Munca în Norvegia. Ce trebuie să ştii dacă vrei să lucrezi în Ţara Fiordurilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Munca în Norvegia. Ce trebuie să ştii dacă vrei să lucrezi în Ţara Fiordurilor

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa şi al şaptelea exportator din lume din această industrie. Prin urmare, această zonă a reprezentat nu doar o extraordinară resursă financiară, ci şi una de mare interes pentru cei cu experienţă în domeniul petrolier.
Share this article

Într-o perioadă în care găsirea sau chiar păstrarea unui loc de muncă pare o provocare tot mai mare, fiecare ţară încearcă să găsească măsuri pentru a limita pierderile atât din punct de vedere economic, cât şi uman. Şi aici nu e vorba numai de sănătatea locuitorilor, ci şi de problemele generalizate apărute în vieţile lor. Norvegia, de exemplu, ţară care avea una dintre cele mai scăzute rate de şomaj din Europa, se confruntă acum cu cel mai ridicat nivel din ţară din ultimele 7 decenii. Nivelul şomajului a crescut la debutul pandemiei de coronavirus de 4 ori în numai 2 săptămâni. Cu toate astea, munca în Norvegia rămâne un deziderat pentru mulţi dintre cei atraşi nu doar de salariile de acolo, ci şi de sistemul social şi de cel educaţional, în cazul celor care aleg să plece acolo şi cu copiii.

Munca în Norvegia – Industriile principale în care poți lucra

Structura forţei de muncă în această ţară variază în funcţie de regiune. În nord predomină locurile de muncă din sectorul public şi industria pescuitului, în timp ce în zona de sud sunt mai multe joburi în industria producătoare. În construcţii se găsesc locuri de muncă pe toată suprafaţa statului, aşa că dacă ai de ales evită capitala, unde preţurile sunt cele mai mari din toată ţara.

Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa şi al şaptelea exportator din lume din această industrie. Prin urmare, această zonă a reprezentat nu doar o extraordinară resursă financiară, ci şi una de mare interes pentru cei cu experienţă în domeniul petrolier.

Industria de pescuit este o altă sursă importantă de venituri pentru economia Ţării Fiordurilor. Şi nu doar prin prisma peştilor ce iau drumul comerţului, ci şi prin turismul de pescuit care se face aici şi atrage o mulţime de pasionaţi.

Şantierele navale, transportul şi construcţiile, turismul şi sistemul de sănătate, dar şi serviciile sunt o altă resursă importantă pentru economia statului norvegian, dar şi zone în care se poate găsi mai uşor un loc de muncă.

Munca în Norvegia – Actele necesare ca să poţi începe lucrul

Pe lângă găsirea job-ului dorit, trebuie să ştii că mai sunt de îndeplinit nişte lucruri înainte să poți începe munca.

  • Numărul personal de identificare, D – Norvegia a ridicat de mai bine de 8 ani restricţiile pentru muncitorii români, aşa încât nu ai nevoie de un permis de lucru aici. Este însă obligatoriu să fii înregistrat la poliţie sau la un birou de asistenţă pentru lucrătorii străini.
  • Cardul de impozitare, skattekort – Acest document este folosit pentru stabilirea impozitului pe care îl plăteşte angajatorul în numele dumneavoastră. Cererea pentru acesta se depune la biroul de impozitare sau la acelaşi centru de asistenţă pentru lucrătorii străini şi ajunge la tine în aproximativ o săptămână. Ulterior acesta este predat angajatorului şi este reînnoit automat la începutul fiecărui an.
  • Contul bancar – Ca să încasezi salariul trebuie să ai deschis un cont bancar în Norvegia. Pentru asta va trebui să ai la tine, când mergi la bancă, paşaportul, numărul personal de identificare şi oferta de angajare, fie ea temporară sau permanentă.
  • Căsuţa poştală – În lipsa unei căsuţe poştale toate scrisorile, facturile şi coletele ce poartă numele tău vor ajunge înapoi, la expeditori. Aceasta se obţine de la cel mai apropiat sediu poştal din zona în care locuieşti.

Munca în Norvegia – Drepturi şi obligaţii

Este important să ştii şi că dacă vrei un loc de muncă în această țară este necesar să cunoşti limba engleză măcar la nivel conversațional. Apoi, deşi în Norvegia nu este stabilit prin lege un salariu minim, există sectoare de activitate precum construcţiile, HoReCa, şantiere navale, agricultură şi horticultură, piscicultură sau transportul rutier unde au fost stabilite venituri minime, acestea fiind actualizate periodic. Plata salariului se face, în general, lunar şi trebuie să fie însoţită şi de fluturaşul de salariu, unde sunt menţionate atât contribuţiile sociale şi fiscale, cât şi salariul net şi indemnizaţia de concediu. Angajaţii din Norvegia au dreptul la 25 de zile de concediu de odihnă anual, iar programul de lucru este de 40 de ore pe săptămână. Orele suplimentare se plătesc cu un spor de cel puţin 40% din salariul orar stabilit prin contract.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora