Importanța hidratării în sezonul rece. Ce lichide se beau iarna pentru a evita deshidratarea - LIFE.ro
Mergi la conținut

În ultimii ani, oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de sănătate, de a avea un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. Într-o lume aflată în continuă mișcare și transformare, prioritățile lor se schimbă în permanență, iar grija pentru menținerea unui stil de viață sănătos trebuie să fie una dintre acestea. Având o viață activă, cei mai mulți trec cu vederea, însă, faptul că hidratarea este acum mai importantă ca niciodată și rămâne o nevoie de bază.

Deși a bea apă este o necesitate, există totuși oameni care o fac rar. Românii, de exemplu, beau prea puțină apă, arată statisticile din 2019 ale Comisiei Europene privind consumul de apă. În timp ce media la nivel european este de 120 de litri anual pe cap de locuitor, în România consumul este sub această medie, mai exact de 106 litri anual pe cap de locuitor. Primele locuri sunt ocupate de țări precum Italia, Germania și Spania, unde consumul de apă depășește cu mult media, la polul opus aflându-se Danemarca, Suedia și Finlanda, țări cunoscute pentru faptul că locuitorii lor beau mai multă cafea decât apă.

Apa este o componentă esențială și reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului, procent care variază de la un individ la altul în funcție de vârstă și sex. Toate organele sunt compuse din apă, de la creier (73%) la plămâni (83%) și până la piele (64%). Cu alte cuvinte, corpul depinde de apă pentru a supraviețui, precum și pentru a-și regla funcțiile de bază, hidratarea fiind procesul prin care apa intră și este absorbită în organism. Ea ajută atât la menținerea nivelului de energie și a flexibilității mușchilor și articulațiilor, cât și la reglarea tensiunii arteriale și funcționarea sistemului digestiv.

Deshidratarea nu apare doar vara

Specialiștii recomandă consumul a minimum 2 litri de lichide în fiecare zi. Cu toate aceastea, foarte multe persoane nu se hidratează suficient și nu beau nici măcar jumătate din cantitatea recomandată, deși apa este o sursă la îndemână pentru majoritatea oamenilor.

Indiferent de sezon, hidratarea organismului rămâne la fel de importantă. Totuși, de cele mai multe ori, oamenii asociază deshidratarea cu zilele călduroase de vară, fiind perioada în care organismul pierde în mod evident o cantitate mare de lichide. Dar deshidratarea este posibilă chiar și în sezonul rece, deoarece corpul nu simte setea la fel de puternic când temperaturile sunt mai scăzute. Iar setea, odată resimțită, este primul semn al corpului că deshidratarea s-a instalat deja în organism și că acesta are nevoie de lichide pentru a putea funcționa din nou în parametri optimi.

hidratarea

Pe lângă senzația de sete, alte simptome comune ale unei deshidratări ușoare sunt gura uscată, durerile de cap, oboseala, dar și lipsa de energie. O deshidratare moderată se manifestă prin amețeală, crampe musculare și o piele uscată și palidă, în timp ce semnele unei deshidratări severe sunt stările de confuzie, buze albastre și pulsul crescut.

Pentru a evita astfel de situații, soluția este una simplă: organismul trebuie să fie în permanență hidratat. În acest sens, cu excepția apei, care este în continuare cea mai bună opțiune, există multe alte alimente și băuturi care ajută la hidratare, precum ceaiul, în special pe timpul iernii.

Ceaiul, locul doi în lume după apă

Ceaiurile, foarte indicate în sezonul rece, sunt, conform specialiștilor, o sursă la fel de bună de hidratare precum apa. În plus, ceaiul este cel de-al doilea cel mai băut lichid la nivel mondial, conform Asociației Ceaiului din S.U.A., care mai adaugă că, în fiecare zi, sunt consumate 4 miliarde de căni de ceai în întreaga lume. Băut zilnic, ceaiul aduce multe beneficii pentru sănătate, ajutând la creșterea imunității organismului și la scăderea colesterolului. Pe lângă toate acestea, ceaiul mai are avantajul că se prepară ușor. Totuși, în ultimii ani, au apărut pe piață diverse alternative moderne și sustenabile, pentru cei care vor să schimbe clasicele ceaiuri, să experimenteze ceva nou și, totodată, să-și mențină un regim de hidratare echilibrat.

În concluzie, este important de reținut că deshidratarea este un fenomen care apare indiferent de sezon, fiind chiar mai periculos iarna deoarece oamenii nu observă imediat simptomele, ci după ce deja s-au instalat în organism. În timpul sezonului rece, o hidratare adecvată, fie pe bază de apă, fie pe bază de ceaiuri, este o măsură care trebuie luată înainte de apariția simptomelor pentru a asigura buna funcționare a întregului organism. În plus, băutul ceaiului poate fi un adevărat ritual de relaxare și un moment de reîncărcare cu energie, cu o mulțime de beneficii atât pentru minte, cât și pentru corp.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora