Janina Stăncicu: „Fiecare gest mic contează”
Sari la conținut
Povești spuse de voluntarii

Janina Stăncicu lucrează drept Customer Journey Expert – Product management Payments adică este un profesionist a cărui misiune este să facă experiențele utilizatorilor produselor și serviciilor ING în zona plăților mai bune și mai eficiente. Atunci când nu lucrează pentru clienții ING, o face pentru cei alături de care își trăiește experiențele de voluntariat.

Cum a început „călătoria” ta în lumea voluntariatului și ce te motivează să continui implicarea?

Janina Stăncicu: A început cu mulți ani în urmă și tind să cred că este o trăsătură de familie. Vorbim despre gesturi mici, prin care ajuți atunci când poți, dacă poți. Să te implici când e nevoie, fie că oferi o vorbă bună, o farfurie de mâncare, donezi sânge sau oferi suport financiar din puținul tău atunci când greutățile apar. Voluntariatul vine în multe forme.

M-am implicat în diferite activități extra-curriculare încă din facultate și la master, prin formare psihopedagogică și practică în clase de liceu, până la școala de ghizi montani.
Însă implicarea la un alt nivel, unul complex, a început în 2010, într-una dintre companiile în care am lucrat. Primele acțiuni au fost cele de curățenie, prin „Let’s Do It, Romania”, apoi am mers la plantare de copaci. Ulterior, am continuat cu cauzele de suflet din domeniul medical pentru nou-născuți.

Am avut marele noroc să cunosc oameni din asociații care m-au impresionat prin consecvența lor și să susțin cauze de suflet alături de colegi minunați. Mă implic puțin și atunci când pot. Mă motivează să văd bucuria și speranța de pe fața oamenilor, să am ocazia să văd în ce sunt investite fondurile strânse, să trec pe lângă copacii plantați și să cunosc atâția oameni minunați în toată această călătorie.

Janina Stăncicu: Cel mai important este să înțeleagă că fiecare gest mic contează. Povestim prea puțin despre voluntariat, dar rezultatele sunt impresionante

Care a fost cel mai memorabil moment din experiențele tale de voluntar, fie că vorbim de Swimathon sau de alte proiecte?

Greu de ales, pentru că fiecare proiect a însemnat emoție, bucurie și o lecție de viață de învățat. Totuși, o să menționez cea mai recentă strângere de fonduri din cadrul proiectului „Adoptă un proiect”, susținută de ING. Alături de o echipă de colegi creativi și foarte organizați, am strâns fonduri pentru proiectul ACV România, care a dotat și modernizat secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Clinic de Urgență Târgoviște. Aceasta tratează nou-născuți grav bolnavi și prematurii foarte mici din județele Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Teleorman și Ialomița.

Ne-am bucurat să cunoaștem cadre medicale foarte implicate, cu dorința de a avea condiții ca în afară și de a ajuta pacienții și familiile lor. Vom continua și în această toamnă, de data aceasta pentru o altă secție din țară.

Țin să le mulțumesc tuturor donatorilor și oamenilor de bine, fiindcă fără ei nu ar fi fost posibile donația și dotările de la Târgoviște. Sunt profund impresionată de fiecare dată când văd implicarea lor.

Janina Stancicu
Janina Stăncicu – Adopta un Proiect „Micii Învingători”, Târgoviște

Ne poți povesti despre experiența ta de voluntariat cu Asociația Inima Copiilor și colaborarea ta de peste 10 ani cu această organizație?

Janina Stăncicu: M-am cunoscut cu Enona și Alex când a început campania „În Pas Cu Paul”, în 2012. Fiecare kilometru alergat era răsplătit de ING Asigurări de Viață (actualul NN) cu o donație de 2 euro. În anii următori, am continuat să îmi donez fiecare kilometru pentru cauzele lor, iar astfel i-am cunoscut mai bine și i-am apreciat pentru efortul lor constant.

Așa am ajuns să vizitez secția de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie, unde am fost profund mișcată de situația copiilor grav bolnavi și de ceea ce au reușit să realizeze alături de medici și voluntari. De fiecare dată când ne vedem, mă entuziasmez să mai punem „țara la cale” și să aflu despre proiectele lor, de la Banca de Lapte Matern, până la construcția de noi secții de terapie intensivă. Totul pentru inimi mici, care au nevoie de ajutor ca să continue să bată. Oamenii ca ei mă inspiră și mă motivează să mă implic la rândul meu.

Cum îți transformi hobby-urile de artizanat în activități caritabile? Care sunt obiectele preferate pe care le-ai creat pentru licitații?

Tot alături de Inima Copiilor am început aceste acțiuni. În acea perioadă, descoperisem tehnica șervețelului aplicat pe diferite obiecte decorative și începusem să mai pictez. Ceea ce realizam era apreciat de cei din jur, iar unii mă întrebau cât costă. Cum nu le realizam cu scopul de a le vinde, m-am gândit să le ofer o finalitate mult mai de impact.
Am început să strâng fonduri prin licitarea unor cutii de bijuterii din lemn, pictate, tablouri, decorațiuni de Crăciun din lut, semne de carte sau decorațiuni din sticlă reciclată. În fiecare campanie din companie, am avut colegi talentați care au oferit și ei creațiile lor.

Ce a însemnat pentru tine să lucrezi alături de mamele de la Spitalul Marie Curie prin proiectul Joia Colorată? Ce impact au avut aceste ateliere asupra lor și asupra ta?

Janina Stăncicu: Sincer, la început am vrut să refuz, pentru că mă întrebam cum puteam să ajut aceste mame care stăteau zi de zi în spital, alături de copiii lor. Dar m-am alăturat proiectului și am realizat cutii decorative și felicitări.

Atelierele începeau greu, însă pe parcursul celor două ore de lucru, mamele se destindeau, mai râdeau și povesteau ce aveau pe suflet. Realizau decorațiunile fie cu gândul să rămână copilului, fie să le ofere celor dragi sau medicilor. Pentru mine, a fost o lecție valoroasă: nimic nu este prea mic sau inutil atunci când vine vorba de implicare.

Citește și: „Alergi pentru tine, dar și pentru o lume mai bună” – Silviu Popescu, Product Manager, ING

Cum s-a schimbat perspectiva ta asupra voluntariatului în timpul petrecut în Amsterdam? Cum ți-a influențat experiența internațională angajamentul pentru cauzele de mediu?

Janina Stăncicu: Timpul petrecut în Amsterdam mi-a confirmat cât de vital este să ne asigurăm un mediu mai curat și mai protejat. Am observat că oamenii merg mult pe jos sau cu bicicleta, ceea ce se resimte în poluarea mai redusă. Au grijă de spațiile verzi și de grădinile lor și apreciază timpul petrecut în natură.

Această experiență m-a motivat să cred că și noi, în România, putem face schimbări semnificative pentru mediu, dacă ne implicăm mai mult ca indivizi și ca societate.

Janina Stancicu
Joia colorată, Inima Copiilor

Ne poți împărtăși câteva lucruri despre activitatea ta în juriul pentru selecția cauzelor de mediu și proiectele „Donează din Home Bank”?

Janina Stăncicu: Activitatea presupune preselectarea aplicațiilor care ajung în finală pentru votul colegilor. Este un proces bine pus la punct, dar dificil, pentru că primești multe aplicații valoroase și nu le poți susține pe toate.

Împreună cu colegii din juriu, avem interviuri cu organizațiile pentru a le înțelege mai bine proiectele. Am descoperit inițiative extraordinare, de la permacultură la dezvoltarea școlilor sustenabile. Partea dificilă este când trebuie să tragem linie și să alegem doar câteva proiecte.

Care sunt cele mai mari provocări atunci când te implici în proiecte de voluntariat? Cum reușești să le depășești?

Cele mai mari provocări sunt preconcepțiile, lipsa de încredere și așteptarea ca altcineva să facă primul pas. Este normal, deoarece fiecare are propriile probleme și priorități.
Pentru a le depăși, încerc să povestesc despre schimbările pe care le-am văzut și să ofer exemple concrete de rezultate. Lucrul în echipă și susținerea colegilor mă ajută să trec peste aceste bariere.

Dacă ar fi să inspiri pe cineva să se alăture unui proiect de voluntariat, ce i-ai spune pentru a-l convinge?

Aș spune că doar împreună putem face o diferență semnificativă. Aș încuraja pe oricine să facă primul pas, să întrebe cum poate ajuta și să se alăture unei echipe. Cel mai important este să înțeleagă că fiecare gest mic contează. Povestim prea puțin despre voluntariat, dar rezultatele sunt impresionante.

Să faci banking-ul accesibil pentru toată lumea, oriunde și oricând? Fără cozi și timp pierdut? Pare ceva ce ar face un coleg și care lucrează în tech, la ING. Hai și tu în echipă, uite ce job-uri disponibile avem: https://www.ing.jobs/Romania

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora