4 tipuri de narcisiști. Cum îi recunoști și cum îi diferențiezi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

4 tipuri de narcisiști. Cum îi recunoști și cum îi diferențiezi?

Câte tipuri de narcisiști sunt? Și care e diferența între ei? Și, mai ales ce înseamnă a fi narcisist și de ce acest termen este folosit de multe ori ca o insultă?
Share this article

Câte tipuri de narcisiști sunt? Și care e diferența între ei? Și, mai ales ce înseamnă a fi narcisist și de ce acest termen este folosit de multe ori ca o insultă?

Conform Google Trends, termenul „narcisist” se află în topul căutărilor oamenilor de mai bine de 10 ani și este adesea folosit ca o insultă.

Nimănui nu-i place să fie cunoscut drept narcisist sau să-i fie atribuit un comportament narcisist – chiar dacă, pentru un psiholog, nevoile narcisice sunt atât normale, cât și universale. Toți avem nevoie să fim lăudați de părinți în timpul copilăriei, și mai târziu în viață să fim apreciați de prieteni. Acest tip special de apreciere – cunoscut sub numele de validare – este esențial în dezvoltarea unei stime de sine sănătoase.

În 1914, Sigmund Freud a afirmat că toți bebelușii trec printr-o etapă a „narcisismului primar”, un cadru de spirit primitiv centrat pe sine, în care nu pot înțelege că ceilalți oameni sunt ființe complet separate. Această etapă, a spus Freud, este doar o bornă pe drumul către o vârstă adultă normală și sănătoasă.

În schimb, Freud credea că personalitățile narcisiste adulte erau cauzate de o exagerare a narcisismului sănătos. Unul dintre succesorii lui Freud, Karen Horney, credea că aceste personalități narcisiste ar putea fi cauzate de un anumit stil parental: dacă părinții își supraevaluează excesiv copiii, a spus ea, ei vor crește apoi dorind în permanență cantități anormale de laudă sau validare.

Un alt teoretician, mai apropiat timpurilor moderne, Otto Kernberg, vede narcisismul adult ca un fel de front fals sau un mod de a se proteja. El a spus că persoanele cu personalități narcisiste obțin validarea de care au nevoie atât de la ei înșiși, cât și de la alții, susținându-se artificial, ceea ce nu le lasă nici o modalitate eficientă de a-și sprijini propriul respect de sine.

Nu numai că narcisismul este o parte normală a dezvoltării sociale și emoționale a omului, dar nu este nici doar un concept unitar.

Tipuri de narcisiști
Tipuri de narcisiști. Foto: Shutterstock

Câte tipuri de narcisiști sunt? 

A fost generat un număr destul de mare de subcategorii, care servesc la umbrirea nuanțelor caracterului narcisist (atât normal cât și patologic). De exemplu, tulburarea de personalitate narcisistă poate fi împărțită în tipuri pozitive și negative, cunoscute sub numele de narcisism „prosocial” sau „antisocial”.

Narcisistul tipic grandios, care a devenit atât de familiar, poate umbri un tip de personalitate mai puțin cunoscut, dar la fel de dificil: narcisistul vulnerabil.

Inerentă percepției actuale a narcisismului este calitatea de a fi numai pentru sine și de a exploata relațiile în beneficiul propriu. Acest lucru îl caracterizează cel mai bine pe narcisistul antisocial – adesea, o persoană extrem de dificilă, egocentrică, care așteaptă o satisfacție excesivă în viața sa, din partea altora.

În schimb, narcisiștii prosociali obțin credite din realizări pozitive. Se străduiesc să facă fapte bune – adesea în public – și să-i facă pe ceilalți oameni fericiți. În acest fel, derivă validarea de care și ei au nevoie disperată. Dacă există narcisiști prosociali în viața ta, este posibil să-i cunoști după cât de distractiv este să fii în preajmă (și, de altfel, ei primesc satisfacție profundă din reacția ta față de ei). Vor să îi placi – uneori, prea mult. Vor să fie cunoscuți și apreciați de toți oamenii din viața lor, iar intențiile lor sunt, în general, destul de benigne.

Citește și: Managementul furiei

În schimb, un narcisist malign nu face nimic în beneficiul tău. El este susceptibil să lovească alte persoane sau să încerce să le distrugă pentru a-și susține fragilul sentiment de sine. Kernberg a descris prima oară narcisistul malign la sfârșitul anilor 1980, ca fiind un amestec între tulburările de personalitate narcisiste și antisociale. Acești oameni pot forma relații pe termen lung, dar comportamentul lor este instabil și pot deveni agresivi dacă se simt amenințați. Pe plan intern, ei lucrează din greu pentru a-și proteja percepțiile de sine grandioase și pot fi adesea cu obrazul subțire, percepând evenimentele cotidiene – cum ar fi o remarcă ocazională – ca atacuri.

Persoanele cu narcisism antisocial, de asemenea, nu se simt limitate de adevăr, dar atunci când sunt prinse cu minciuna, pot deveni furioase. Ele privesc peisajul social ca pe un concurs mare și vor face orice pentru a-l câștiga.

Citește și: Ce tulburare de personalitate se poate ascunde în spatele minciunilor partenerului sau partenerei de viață?

Există, de asemenea, un alt tip de narcisist mai puțin evident la care ar trebui să fim atenți, în afară de tipurile de narcisiști antisociali și grandioși: narcisistul ascuns sau vulnerabil.

Nu te lăsa înșelat de acest nume, deoarece acești indivizi cred, de asemenea, că sunt superiori, dar țin asta pentru ei. Narcisiștii vulnerabili sunt profund absorbiți de sine, păstrează un sentiment umflat artificial și cred că au dreptul la mai multă atenție decât primesc. Prin urmare, ei se simt victimizați cronic, ca și cum lumea nu ar fi recunoscut strălucirea lor sau cât sunt de speciali. În acest sens, narcisistul ascuns devine predispus la sentimente de depresie, chiar dacă el își exprimă disprețul puternic față de alte persoane. Și acestor narcisiști le lipsește empatia; pot fi extrem de sensibili, dar sensibilitatea lor nu se extinde la sentimentele altora.


Poate fi dificil să menții o relație cu persoanele care au tulburări de personalitate narcisiste. De multe ori te vor dezamăgi prioritizându-și propriile nevoi față de ale tale și nu își vor cere scuze pentru asta. S-ar putea să simți că te străduiești să le captezi atenția, mergând pe coji de ouă pentru a evita să-i jignești sau vei lucra în mod constant pentru a nu fi blamat pentru experiențele negative din viața lor.

Dacă îți sună cunoscut, poate ar fi bine să faci un bilanț al acestor trăsături narcisiste. Conștientizarea acestor personalități și a subtipurilor lor te poate ajuta să creezi granițe mai bune între tine și oamenii care le întruchipează.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora