Ioan Hârtopeanu, românul devenit eroul vedetelor de la Hollywood. Cum a ajuns un tânăr sucevean antreprenor de succes în Marea Britanie, asigurând paza și securitatea unor celebrități precum Leonardo DiCaprio sau Paris Hilton - LIFE.ro
Sari la conținut

Ioan Hârtopeanu, cunoscut și după numele Yohan – Bodyguard-ul VIP de la Londra, este unul dintre cei mai cunoscuți bodyguarzi din întreaga lume. A copilărit în Suceava, iar la 19 ani a plecat în Marea Britanie unde s-a angajat ca gardă de corp. Nu era o meserie full time, pentru că o practica doar în weekend, dar acum i-a devenit business.

Ioan Hârtopeanu s-a născut și a crescut în Suceava alături de două surori și un frate. În adolescență s-a apucat de box și deja se identifica cu un idol: Mike Tyson. Puțin după majorat, după câteva zeci de antrenamente în sala de box, s-a angajat la o firmă de pază. Nu și-a propus să facă o carieră îndelungată în acel domeniu, la acel moment, motiv pentru care, atras de mirajul străinătății, a luat calea pe care majoritatea tinerilor au luat-o atunci.

La Londra a devenit cunoscut destul de repede după numele Yohan. Și-a înființat propria firmă de securitate, Yohan Security unde a angajat sportivi de performanță: mari, impunători și mereu la costum. Întotdeauna la volanul unor mașini puternice care preiau clienți, îi duc la evenimente și le asigură paza.

A știut să se impună pe piața securității, iar acum serviciile firmei lui sunt solicitate de vedete, politicieni, miliardari, șeici și magnați. Paris Hilton, Jason Statham, Leonardo DiCaprio, AKON, Shaggy, Kevin Hart, Diego Costa, Chris Brown, Mc Gregor, Zac Efron sau Mickey Rourke sunt doar câteva dintre celebritățile protejate de Ioan Hârtopeanu. 

Acum investește în România, în imobiliare, însă până să ajungă să-și permită vacanțe luxoase și-a pus în joc propria viață.

Presa internațională îl numește pe Yohan și colegii lui „gladiatorii lumii contemporane”, pentru că au demonstrat loialitaea, onestitatea, munca și corectitudinea față de un om care se încrede în ei.

Ioan Hârtopeanu:„Am copilărit în Suceava alături de un frate și încă două surori”

Cum erai în copilărie? Erai singur la părinți? Unde ai copilărit?

Eram un copil care făcea năzbâtii, ca toată generația mea. Am copilărit în Suceava alături de un frate și încă două surori. Am fost patru frați care au copilărit în Suceava și care mai mergeau în Botoșani, la bunici.

Ce jocuri te jucai?

Fotbal cu băieții și mai erau jocurile alea: rațele și vânătorii, lapte gros.

Cum este copilăria în Moldova?

Foarte frumoasă. Am avut o copilărie despre care aș putea povesti. Nu aș putea să fac comparația cu ceea ce trăiesc acum generația Z. Nu contează zona, ci oamenii din ea, iar moldovenii sunt inimoși și înconjurați de locuri și oameni aparte.

Ai fost un copil înalt de fel? Semeni cu cineva anume din familie?

Mă trag dintr-o familie de oameni înalți. Părinții sunt înalți, frații sunt înalți. Fratele meu, care este mai mic este chiar mai înalt decât mine.

Ioan Hârtopeanu:„La 16 ani mă visam un Mike Tyson”

Și dacă tot ești înalt, nu ai fost împins de la spate să practici un sport?

Am practicat boxul de la 16 ani. Mă antrenam cu domnul antrenor Andu Vornicu de la Asociația Sportivă Voința Suceava. Aveam chiar și un idol din lumea acestui sport. Mă visam pe atunci un Mike Tyson.

Yohan și Kevin Hart
Yohan și Kevin Hart

Ce școală ai urmat?

Am terminat liceul pe profil șofer mecanic auto în Suceava, la Grup Școlar Nr. 3, după care am început facultatea. Eram în anul I, dar s-a ivit oportunitatea să plec în Anglia și am fost nevoit să o abandonez.

Când ai decis să pleci în Anglia?

La o vârstă extrem de fragedă ar spune unii. Aveam 19 ani. Unii mă vedeau un copil.

Yohan și Busta
Yohan și Busta

Ioan Hârtopeanu:„ Românii sunt uniți în țara noastră, dar dincolo de granițe fiecare își vede de treaba lui”

Așa te vedeau românii când ai ajuns, un copil?

Românii sunt uniți în țara noastră, dar dincolo de granițe fiecare își vede de treaba lui. Nu mulți aveau curajul să plece, iar cei care o făceau erau mereu văzuți ca niște novici, fie că aveai 19, 35 sau 40 de ani.

Cum erați ca și comunitate?

Ne mai întâlneam la cafele, vorbeam, însă toți aveam același scop: să facem bani și să ne întoarcem în țară. Era loc de prietenie, însă nu era timp pentru ea.

Ți-ai făcut prieteni acolo?

Da, mi-am făcut prieteni noi în timp, dar am avut noroc să îi am alături și pe vechii prieteni, din Suceava, care erau și ei în Regatul Unit.

Ce unește românii într-o țară străină?

Uneori problemele, alteori o onomastică, zile de sărbătoare. Evenimente și momente.

Ioan Hârtopeanu:„Eram bodyguard la un club de jamaicani într-una dintre cele mai periculoase zone ale Angliei, Harlesden”

Care a fost primul job? Cât câștigai?

Primul a fost în domeniul securității. Câștigam foarte puțin și mă supuneam unor riscuri foarte mari. Ulterior am avut mai joburi în diferite domenii, iar în weekend continuam să fiu bodyguard la un club de jamaicani într- una dintre cele mai periculoase zone ale Angliei, Harlesden.

Reușeai să te întreții?

Era foarte greu. Aveam jobul de security două zile pe săptămână și în celelalte zile făceam alte joburi. A trebuit să mă responsabilizez forțat și galopant ca să pot face față.

Yohan și Paris Hilton
Yohan și Paris Hilton

Ai luat în calcul atunci să te întorci acasă?

Da! Eu când am venit nu știam o boabă de engleză. Mi-a fost extrem de greu. De multe ori am vrut să renunț și să plec acasă.

Cum ai ajuns să fii bodyguard?

Baza exista din țară. Cu puțin înainte de vârsta majoratului am început să lucrez în domeniul securității, adică la cluburi, discoteci din Suceava. A venit natural să continui acest job într-o altă țară, deși nu știam atunci ce însemnă o țară care are oameni de diferite naționalități și culturi. Am prins pe parcurs.

Yohan și vedete (7)
Yohan și vedete (7)
Yohan și Tamara
Yohan și Tamara

Ioan Hârtopeanu:„Am rămas pentru că mulți vedeau potențialul în mine, în practicarea acestei meserii”

După ce ai prins elanul a apărut și momentul în care ai decis să rămâi?

Am rămas pentru că mulți vedeau potențialul în mine, în practicarea acestei meserii.

Yohan și Tamara
Yohan și Tamara

Astfel ai decis să îți faci propria firmă?

Am luat această decizie în momentul în care am început să fiu cunoscut. Aveam un număr mai mare de clienți și nu puteam face față. Trebuia să fiu clonat ca să fie un Yohan peste tot. Așa am fost nevoit să apelez la prieteni și cunoștințe din domeniul securității care erau licențiați în asta, sportivi de performanță și am pornit la drum împreună. Am avut sprijinul și ajutorul lor.

Cât ai investit în firmă?

Nu aș putea spune. Este o investiție mare. A trebuit să iau două mașini scumpe pentru a duce clienții de la locație la club. Noi oferim mai multe servicii: de transport, gardă de corp, bookinguri la restaurante, cluburi. A fost nevoie de o investiție mai mare. Avem și un birou fizic.

Yohan Security
Yohan Security

Ioan Hârtopeanu:„Majoritatea suntem sportivi de perfomanță. Ne antrenăm împreună acum”

Cum angajai oamenii?

Trebuie să știe engleză, să aibă aspect de gardă de corp și licența de close protection. Este simplu. Majoritatea suntem sportivi de perfomanță. Ne antrenăm împreună acum.

Bodyguarzii Yohan Security
Bodyguarzii Yohan Security

Ce înseamnă să protejezi celebrități?

Este un risc și o muncă mult mai grea decât cea de a oferi protecție unui club, chiar dacă în club sunt sute de persoane. Este și presiunea mult mai mare. Ești focus doar pe client, fără telefon, fără povești cu alții, fără pierdere de timp. Tu ești ochi și urechi doar pentru perimetrul prin care vedeta vrea să meargă. Sunt VIP-uri.

Yohan și Mc Gregor
Yohan și Mc Gregor

Cum sunt vedetele în prezența unei gărzi de corp?

Depinde. Sunt vedete care sunt prietenoase, deschise și găsim subiecte de discutat, chiar și cei care sunt mai distanți.

Care este limita la job a unui bodyguard?

De obicei încercăm să nu depășim 8 ore, în primă instanță, pentru că oboseala poate ruina munca din spate și compromite renumele firmei. Întotdeauna înlocuim colegii pentru a nu depăși cele 8 ore.

Cum te priveau românii după ce ai urcat în ierarhie? După ce apăreai în media?

Se diferențiau :)) Sunt adevărații prieteni care se bucurau pentru tine și erau și cei pe care îi încurcam, într-un fel sau altul. Ei nu-și doreau reușita mea, asta este clar.

Ioan Hârtopeanu:„Apărusem deja în reportaje, în presă, iar ei au început să mă trateze diferit”

Asta simțeai în UK, dar românii când ai revenit acasă?

Am trăit un șoc acasă. Eu sunt un om simplu, însă ei mă vedeau o vedetă. Apărusem deja în reportaje, în presă, iar ei au început să mă trateze diferit. Căutau dialog cu mine, puneau întrebări. Nu eram obișnuit cu o astfel de atenție.

Când ai trăit acest lucru? Când te-ai întors în țară?

În urmă cu trei ani, atunci când m-am căsătorit cu soția mea.

Yohan și Roxana
Yohan și Roxana

Cine s-a ocupat de firmă în timpul acesta?

Eu, de la distanță și am lăsat acolo o persoană de încredere care nu m-a dezamăgit.

Dacă ar fi să investești în ceva în România, în ce ai investi?

Investesc deja în imobiliare. Soția mea activează în domeniul afacerilor și ea a fost cea care mi-a deschis orizontul în direcția aceasta. Eu sunt plecat de 18 ani, nu știam ce se mai cumpără în România, sau în ce investesc românii. Așa a apărut investiția imobiliară în viața lui Yohan.

Case Magic
Case Magic

Ioan Hârtopeanu:„Acasă pentru mine este în România, alături de soția mea, Roxana”

Ți-ai propus să revii în țară definitiv?

Sunt mutat în țară, dar merg periodic în Regatul Unit pentru că sunt lucruri care apar la firmă, sau clienți care mă solicită pe mine. Acasă pentru mine este în România, alături de soția mea, Roxana, iar în Anglia este afacerea mea de care trebuie să mă ocup și casa pe care am cumpărat-o. Jonglez între țări.

Ce ai schimba la tot parcursul vieții tale?

Nu am regrete!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora