Prima pagină » „Monotonia nu își are locul nici în viață, nici în relația noastră”. Pin&Trip și povestea unui cuplu de digital nomazi care au „19 țări vizitate cu van-ul”
„Monotonia nu își are locul nici în viață, nici în relația noastră”. Pin&Trip și povestea unui cuplu de digital nomazi care au „19 țări vizitate cu van-ul”
Denisa și Cătă, sau Pin&Trip, sunt din Cluj-Napoca, dar spun că „acasă este oriunde ne duc drumurile. Sau mai bine zis, oriunde ne poartă van-ul nostru, un Volkswagen Crafter transformat, cu care călătorim deja de mai bine de un an”. Amândoi sunt programatori, iar acest lucru le-a permis să adopte stilul de viață de nomazi digitali.
Cei doi au fost colegi de muncă, aveau prieteni comuni și, treptat, au devenit prieteni. Apoi, pur și simplu, relația lor s-a întâmplat. După doar trei săptămâni, s-au mutat împreună și de atunci au fost nedespărțiți. Asta s-a întâmplat acum aproape 5 ani.
Dar cum arată viața lor care pare o aventură continuă? Cum li s-a schimbat relația și cum gestionează momentele în care apar conflicte sau tensiune într-un spațiu atât de mic? Și care ar fi cele mai importante 3 sfaturi pe care le-ați oferi celor care vor să călătorească mai mult? Aflați totul de la Denisa și Cătă (Pin&Trip), din interviul de mai jos:
Pin&Trip: „Van-ul nostru a devenit alegerea ideală pentru a călători permanent, păstrând totodată confortul unui cămin mobil”
Cine sunt Denisa și Cătă și cum a început povestea Pin&Trip?
Pin&Trip: Suntem un cuplu pasionat de călătorii, vanlifers și travel bloggers – dacă ne urmăriți pe Instagram sau Facebook, deja ne cunoașteți ca Pin&Trip. Dar, dincolo de acest cont, suntem Denisa și Cătălin, un cuplu tânăr, iubitori de aventuri și experiențe noi, care își doresc să trăiască o viață cât mai frumoasă și liberă.
Deși avem domiciliul oficial în Cluj-Napoca, considerăm că acasă este oriunde ne duc drumurile. Sau mai bine zis, oriunde ne poartă van-ul nostru, un Volkswagen Crafter transformat, cu care călătorim deja de mai bine de un an.
Pe lângă pasiunea pentru explorat, ne leagă și profesia. Amândoi suntem programatori, iar acest lucru a fost cheia care ne-a permis să adoptăm stilul de viață de nomazi digitali. Van-ul nostru a devenit alegerea ideală pentru a călători permanent, păstrând totodată confortul unui cămin mobil.
Pin&Trip este proiectul nostru de suflet, născut din dorința de a împărtăși pasiunea noastră pentru călătorii. Pe măsură ce călătoream tot mai mult, am simțit nevoia să scriem despre locurile vizitate și să împărtășim experiențele noastre cu alții. Astfel, a apărut blogul nostru, pinandtrip.com, unde publicăm articole detaliate despre locurile vizitate, sfaturi utile și itinerarii, toate bazate pe experiențele proprii.
Am început acest proiect fără mari așteptări, dar suntem plăcut surprinși de succesul pe care l-a avut. Toate articolele de pe blog au ajuns pe prima pagină Google, iar feedback-ul primit ne bucură enorm și ne motivează să continuăm.
Odată cu blogul, am început să creăm și conținut pentru rețelele sociale. Inițial, doar pentru a promova articolele de pe blog, dar pe măsură ce am văzut reacțiile primite, am decis să oferim un plus de personalitate postărilor noastre pe Instagram și Facebook, în afară de locurile turistice obișnuite. Așadar, dacă vreți să vedeți ce facem în timp real și unde am ajuns, ne găsiți pe story-urile contului @pinandtrip!
Denisa și Cătă în vacanță
Cum v-ați cunoscut și cum a început povestea voastră de cuplu?
Pin&Trip: Absolut normal, din punctul nostru de vedere! La început, am fost colegi de muncă, aveam prieteni comuni și, treptat, am devenit prieteni. Apoi, pur și simplu, s-a întâmplat. După doar trei săptămâni, ne-am mutat împreună și de atunci am fost nedespărțiți. Asta s-a întâmplat acum aproape 5 ani.
Relația noastră a început chiar în plină pandemie, iar din cauza restricțiilor impuse atunci, am fost „forțați” să stăm închiși în casă și astfel să petrecem tot timpul împreună. Și a fost benefic, ne-a apropiat, ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine și să realizăm că ne place compania celuilalt.
Chiar și după pandemie, lucrând amândoi de acasă, am continuat să petrecem tot timpul împreună și ne-am obișnuit cu prezența constantă a celuilalt. Aceasta s-a dovedit a fi un mare avantaj pentru stilul de viață pe care l-am adoptat ulterior, acela de a călători cu van-ul.
Ce v-a unit cel mai mult?
La început, ne-au unit glumele și simțul umorului comun — râdeam mult împreună și ne simțeam în largul nostru. Apoi, pe măsură ce relația a evoluat, am descoperit că împărtășim aceleași valori și principii de viață și ne ghidăm după aceleași repere morale.
Faptul că avem aceeași meserie este un mare avantaj. Ne înțelegem reciproc, ne ascultăm, discutăm provocările pe care le întâmpinăm la job și ne consultăm împreună. Cel mai important, însă, este că ne putem alinia programul și avem amândoi libertatea de a lucra de la distanță.
Pe partea de hobby, nici nu se putea mai bine! Împărtășim aceeași pasiune pentru călătorii, care ne acaparează complet tot timpul – și nu ne-am dori altfel! Amândoi avem o dorință imensă de a explora lumea, iar asta, în cele din urmă, ne leagă cel mai mult!
Pin&Trip: „Putem călători, putem lucra, ne putem odihni acasă, toate în același timp, ceea ce este minunat!”
Când ați început să călătoriți ca vanlifers?
Pin&Trip: Viața noastră de vanlifers a început în urmă cu un an și jumătate, odată cu finalizarea conversiei mașinii noastre. Până atunci nu mai dormisem niciodată într-o autorulotă, rulotă, van sau cort montat pe mașină. Așadar, decizia de a porni acest proiect ambițios, și totodată, costisitor – de a ne converti propriul van – a fost un adevărat pariu și risc major pentru noi. Ne întrebam: dacă nu ne place? Dacă nu ne putem adapta la acest stil de viață? Dacă investim o sumă de bani considerabilă, doar ca să descoperim, la final, că nu ne simțim bine dormind și trăind într-o mașină?
În primele săptămâni am călătorit doar prin România, unde, așa cum știu cei familiarizați cu rulotismul, nu e tocmai ușor să călătorești cu o autorulotă. Accesul la utilități poate fi dificil, iar fără o mașină echipată pentru overlanding, multe dintre locurile spectaculoase din munți sau zone izolate sunt inaccesibile, ceea ce te limitează, în mare parte, la campinguri. Cum era și extrasezon, în luna martie, numărul campingurilor deschise în țară era redus – le puteam număra pe degete.
Chiar și acum, după un an întreg și 19 țări vizitate cu van-ul, în România ni s-a părut cel mai dificil de călătorit cu van-ul, mai ales în extrasezon. Dar putem spune că ne-au călit acele săptămâni petrecute prin țară, iar oriunde am mai călători prin Europa cu mașina noastră pe roți, nu am mai avea nicio emoție.
Dar concluzia noastră e că vanlife-ul este minunat și potrivit pentru noi și nevoile noastre. Ne oferă libertatea de a călători în continuu, de a fi în permanență mișcare, de a vizita locuri pe care ne-ar fi fost extrem de greu să le vizităm ca practicanți ai turismului de masă. Putem călători, putem lucra, ne putem odihni acasă, toate în același timp, ceea ce este minunat!
Pin&Trip
life.ro newsletter
Povestiți-ne puțin despre conversia voastră… v-ați ocupat voi de ea?
Pin&Trip: Dacă, acum trei ani, ne-ar fi întrebat cineva dacă ne imaginăm vreodată călătorind cu un van, cu siguranță am fi râs!
Ideea de a ne converti propriul van a apărut complet spontan! Aveam bilete de avion la Oslo, ne doream mult să vizităm Norvegia, iar într-o seară stăteam amândoi și urmăream un vlog de călătorie al unui cuplu de vanlifers ce călătoreau cu van-ul lor convertit în Norvegia, în timp ce și lucrau de la distanță. Și parcă, instantaneu și în același timp am zis amândoi același lucru: „Băi, cât de tare! Ce-ar fi să ne facem și noi un van, să mergem în Norvegia?”.
Și atât a fost – decizia fusese luată. Într-o lună aveam deja mașina, într-o jumătate de an conversia era finalizată, iar într-un an eram deja în Norvegia, cu propriul nostru van. Și să nu uit să menționez că între timp biletele de avion spre Oslo fuseseră anulate de către compania aeriană, deci era clar un semn că drumul nostru trebuia să fie altul, nu cu avionul.
Partea amuzantă e că la început nu aveam nici cea mai mică idee despre ce presupune vanlife: ce nevoi ai de la o astfel de mașină, ce dotări sunt necesare, cum trebuie echipată sau cum se călătorește în acest mod. Nici măcar nu știam ce înseamnă termeni precum “apă gri” sau “apă neagră” 😊 (Apa gri este apa menajeră, cum ar fi apa de la duș sau de la spălat vasele, iar apa neagră reprezintă reziduurile de la toaletă).
Dar ne-am pus serios pe documentat – am început să căutăm informații, să explorăm internetul, să intrăm în grupuri dedicate acestui mod de a călători. Am învățat totul pe parcurs, cu multă răbdare și motivare! Iar primul pas a fost să găsim mașina potrivită.
Ne-am oprit la un Volkswagen Crafter din 2018, varianta de tip box – cutie, datorită numeroaselor avantaje față de o dubă clasică. Pereții drepți ne permiteau să amenajăm un spațiu interior asemănător unei mici case pe roți, iar suprafața mai generoasă, de 9 mp, ne oferea posibilitatea de a organiza eficient fiecare colț. Aveam nevoie de un birou mare, cum lucram amândoi full-time, dar și de un spațiu aerisit, știind că vom petrece mult timp în interior.
Pin&Trip
Un alt aspect esențial a fost separarea dintre cabină și zona de locuit. Am vrut neapărat un panou despărțitor, cu ușă, care să ne permită acces rapid la volan în caz de urgență, dar care să creeze și acel sentiment de “acasă”, atunci când intram în spate, în “cameră”, și închideam ușa.
Întregul proiect de conversie a fost 100% gândit de noi – de la design și organizarea spațiului până la alegerea materialelor și utilităților. Ne-am ocupat personal de documentare și achiziții, de la șuruburi și placaje pentru mobilă, până la sistemul electric și electrocasnice. De exemplu, ne-am decis la o instalație electrică Victron cu 3 panouri solare de 430W fiecare, iar pentru partea de încălzire Truma Combi D6E.
Pentru manoperă, însă, am avut nevoie de ajutor, și aici a intervenit Alex de la HappyCampers, căruia îi suntem recunoscători pentru munca excelentă depusă la conversia van-ului nostru. Ne lipseau atât spațiul de lucru, cât și timpul necesar pentru a ne putea ocupa direct de construcție, așa că decizia de a apela la o firmă specializată a fost cea mai bună pentru noi.
Perioada conversiei a fost plină de provocări, în special din cauza greutății mașinii. Ne doream să o omologăm ca o autorulotă categoria M1, sub 3.5 tone, însă, chiar și goală, mașina avea deja peste 2.7 tone.
Astfel că fiecare element adăugat trebuia gândit cu mare atenție. Calculam fiecare kilogram introdus, țineam evidența într-un tabel și analizam greutatea fiecărui material, aparat, cablu sau suport, pentru a ne asigura că rămânem în limitele permise. A fost un proces complicat, dar am reușit să ne încadrăm în greutatea maximă admisă.
Și iată că astăzi, avem o autorulotă perfect legală, construită exact așa cum ne-am dorit și adaptată nevoilor noastre!
Pin&Trip
Pin&Trip: „Avem, până acum, 19 țări vizitate cu van-ul, dar suntem abia la început, și știm că acest număr va crește în lunile ce urmează”
Pe unde ați fost cu vanul?
Pin&Trip: Motivul principal pentru care am început proiectul de conversie al van-ului a fost dorința de a ajunge la Nordkapp, Norvegia. Și am reușit! Chiar din primul an al mașinii noastre am făcut această călătorie, care a fost și prima aventură lungă cu van-ul.
Dar să le luăm pe rând.
După finalizarea conversiei, am petrecut o lună prin România, pentru a ne obișnui cu mașina și cu acest stil de viață. A fost o perioadă de testare, în care am descoperit ce îi mai lipsește, ce nu funcționează optim și ce modificări ar trebui făcute. Recomandăm acest pas oricui își convertește un van – înainte de a pleca în călătorii lungi, merită să faceți câteva drumuri mai scurte, pentru a vedea cum se comportă mașina și dacă mai are nevoie de ajustări.
Apoi, a venit călătoria vieții noastre de până acum: un road trip de 3 luni până la Nordkapp. Am străbătut un continent întreg, am explorat Țările Baltice, iar apoi ne-am lăsat fascinați de peisajele superbe din Norvegia. Suntem extrem de recunoscători că am reușit să ne îndeplinim visul pentru care am început acest proiect!
Ulterior, am făcut și alte călătorii mai mult sau mai puțin scurte: trei săptămâni prin Slovenia, trei săptămâni la târgurile de Crăciun din Alsacia, unde a fost absolut magic, iar în prezent suntem plecați pentru 2-3 luni în sudul Europei, explorând coasta Mediteranei.
Avem, până acum, 19 țări vizitate cu van-ul, dar suntem abia la început, și știm că acest număr va crește în lunile ce urmează.