Margaret Thatcher. Viața și iubirile „doamnei de fier”
Timp de trei mandate Margaret Thatcher s-a remarcat prin intransigență, reforme radicale și nepopulare, măsuri tăioase și fără compromisuri. De un naționalism feroce, a afișat un discurs care a condamnat comunismul sovietic. În replică, un jurnalist rus i-a dedicat un amplu articol și i-a născocit porecla cu care avea să guverneze magistral: doamna de fier.
Margaret Thatcher a primit în 1979 o țară care nu mai putea face față dificultăților economice și a lăsat în 1990 o Anglie a cărei forță financiară era de necontestat. Nu a ezitat o clipă să ia decizii radicale, chiar dacă risca scăderea popularității sau pierderea alegerilor: închiderea fabricilor, creșterea șomajului și a inflație, privatizarea, regularizarea uniunilor comerciale.
Puține din lucrurile pe care le-a făcut însă ar fi putut fi duse până la capăt dacă nu ar fi avut sprijinul necondiționat al soțului ei, Denis Thatcher, un industriaș care a ales să rămână în umbra soției sale întreaga viață. „Ce mi se pare miraculos la el este că întotdeauna reușește să îmi ofere altă perspectivă”, spunea doamna de fier despre soțul ei. „Dacă fac ceva stupid sau sunt foarte supărată, vorbim și cumva reușește să mă facă să văd sensul.”
S-au întâlnit în februarie 1949, la o cină care cinstea alegerea ei drept candidat al Partidului Conservator, la puțin timp după ce a absolvit cu succes studii de chimie la Universitatea Oxford. Avea 23 de ani și avea o slujbă de cercetător chimist, precum și aspirații politice. În seara aceea, Denis, proaspăt divorțat, a condus-o pe cea care avea să îi devină soție până la tren. Din scrisorile pe care femeia avea să i le trimită surorii sale, reiese că bărbatul nu i-a făcut o impresie extraordinară: „nu este cea mai atractivă creatură, dar este destul de drăguț”. De cealaltă parte, bărbatul, întrebat ce l-a cucerit la cea de-a doua lui soție a spus: „mai multe lucruri. are niște picioare foarte frumoase.”
Doi ani mai târziu, în decembrie 1951, Margaret avea să devină soția lui și, ulterior, mama celor doi gemeni, Carol și Mark.
În 1984, în dimineața lui octombrie când Armata Republicană Irlandeză a organizat un atac cu bombă, Denis era acolo, împreună cu soția lui și a trecut razant pe lângă moarte împreună cu ea.
Au rămas puține povești legate de „afacerile” de inimă ale doamnei de fier.
O poveste de dragoste de facultate însă pare că nu a fost niciodată uitată de viitorul premier al Marii Britanii. Tony Bray a fost colegul și iubitul ei din facultate, un soldat care ajunsese în Oxford în 1944, venea dintr-o familie aristocrată și era puțin mai mic decât Margaret. Bărbatul a fost intrigat de interesul ei în politică, lucru neobișnuit pentru o fată din acele vremuri. „Se îmbrăca elegant, chiar dacă nu întotdeauna la modă și avea un păr negru, foarte frumos.”
Relația însă nu a durat prea mult, tocmai pentru că bărbatul căuta o relație spectaculoasă, care să îi ia mințile, în vreme ce fata pe care o descoperise era mai degrabă austeră și foarte corectă. Tony a rupt relația. Din scrisorile pe care viitoarea doamnă de fier i le-a trimis surorii ei reiese că fata nu a reușit să treacă niciodată să treacă peste această poveste neterminată. Mai mult decât atât, a ocultat cu bună știință orice incursiune ulterioară în viața ei privată.
Margaret Thatcher a murit la 87 de ani, la zece ani după soțul ei. A lăsat în urmă moștenirea unei guvernări de forță dar eficiente., precum și câteva detalii de viață și emoție care poate tocmai pentru că nu au fost puse în lumină, sunt mai convingătoare și ne inspiră.