Jeff Bezos chiar a zburat în spațiu. Ce înseamnă acest pas mic pentru omenire și când vom putea zbura și noi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Jeff Bezos chiar a zburat în spațiu. Ce înseamnă acest pas mic pentru omenire și când vom putea zbura și noi?

Zborul de 10 minute a marcat un punct de reper pentru Blue Origin. Compania a fost relativ secretă cu privire la dezvoltarea navei sale spațiale în comparație cu rivalii industriali SpaceX, fondată de Elon Musk, și Virgin Galactic, condusă de Richard Branson.
Share this article

Jeff Bezos a ajuns în sfârșit să zboare în spațiu. Alături de un echipaj format din încă trei oameni, a efectuat un zbor de aproximativ 10 minute, în racheta companiei sale, Blue Origin.

Săptămâna trecută, în timp ce soarele se înălța pe cer în zona rurală a vestului Texasului, o rachetă de șase etaje și-a aprins motoarele și s-a ridicat, purtând o navă spațială cu patru persoane la bord – primii pasageri care au condus racheta New Shepard a Blue Origin în spațiu. La aproximativ 76 de mii de metri, capsula echipajului s-a separat de rapel și a continuat până la marginea atmosferei, în timp ce racheta a căzut înapoi pe Pământ și a executat o aterizare verticală controlată.

Pe măsură ce capsula urca, membrii echipajului își desfăceau centurile de siguranță și pluteau timp de câteva minute, țopăind emoționați în timp ce priveau priveliștile de pe ferestre. La aproape 100 de kilometri altitudine, nu chiar pe orbită, ci mult deasupra liniei de 62 de mile care marchează granița recunoscută la nivel internațional a spațiului, capsula a început să cadă. La aproximativ zece minute de la lansare, parașutele au ajutat-o să revină în siguranță pe Pământ.

Unul dintre pasageri a fost Jeff Bezos, fondatorul Blue Origin și, în prezent, cea mai bogată persoană din lume. Fratele său, Mark i s-a alăturat pentru zborul inaugural. Alături de ei a fost Wally Funk, o aviatoare în vârstă de 82 de ani care a visat să fie astronaut încă din primele zile ale programului de zbor spațial uman al NASA – când s-a antrenat pentru a fi astronaut, dar nu a avut șansa de a merge în spațiu.

Citește și: Jeff Bezos: cum l-a făcut Amazon.com cel mai bogat om de pe planetă

„Aici este întuneric!” A exclamat doamna Funk în timp ce plutea în spațiu.

În completarea echipajului a venit Oliver Daemen, un tânăr de 18 ani din Olanda, acum cea mai tânără persoană care a vizitat spațiul. Tatăl lui Daemen a plătit o sumă nedezvăluită pentru ca fiul său să experimenteze imponderabilitatea, să vadă cerul întunecat și să privească orizontul curbat al Pământului pentru câteva minute trecătoare.

Jeff Bezoz a zburat în spațiu: un pas mic către un mare vis

Zborul de 10 minute a marcat un punct de reper pentru Blue Origin. Compania a fost relativ secretă cu privire la dezvoltarea navei sale spațiale în comparație cu rivalii industriali SpaceX, fondată de Elon Musk, și Virgin Galactic, condusă de Richard Branson. La fel ca acesta din urmă, care a zburat în spațiu pe 11 iulie, Blue Origin intenționează să ofere clienților zboruri la bordul New Shepard începând cu sfârșitul acestui an. Aceste zboruri vor permite ca până la șase persoane odată să experimenteze scurta plimbare în spațiu, care include aproximativ patru minute de gravitație.

Nu este clar cât de mare va fi prețul pentru această oportunitate – dar Blue Origin spune că are o listă de pasageri care își așteaptă rândul. Unul dintre aceștia este un client anonim care a oferit 28 de milioane de dolari pentru șansa de a zbura cu această ocazie inaugurală, dar a trebuit să amâne călătoria în spațiu în ultimul moment din cauza „conflictelor de programare”, a spus compania.

Jeff Bezos în spațiu
Pasagerii zborului inaugural

Blue Origin are, de asemenea, proiecte mai înalte care așteaptă să prindă aripi. Compania proiectează un lander lunar și o rachetă mai mare, numită New Glenn, care ar putea transporta oamenii pe orbita Pământului și dincolo de aceasta – în tărâmurile stațiilor spațiale și sateliților, ale trotuarelor lunii și ale viitorului imaginat în afara lumii.

Bezos a declarat că a fondat Blue Origin pentru că vrea să contribuie la crearea unui viitor în care milioane de oameni trăiesc în spațiu, locuind pe orbitele unor lumi fabricate, luxuriante și rotative.

Cu toate acestea, criticii subliniază rapid că nici Blue Origin, nici Virgin Galactic nu extind cu adevărat accesul la spațiu cu aceste zboruri comerciale – cel puțin nu acum. Aceste prime echipaje sunt populate de indivizi extrem de bogați și de oaspeții lor, iar mulți experți se întreabă dacă astfel de zboruri suborbitale sunt altceva decât joyrides pentru ultra-bogați. La urma urmei, cât de accesibil poate fi spațiul dacă prețul unui bilet este astronomic?

Jeff Bezos în spațiu și originea Blue Origin

Bezos a fondat Blue Origin în 2000, dar compania a rămas sub radar până când fondatorul Amazon a ales un loc pentru a construi un spațiu: o zonă de deșert, slab populată, chiar la nord de Van Horn, Texas, un oraș cu aproximativ 2.000 de locuitori, care este sediul Culberson. În 2003, fermierii locali au început să primească apeluri persistente de la un avocat din Seattle care reprezintă un client anonim care dorea să le cumpere terenul – și care avea buzunare aparent fără fund. Unii au rezistat până când ofertele în creștere au devenit prea profitabile pentru a refuza. Dar, până în 2005, Bezos acumulase 165.000 de acri în regiune (o zonă care aproape s-a dublat de atunci) și a numit proprietatea „Corn Ranch”.

În același an, el l-a vizitat pe Van Horn și și-a dezvăluit marele său design pentru situl din nordul orașului, surprinzând locuitorii cu viziunea sa asupra unui port spațial. De acolo, a spus Bezos, o nouă navă spațială va fi lansată și va servi drept un pas în scopul său final de a trimite milioane de oameni să trăiască și să lucreze în spațiu.

Jeff Bezos în spațiu
Compania blue Origin

Pas cu pas către marele vis: Jeff Bezos în spațiu

În mod adecvat, motto-ul Blue Origin este gradatim ferociter, adică „pas cu pas, feroce”. Mascota sa este o broască țestoasă, poate o referință la reptila care a perseverat și a învins iepurele.

În noiembrie 2015, compania a obținut o victorie neașteptată asupra SpaceX atunci când a aterizat vertical pentru prima dată în istorie – un pas uriaș spre reutilizare, cheia viziunii companiei. Inclusiv acel prim touchdown, New Shepard a realizat 15 zboruri de succes și 14 aterizări cu trei boostere, dintre care unul a zburat de șapte ori. Aceste zboruri au fost utile cercetărilor științifice și educaționale la marginea spațiului, inclusiv investigațiilor legate de efectele microgravitației asupra expresiei genelor, celulelor și țesuturilor.

„Este puțin înapoi la viitor”, spunea Jennifer Levasseur, istoria spațială la Smithsonian National Air and Space Museum, care tocmai a primit o donație de 200 de milioane de dolari de la Bezos. „Am fost pe această cale înainte în ceea ce privește creșterea capacității rachetelor. Acesta nu este un teritoriu nou. ”

Blue Origin lucrează și la un motor de rachete, numit BE-4, pe care l-a vândut companiei de lansare colege United Launch Alliance (ULA) – deși ULA ar fi frustrat de întârzierile de livrare.

Atât New Shepard, cât și New Glenn poartă numele astronauților NASA care au obținut premii semnificative în programul Mercury – Alan Shepard, primul astronaut american care a făcut o călătorie în spațiul suborbital și John Glenn, primul american care a orbitat Pământul.

Jeff Bezos pune umărul la construirea unui viitor în spațiu pentru toată lumea

Trăim într-o epocă în care atât antreprenorii bogați, cât și programele spațiale guvernamentale influențează viitorul omenirii din afara lumii. Musk, Bezos și Branson au fiecare o viziune despre cum arată acel viitor. Pentru Musk este pe Marte; pentru Bezos, este mai aproape de Pământ.

Dar traducerea acestor vise în realitate se dovedește dificilă și nu doar din cauza tehnologiei. În prezent, bariera la intrare este astronomică, iar spațiul rămâne tărâmul celor bogați și al elitei. Deși Blue Origin nu a anunțat încă un punct de plecare pentru prețul zborurilor sale, Virgin Galactic a promovat locuri la câte 250.000 de dolari fiecare, iar compania, care spune că au fost deja rezervate cel puțin 600 de bilete, este de așteptat să crească prețul.

Cu toate acestea, spațiul are conotații diferite față de destinațiile de pe Pământ – mai ales dacă viitoarele misiuni comerciale trec de la joyrides la construirea unui viitor permanent printre stele.

Cine ajunge să meargă în spațiu și ce înseamnă asta pentru noi – societățile care trimit acești oameni în spațiu? Oare spațiul este pentru toată omenirea?

Răspunsurile la aceste întrebări pot apărea pe măsură ce zborurile comerciale suborbitale continuă – dar, deocamdată, industria abia începe.

Jeff Bezos în spațiu
Echipajul Blue Origin în timpul declarațiilor de presă de după aterizare

De asemenea, este posibil ca zborurile comerciale suborbitale să nu fie atât de atrăgătoare pe cât speră acești antreprenori și că întreprinderea să se destrame. Dar chiar dacă acest lucru se întâmplă, viziunile asupra vieții în spațiu vor persista. Au existat întotdeauna. Se spune că este esențial pentru cei cu vise mari să recunoască faptul că construirea unei existențe în spațiu începe aici pe Pământ – că oamenii care plutesc prin stațiile spațiale ale viitorului sau care privesc apusurile de soare albastre marțiene nu vor putea scăpa de problemele Pământului.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora