Ce trebuie să știi despre inteligența emoțională și cum o poți dezvolta - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ai văzut vreodată un individ care se ocupă cu finețe de o situație de lucru incomodă? Sau poate ai un coleg care nu se stresează niciodată pentru un termen limită iminent? Ei bine, dacă te-ai întrebat cum o fac, este pentru că au o anumită abilitate – inteligența emoțională.

Când ai niveluri mai ridicate de inteligență emoțională, ai capacitatea de a te înțelege mai bine pe tine și pe cei din jur și să aplici ceea ce înveți pentru rezultate mai bune.

Inteligența emoțională este neprețuită dacă vrei să mergi înainte în carieră și în viață. Dar ce este inteligența emoțională și cum o poți dezvolta?

Ce este inteligența emoțională?

În esență, inteligența emoțională este capacitatea de a ne recunoaște, înțelege și regla emoțiile, mai degrabă decât să le permitem să ne ghideze ele pe noi. Ne putem asigura apoi că acțiunile noastre sunt mai conștiente. De asemenea, ajută la reducerea comunicării neintenționate prin limbajul corpului, tonul vocii și expresiile faciale.

Inteligența emoțională îți permite să ai un nivel mai înalt de conștientizare socială, înțelegând modul în care răspunsurile tale îi influențează pe cei din jurul tău, fiind în același timp capabil să înțelegi și să răspunzi în mod corespunzător la emoțiile indivizilor din jurul tău.

De ce este importantă inteligența emoțională?

Inteligența emoțională joacă un rol enorm în viața noastră de zi cu zi, așa că nu este surprinzător faptul că indivizii și organizațiile se concentrează pe rolul crucial al inteligenței emoționale la locul de muncă.

Ca ființe umane, suntem creaturi sociabile prin natură și pregătiți să facem conexiuni. Deci, cu cât învățăm mai mult, cultivăm relații pozitive și dezvoltăm conexiuni de susținere, cu atât viața noastră se poate îmbogăți, crescând în cele din urmă nivelul de fericire. De fapt, cercetările arată o corelație între nivelurile superioare de inteligență emoțională și fericire.

Inteligența emoțională sporită îți va aduce beneficii ție ca individ, dar și celorlalți pe care îi întâlnești zilnic, creând un efect de ondulare pozitiv.

Beneficiile inteligenței emoționale

Creșterea conștientizării de sine

Oamenii inteligenți emoțional sunt mai conștienți de sine. Ei sunt conștienți de emoțiile și comportamentele lor. Acest lucru le permite să ia măsuri pentru a-și modifica răspunsurile și pentru a obține rezultate mai semnificative în ceea ce privește propria bunăstare și atunci când comunică cu ceilalți. Este mult mai puțin probabil să comunice neintenționat prin expresiile faciale, tonul vocii sau limbajul general al corpului.

Te ajută să gândești înainte de a reacționa

Deoarece cei cu un grad ridicat de inteligență emoțională își recunosc declanșatorii, ei dețin mai mult control asupra emoțiilor lor și asupra modului în care acţionează. Ei răspund mai puțin impulsiv și își iau timp să se gândească înainte de a reacționa, chiar și atunci când experimentează emoții foarte încărcate. De exemplu, să presupunem că devin furioși din cauza acțiunilor unui coleg și în loc să răspundă imediat, de obicei într-o manieră agresivă, își iau un moment pentru a respira înainte de a răspunde, ajutând la prevenirea escaladării situației.

Comunicare mai bună

Oamenii inteligenți emoțional sunt mai conștienți de comunicarea celorlalți. Ei au abilități de ascultare mai mari și pot detecta schimbări în tonul și limbajul corpului altor persoane care pot oferi o perspectivă mai bună. Cu toate acestea, oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional se abțin de la a judeca și vor folosi tehnici bune de interogare pentru a asigura o mai bună înțelegere a unei situații.

Empatie pentru ceilalți

Empatia este o parte semnificativă a inteligenței emoționale. Înțelegerea și compasiunea pentru sentimentele altora ajută și mai mult comunicarea și construirea de relații.

Reziliență crescută

Oamenii inteligenți emoțional sunt mult mai deschiși la critici și răspund bine atunci când le primesc. Acest lucru îi face pe ceilalți să se simtă mai confortabil în a oferi feedback, oferind o multitudine de oportunități de dezvoltare ca individ.

Ei își asumă responsabilitatea pentru greșelile lor, învață din ele și merg mai departe, mai degrabă decât să se oprească în mod inutil asupra problemelor.

Relații mai puternice

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional își pot împărtăși sentimentele fără a deveni extrem de emotivi, permițându-le să-și împărtășească punctele de vedere cu calm. Acest lucru crește probabilitatea ca alte părți să fie receptive la înțelegerea poziției tale și să se simtă confortabil să-și împărtășească propria perspectivă, în același mod, construind relații personale și profesionale mai puternice.

Cum să-ți dezvolți inteligența emoțională

Dacă vrei să-ți îmbunătățești inteligența emoțională, acest lucru este foarte posibil! Iată câțiva pași pe care îi poți face:

Fă o evaluare

A trece printr-o formă de evaluare a inteligenței emoționale este o modalitate excelentă și eficientă de a-ți evalua nivelul actual de inteligență emoțională și de a identifica una până la trei domenii pe care dorești să te concentrezi.

Observă propriile emoții și comportamente

Observarea conștientă a ceea ce îți declanșează emoțiile, când și cum răspunzi și modul în care alții îți răspund, poate oferi un nivel înalt de perspectivă. S-ar putea să faci acest lucru în acest moment sau să petreci ceva timp în fiecare săptămână reflectând și luând în considerare evenimentele specifice care au avut loc.

Caută feedback

Căutarea feedback-ului de la alții se poate simți inconfortabil, dar poate fi extrem de utilă, în special pentru a pune în lumină „unghiurile noastre oarbe”.

Pune întrebări și ascultă mai mult

Pentru a înțelege mai bine ceilalți oameni, primul pas este să-ți faci timp să vorbești cu oamenii, să afli mai multe despre ei și să asculți activ ceea ce au de spus – atât verbal, cât și non-verbal.

Foto: pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora