”Neverland”: un spectacol despre o generație
De Peter Pan, spiridușul buclucaș care trece printr-o sumedenie de aventuri în insula mitică Neverland, ați auzit cu toții. Au fost făcute nenumărate filme, piese de teatru și spectacole de dans cu acest simpatic personaj, și a fost numită după el chiar și o generație: Generația Peter Pan, acea categorie de oameni cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani care refuză să-și asume norme sociale precum căsătoria, un job stabil, copii, o casă sau posesiuni materiale importante. Despre această generație este vorba într-un spectacol multimedia nou nouț, semnat de regizoarea Iulia Rugină, în care joacă actrița Ioana Flora, și care se numește chiar așa: ”Neverland”. ”Performance multimedia, gândit și pus în aplicare de o echipă întreagă care provine din film, după o poveste originală”, după cum îl descrie chiar regizoarea, spectacolul va avea premiera pe 16 octombrie, la Apollo 111 Teatrul, urmând să aibă loc alte 5 reprezentații, două pe 18 și 19 octombrie și trei pe 9, 10, 13 noiembrie.
Despre ce este vorba în ”Neverland”
Un adevărat one woman show, spectacolul Iuliei Rugină (autoarea unor filme precum Breaking News, premiat la Karlovy Vary International Film Festival) este despre identitate feminină, despre rolul femeii în societate, cu precădere al femeii în societatea românească post comunistă. În centru este o femeie al cărei parcurs emoțional, de la vârsta de 16 ani până la cea de 42 de ani, ne este prezentat prin cele mai intense momente trăite de ea. Vulnerabilitatea, fricile, iubirile, dorința de evadare fac parte din ceea ce o reprezintă pe această femeie astăzi, caracteristici puternic evidențiate în acest spectacol asemănător unei dezbateri antropologice privind rolul femeii în societate.
În ce stil a fost creat ”Neverland”
Îmbinând mai multe medii artistice – text, dans, proiecție video, muzică live – spectacolul împrumută cel mai mult din arta cinematografică. Este și firesc, din moment ce Iulia Rugină este, înainte de toate, autoare de filme (scurt și lung metraj). ”Este, de fapt, un film care se întâmplă pe scenă, pentru că toate elementele de narațiune și de limbaj provin din film, nu din teatru (textul, tipul de joc, realismul, proiecțiile video, sound design-ul). E un perfomance multimedia cu mai mulți actori, dar în care joacă doar unul”, mărturisește regizoarea. Ioana Flora (talentata actriță pe care o știți din filme precum ”Marfa și banii”, ”Pescuit Sportiv”, ”Periferic”, ”Domestic”) este cea care va intra în pielea tuturor acelor femei care nu au cunoscut ”împlinirea”.