Terapia prin artă: culoare, formă și vindecare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Terapia prin artă: culoare, formă și vindecare

Terapia prin artă este un instrument pe care terapeuții îl folosesc pentru a ajuta pacienții să exprime și să-și rezolve emoțiile.
Share this article

Terapia prin artă este un instrument pe care terapeuții îl folosesc pentru a ajuta pacienții să interpreteze, să exprime și să-și rezolve emoțiile și gândurile. Pacienții lucrează cu un terapeut de artă pentru a-și explora emoțiile, pentru a înțelege conflictele sau sentimentele care le provoacă suferință și pentru a-i ajuta să găsească soluții pentru aceste probleme.

Cum funcționează terapia prin artă

Mulți oameni se întreabă „Ce este terapia prin artă și cum funcționează?” Conceptele care stau la bază sunt că în terapiile prin arte expresive, oamenii pot înțelege și pot răspunde emoțiilor și gândurilor lor cu o nouă perspectivă valoroasă și că expresia artistică este bună pentru sănătatea mintală.

În timpul unei sesiuni, un terapeut de artă lucrează cu clienții pentru a înțelege ce le provoacă suferință. Apoi terapeutul ghidează clientul să creeze artă care abordează cauza problemei sale.

Citește și: Între artă și afaceri: cum a dărâmat Ramona Pintea toate prejudecățile despre artiști și a transformat mentalitatea românească într-o poveste de succes internațional

Funcționează terapia prin artă?

Cum funcționează terapia prin artă pentru sănătatea mintală? Deoarece nu înțelegem pe deplin cum funcționează creierul, nu putem înțelege pe deplin cum funcționează terapia prin artă în sine, dar studiile au arătat că poate ajuta multe afecțiuni de sănătate mintală.

Există tot mai multe dovezi că terapia prin artă ajută la afecțiuni legate de starea de spirit, cum ar fi anxietatea și depresia, traumele, stima de sine scăzută și tulburările similare.

Eficientă chiar și în cazurile mai grave

De asemenea, este eficient pentru persoanele cu o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul, și pentru persoanele care lucrează pentru a dezvolta abilități eficiente de a face față, inclusiv deținuții din închisoare.

Terapia prin artă poate ajuta, de asemenea, persoanele care se confruntă cu dureri fizice în timpul spitalizării. Dovezile arată, de asemenea, că poate fi eficient pentru tulburarea de stres post-traumatic.

Deoarece terapia prin artă este relativ nouă, dovezile sunt promițătoare, dar limitate pentru eficacitatea terapiei prin artă pentru afecțiuni mentale grave.

Poate artterapia să provoace rău?

Terapia prin artă, ca și alte forme de terapie, poate provoca rău. Efectele negative potențiale includ:

Niveluri mai ridicate de stres sau anxietate

Evidențierea emoțiilor fără a le procesa eficient

Dificultate de a face față dacă terapia este întreruptă brusc

Dacă terapia prin artă este ineficientă, înseamnă că problemele pacientului nu pot fi abordate pe deplin. Acest lucru crește adesea suferința pacientului și poate chiar face ca pacientul să fie rezistent la alte forme de terapie mai potrivite.

Citește și: Cum poți face terapie prin magie cu deținuții de la Jilava? Și ce înseamnă o viață dedicată scenei? La povești cu Andrei Teașcă, fondatorul unicului Teatru de Magie din România

Terapia prin artă, confundată adesea cu „arte și meșteșuguri”

Mulți clienți sunt reticenți în a explora terapia prin artă, deoarece cred că trebuie să aibă talent artistic pentru ca aceasta să funcționeze, o văd mai degrabă ca „arte și meșteșuguri” decât un instrument eficient sau nu sunt convinși că îi poate ajuta. Acest lucru limitează eficacitatea terapiei prin artă pentru acești clienți.

Terapia prin artă este nouă, așa că nu există suficiente dovezi pentru a stabili ce condiții ajută și când este mai eficientă decât alte forme de terapie. Pacienții cu afecțiuni psihice grave ar trebui să ia în considerare adăugarea terapiei prin artă la tratamentul lor, mai degrabă decât să folosească numai artă.

Cum îi ajută terapia prin artă pe copii?

Mulți copii își exprimă mai ușor emoțiile prin desen, pictură sau alte forme artistice decât prin cuvinte. Un artterapeut poate folosi arta copilului pentru a înțelege mai bine răspunsurile și gândurile emoționale ale copilului. Ele pot îndruma copilul să folosească creativitatea pentru a face față problemelor emoționale.

Cum pot găsi terapia prin artă lângă mine?

Puteți găsi un terapeut de artă certificat prin intermediul Consiliului de acreditare a terapiei prin artă. Certificarea nu garantează că un terapeut de artă va fi potrivit pentru dvs., dar arată că terapeutul îndeplinește standardele de educație profesională, inclusiv o diplomă de master în terapie prin artă sau o diplomă echivalentă de consiliere și a promovat examenul de certificare.

Dacă nu există un terapeut de artă în apropierea dvs., puteți întreba dacă terapeutul potențial folosește tehnici creative ca parte a practicii lor.

Cum pot deveni art-terapeut?

Pentru a deveni un terapeut de artă certificat, puteți obține o diplomă de licență în terapie prin artă sau o altă diplomă asociată cu cursuri în terapie prin artă. Puteți obține apoi o diplomă de master în terapie prin artă sau într-un domeniu conex, cum ar fi consilierea, cu cursuri în terapia prin artă.

Citește și: Armele Iuliei Toader pentru a combate singurătatea și izolarea în societatea modernă: Cum transformă arta și arhitectura viețile oamenilor într-o lume agitată?

Terapia prin artă se bazează pe dovezi?

Există un număr tot mai mare de dovezi că terapia prin artă funcționează pentru multe afecțiuni de sănătate mintală, deși nu există multe studii de control randomizate la scară largă.

Terapeuții de artă certificați de consiliu sunt instruiți să identifice și să utilizeze practica bazată pe dovezi. De asemenea, li se cere să participe la educația continuă.

Este terapia potrivită?

Cercetătorii nu au un răspuns solid la întrebarea „Cum funcționează?” Nu există nicio modalitate de a spune cu certitudine dacă terapia prin artă este potrivită pentru un anumit client. Nicio formă de terapie nu este unică, iar un client și un terapeut ar putea avea nevoie să exploreze abordări diferite înainte de a o găsi pe cea potrivită.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora