Mihai Ristea, trupa Golan: „Facem exact cum ne dorim. Compunem ceea simţim şi ne prezentăm exact aşa cum suntem”
Sari la conținut

Mihai, Alex şi Ernesto sunt ce trei Golan(i) a căror muzică face sute de mii de vizualizări pe YouTube. Trupa Golan propune un alt fel de muzică, un stil propriu, viu şi o abordare „fresh”, care place atât tinerilor, cât şi celor născuţi prin ’70-’80. Pe 22 septembrie, trupa Golan promite un show de excepţie la Arenele Romane. „Golan Symphonic” este un proiect audio-vizual complex, în care cunoscuta trupă românească va urca pe scenă alături de o orchestră formată din 60 de instrumentişti. În aceeaşi seară îi vom mai vedea pe scenă pe J.Bernardt (Belgia), Fhin (Franţa), ViLLAGE şi ARME (România).

Mai e o săptămână până la Golan Symphonic, iar trupa Golan este la repetiţii în fiecare zi. I-am adresat câteva întrebări lui Mihai Ristea despre show-ul de a Arenele Romane, despre muzica şi chimia dintre membrii Golan, despre proiecte şi „vise”. Un interviu din care aflăm şi că… au fost 4 în echipă, au rămas 3, iar acum sunt 5!

Ştiu numele vostru a pornit de la o joacă în sala de repetiţii? Cum a ajuns „Golan”-ul pe scenele internaţionale? 🙂

Credem că am avut norocul să fim la locul potrivit în momentul potrivit din unele puncte de vedere. Nu am făcut demersuri speciale pentru a luat parte la acele evenimente. Am fost chemaţi la două festivaluri în afara ţării şi pe urmă lucrurile s-au legat destul de natural.

Aţi fost 4, aţi rămas 3… Dacă ar fi să prezinţi fiecare membru al trupei acum, ce anume crezi că e specific fiecăruia în parte?

Am fost patru, am rămas trei, iar acum suntem cinci. Din fericire, am ajuns cu toţii să vedem lucrurile similar şi implicit să semănăm din multe puncte de vedere. Iniţial eram un grup de oameni cu păreri şi viziuni relativ diferite, dar pe parcurs am fuzionat mai bine decât ne aşteptam.

Spuneai într-un interviu că proiectul acesta îţi hrăneşte sufletul. Ce înseamnă, de fapt, pentru tine trupa Golan?

Aici mă simt acasă. Cu aceşti oameni mă văd aproape zilnic, împărtăşesc zile bune şi zile rele. Nu  trebuie să fiu altfel faţă de cum simt să fiu şi fac exact ceea ce îmi place.

E foarte neobişnuit ca o trupă cu public tânăr să se implice într-un proiect simfonic (orchestrele par o noţiune „clasică”, ca să nu zicem neatrăgătoare pentru tineri). Care e motoraşul de la care a pornit ideea Golan Symphonic?

Ideea acestui proiect a plecat de la un concert la care am fost invitaţi să cântam alături de Muse Quartet, acum aproximativ trei ani. Ne-a plăcut foarte mult felul în care sună muzica noastră acompaniată în acest mod şi am vrut să ducem mai departe, la o scară mai mare întreg conceptul.

Ce vom vedea pe scenă pe 22 septembrie? La ce să se aştepte publicul?

Este pentru prima dată când reuşim să aducem un număr aşa de mare de muzicieni pe scenă alături de noi. Ne-am concentrat mult pe ideea de a reda o stare cât mai clară publicului şi o experienţă care să trezească emoţii.

Cum aţi ales invitaţii pentru acest proiect şi cum completează ei show-ul gândit de voi?

În primul rând ne-am dorit ca invitaţii să fie artişti pe care şi noi îi urmărim în mod normal. Artişti cu care ne identificăm şi cu care ne-ar plăcea să împărţim scena. Faptul că muzica fiecăruia dintre cei care vor urca pe scenă este într-un fel sau altul în aceeaşi zonă în care suntem şi noi, va face tot evenimentul să fie omogen.

Ce presupune lucrul cu 60 de instrumentişti? Cum e la repetiţii?

Este o experienţă care ne scoate din zona de confort, dar într-un mod bun. Avem norocul să lucrăm la acest proiect cu Alexei Turcan, care este foarte experimentat în acest segment şi care ne ajută să punem în practică tot conceptul.

What’s next? La ce piese/albume/concerte vă gândiţi/lucraţi pentru viitorul apropiat?

Avem foarte multe piese noi pe care le-am început pe drum către diferite concerte sau în studio, când reuşim să ne organizam, dar pe care nu le-am dus la capăt. Vrem să compunem cât mai mult şi să experimentam cu elemente noi.

Aţi cântat în deschiderea concertului Roisin Murphy, aţi fost în turneu cu Parov Stelar. Cu cine v-ar plăcea să colaboraţi (sau să plecaţi) în turneu? Care e „the wildest dream”?

Până la ediţia de anul acesta de la Electric Castle ne doream să deschidem cândva pentru Moderat. Am avut şansa să facem acest lucru la Cluj şi a fost mai mult decât ne aşteptam.

Muzica pe care o faceţi voi este nouă, vie, „up to date”, cucereşte şi tineri şi pe cei trecuţi de 35-40 de ani. Care este ingredientul vostru secret? 🙂

Din păcate, răspunsul la această întrebare poate să sune ca un clişeu, dar este adevărul. Facem exact cum ne dorim. Compunem ceea simţim şi ne prezentăm exact aşa cum suntem. Mai avem multe de învăţat, dar faptul că sunt oameni care rezonează cu noi credem că se datorează doar faptului că suntem noi înşine.

Mini-Quiz:

Ce nu-ţi lipseşte niciodată din playlist?

Ben Howard.

La ce mare festival te vezi urcând pe scenă?

Sonar.

Artistul/trupa preferat(ă)?

În acest moment – The Pheels.

Top 3 albume pe care le-ai ascultat „pe repeat”.

Ben Howard: „I forget where we were”.

Michael Jackson: „Off the wall”.

Moderat: „Moderat”.

Dacă n-ai fi făcut muzică, ce altceva ţi-ar fi plăcut să faci?

Aviaţie.

Golan Symphonic, la Arenele Romane, pe 22 septembrie. Biletele la eveniment costă 60 lei (9-22 septembrie) şi 75 lei (la intrare, în seara evenimentului). Pot fi cumpărate online pe MyTicket.ro şi din magazinul H2O Shop.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora