Lupta cu frica și reconstruirea de sine. Cum a depășit Eduard Andrei traumele copilăriei, a renunțat la un job bun într-o multinațională și, în pofida tuturor criticilor, a ales drumul greu al reconversiei profesionale și a devenit profesor - Pagina 2 din 3 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât de mult crezi că te ajută experiențele anterioare atunci când faci o reconversie profesională? Pe tine cum te-au ajutat în noua carieră?

Lucrez cu oameni și am lucrat cu oameni de la bun început. Am văzut atâtea tipologii, am auzit atâtea povești și am întâlnit atâtea suflete încât pot spune că m-au ajutat să devin un profesor și un consilier bun. Toate acestea în absența experiențelor anterioare cred că ar fi fost ceva mai grele.

Eduard Andrei: „A trebuit să-mi construiesc stima de sine, nu s-o reconstruiesc. Am pus eu cărămizile pe un fond șubred, dar am avut norocul să întâlnesc oameni care au crezut în mine. Procesul m-a costat, probabil, multe momente fericite”

Eduard, noi am mai vorbit anul trecut într-un interviu în care ne-ai povestit despre copilăria ta marcată de multă durere, singurătate și o relație foarte complicată, chiar toxică cu tatăl tău. O relație pe care ne-o descriai așa: „răspunsul universal al tatălui meu era: N-am!. Am descoperit bani schimbați în valută ascunși sub saltea, prezervative folosite în mașină”. Cât de mult te-a costat să-ți construiești încrederea în tine? Și să-ți creezi obiceiurile sănătoase care să te facă sigur pe tine, pe alegerile tale și pe viața pe care o ai?

Foarte bine punctat. A trebuit să-mi construiesc stima de sine, nu s-o reconstruiesc. Am pus eu cărămizile pe un fond șubred, dar am avut norocul să întâlnesc oameni care au crezut în mine. Procesul m-a costat, probabil, multe momente fericite. Am ales să atribui această vină altora până la un punct, punct în care am realizat că acestea sunt datele problemei și sunt direct răspunzător de ce va urma. Un proces destul de lung, sinuos, dar cu rezultate uimitoare. 

Citește și: Ioana Burtea: „Abuzul cel mai insidios și manipulator te debusolează, fiindcă părinții sunt prima legătură pe care o stabilești cu lumea, sunt reperul tău de încredere”
Eduard Andrei
Eduard Andrei: „Este teribil de greu atunci când consideri că un străin de pe internet te știe mai bine decât tine. Este și mai greu atunci când nu știi că avem cu toții frustrări, dorințe neîmplinite. A alege să nu te superi este dovada supremă de înțelepciune”

Ai fost toamna trecută în Parlamentul European, în calitate de ambasador al Anului European al Tineretului (EYY). Cu ce te-ai întors de acolo? Cum ai ajuns acolo?

Am fost ales ambasador al Anului European al Tineretului – 2022 la Bruxelles. Un proiect de anvergură coordonat de Parlamentul și Comisia Europeană. A fost una dintre cele mai frumoase și utile experiențe pe care le-am trăit. Am cunoscut mii de tineri, mii de experiențe și mii de alte neajunsuri. Totodată, am auzit mii de soluții, mii de propuneri și am mai adăugat o piatră de temelie în diversitatea pe care uneori e greu s-o înțelegi – dar nici nu trebuie. 

Am vorbit în sala de plen despre cât de scumpă este consilierea psihologică la noi în comparație cu salariile pe care le avem. Am vorbit despre nevoia de consiliere în rândul tinerilor care au din ce în ce mai puține repere, ba chiar mulți dintre ei au traume de vindecat. Am încrederea că unindu-ne forțele, putem aduce o schimbare. 

Eduard Andrei
Eduard Andrei: „Mama și bunica au fost mereu lângă mine. Li s-au alăturat prieteni fără de care viața mea ar fi mai tristă. Oameni care și-au depășit din start datoria de prieteni și au fost suflete pereche pentru mine”

Cine au fost persoanele care te-au ajutat pe tine în tot acest proces de cunoaștere și de construire a încrederii în tine?

Mama și bunica au fost mereu lângă mine. Li s-au alăturat prieteni fără de care viața mea ar fi mai tristă. Prieteni care știu totul despre mine și care mă trag de ureche atunci când este nevoie. Am câteva persoane cărora vreau să le mulțumesc chiar public: Cristina D., Cristian C., Anne, Irina, Elena. Oameni care și-au depășit din start datoria de prieteni și au fost suflete pereche pentru mine. Am fost norocos? Probabil. În schimb, mi-am făcut și eu partea și am încercat din răsputeri să fiu un prieten bun și de nădejde.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora