grăsimile saturate?
Carne, produse din carne, produse lactate, ulei de cocos și de palmier, produse procesate, de la biscuiți și produse de patiserie la produse nedegresate.
Ce sunt grăsimile trans?
Grăsimile trans reprezintă un tip de grăsimi nesaturate care se găsesc natural în anumite alimente, dar care se pot obține și prin procesare termică a anumitor uleiuri și grăsimi în timpul producției.
Grăsimile trans sunt mai nesănătoase decât cele saturate deoarece pe lângă faptul că sporesc nivelul colesterolului rău, îl micșorează și pe cel bun.
Unde se găsesc grăsimile trans?
În produse ce le conțin natural precum unt, brânză și carne.
Fabricate artificial acestea pot apărea în produsele ce conțin margarină sau în cele prăjite în ulei.
Ce sunt grăsimile polinesaturate?
Grăsimile polinesaturate sunt în general benefice sănătății și ajută la scăderea colesterolului. Acestea includ omega 3 ce se găsește în uleiul de pește și omega 6 din semințe și nuci.
Surse bune de grăsimi polinesaturate omega 3 sunt peștii grași precum macroul, somonul, păstrăvul, heringul și sardinele. Semințele de in și uleiurile lor conțin, de asemenea, omega 3.
Surse bune de omega 6 sunt uleiurile obținute din floarea soarelui, șofrănel, semințe de bumbac, soia, porumb, susan și semințe de struguri.
Ce sunt grăsimile mononesaturate?
Grăsimile mononesaturate intră în categoria grăsimilor sănătoase ce luptă pentru reducerea riscului apariției bolilor cardio vasculare. Acestea se găsesc în măsline, ulei de măsline, ulei de cânepă, ulei de arahide, nuci și avocado.
Grăsimi sănătoase și nesănătoase. De ce cantitate avem nevoie?
Cercetările demonstrează că mai mult de 30% din energia ta provine din grăsimi. Deoarece toate grăsimile sunt bogate în kilojuli, consumul moderat te ajută să-ți păstrezi greutatea corporală.
Prin reducerea cantității de grăsimi pe care o consumi și înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate, reduci astfel riscul apariției bolilor de inimă.
Încearcă să alegi produsele degresate, să eviți prăjelile și să consumi grăsimi bune în detrimentul celor rele. Asta nu înseamnă să mănânci un bol de nuci pe zi. Nu uita că sunt foarte calorice. O mână de semințe este suficientă.