„Nevoile mele sunt mai importante decât ale tale”: Cum recunoști relația cu un narcisist
Relația cu un narcisist este toxică și deseori ne lasă secați de energie și resurse. Manipulatori prin natura lor, mereu în căutarea admirației și cu dificultăți în manifestarea empatiei, persoanele narcisice sunt pe cât de carismatice, pe atât de dificile. Iată cum poți recunoaște trăsăturile caracteristice, dar și cum te poți elibera dintr-o astfel de relație.
Ce înseamnă să fii o persoană narcisistă
Termenul de „narcisist” provine din mitul grecesc al lui Narcis, un tânăr frumos care se credea mai bun și mai chipeș decât ceilalți și care ajunge să se îndrăgostească de propria sa imagine reflectată în apă și moare încercând zadarnic să-și îmbrățișeze chipul oglindit.
Sigmund Freud este primul care folosește acest mit pentru a descrie o tulburare psihică, definită drept „o iubire de sine bolnavă” observată la pacienții săi.
Un narcisist desăvârșit și iscusit folosește legătura familială, profesională sau amoroasă pentru a-l supune pe celălalt. Are nevoie de această apropiere pentru a putea să-și exercite influența și a nu-i permite victimei sale să se distanțeze.
Citește și: 4 tipuri de narcisiști. Cum îi recunoști și cum îi diferențiezi?
În relația cu un narcisist vei descoperi că este rece în interior, nu cunoaște sentimentul culpabilității și adesea îi învinovățește pe ceilalți. Valorile, sentimentele și comportamentul său se schimbă în funcție de oameni și de context.
La exterior este amabil și poate simula compasiunea și simpatia. Este seducător și, dacă este nevoie, poate fi și serviabil atâta timp cât îi este de folos să-și atingă scopurile. Nu ține cont de nevoile și sentimentele celuilalt, se servește de victima sa pe care o manipulează, o izolează și o determină să facă ce vrea el.
În relația cu un narcisist, el este cel egocentric și pretinde perfecțiunea din partea celuilalt. Narcisiștii au mereu impresia că sunt deasupra legii și astfel nu le este deloc dificil să încalce granițele personale ale altora.
Devenirea și comportamentul unui narcisist
O persoană narcisistă va acționa doar pentru a-și pune în valoare egoul. Este adesea arogantă, incapabilă de introspecție și nu tolerează critica. Atunci când se simte amenințată poate să devină impulsivă și să acționeze într-un mod agresiv.
Are nevoie să fie admirată și invidiată. Depresia îi dă târcoale adesea pentru că la cel mai mic eșec sau situație umilitoare, ea se scufundă în sentimentul de insatisfacție personală.
Persoanele narcisiste suferă de ceea ce DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) definește a fi rană sau ofensă narcisică, adică sunt foarte sensibili la critică. Chiar dacă nu arată acest lucru, îi macină în interior, lăsându-le un sentiment de umilință, degradare, distrugere, vid interior pe care îl maschează față de exterior prin dispreț, mânie sau sfidare față de ceilalți.
Nimeni nu se naște narcisist, ci devine de-a lungul timpului. Lipsa de recunoaștere din partea părinților, indulgența exagerată, admirația excesivă, oferirea de atenție și dragoste doar când copilul are anumite realizări, toate acestea pot determina o deficiență a egoului la vârsta adultă. Copilul ajunge astfel să poarte povara unei neîncrederi de sine paralizante și a sentimentului de a nu fi îndeajuns de bun.
Femeia narcisistă
Când șarmantă și seducătoare, când manipulatoare și arogantă sau dulce și bine intenționată versus autoritară și colerică, femeia narcisistă folosește mai multe comportamente contradictorii și plantează sămânța îndoielii și a confuziei în sufletul partenerului său.
Are tendința de a trece rapid de la o persoană agreabilă în public la un adevărat călău în viața privată, din acest punct de vedere, relația cu un narcisist fiind extrem de confuză.
„Nu înțelegeam cum reușea să fie o persoană atât de plăcută și apreciată de toată lumea, iar în intimitate, când eram doar noi, să se transforme într-o viperă plină de critică, reproșuri și nemulțumiri. Mereu eram acuzat că mă uit la alte femei, că dacă intru în vorbă cu vreuna vreau să o înșel. Tot timpul eram fie fraier – când nu îmi vedeam interesul la muncă, fie oportunist, considerându-se ea folosită. Toate printre multe mesaje că nu mai găsesc alta ca ea, de calibrul ei, care să se uite la unul ca mine. Partea proastă este că mult timp am simțit că nu sunt suficient de bun. Chiar credeam că sunt norocos ca o femeie ca ea să se uite la unul ca mine. Era foarte frumoasă, dar și extrem de nocivă. Ne-am despărțit (cu greu) după trei ani de relație epuizantă, iar asta pentru că eu am început psihoterapia… pe ascuns. Credeam că îmi pierd mințile. Apoi am înțeles modul ei de manipulare și am reușit să mă eliberez.” povestește Raul, 40 de ani.
Femeia cu această tulburare de personalitate se bazează pe manipulare, își satisface nevoile și dorințele folosindu-se de ceilalți. Are o nevoie obsedantă de a fi admirată și recunoscută.
Cum o recunoști înainte de a te îndrăgosti
Lasă impresia că te ascultă atunci când vorbești, însă mintea ei este prizonierul propriului ego. Poti să verifici dacă este atentă repetând ce ai zis și vei observa că nu-și amintește cele spuse anterior. În plus, majoritatea discuțiilor tind să se învârtă în jurul persoanei sale: realizările sale, familia sa, serviciul său, călătoriile sale, etc.
Va arăta, de fiecare dată când se ivește ocazia, că are lucruri de firmă (haine, genți, pantofi , bijuterii, etc.) pentru că este în pas cu moda și are gusturi excelente. În egală măsură, nu va spune niciodată „nu știu” și pe orice temă va conduce discuția ca un specialist.
Continuarea articolului, AICI