„Nu trebuie să utilizăm în exces suplimente alimentare, încercând să compensăm daunele produse de un stil de viaţă haotic”, spune dr. Luminiţa Ionela Paraschiv
Este sezonul în care se consumă cele mai multe suplimente alimentare. Fie că sunt pentru slăbit, pentru a preveni răcelile sau pentru a mări imunitatea, suplimentele alimentare sunt consumate de la mic la mare. Dar chiar dacă se dau fără reţetă, ar trebui să fim atenţi şi să urmăm o cură cu suplimente alimentare numai după ce am discutat cu un specialist. Noi am stat de vorba cu Dr. Luminiţa Ionela Paraschiv, Medical Affairs Manager Prisum, distribuitor al produselor Himalaya în România, şi am aflat că suplimentele alimentare pot avea efecte foarte bune însă pot fi şi contraindicate. De exemplu, acestea nu se asociază cu anumite medicamente şi trebuie administrate urmând sfatul unui specialist. Nu la sfatul prietenilor sau rudelor sau pentru că este o tendinţă a momentului. Iată ce este bine să ştim atunci când dorim să ne îmbogăţim dieta cu suplimente alimentare:
Sezonul rece este o perioadă bună pentru a apela la suplimente alimentare. Fie că vrem să combatem astenia sau avem nevoie de un ajutor în plus pentru memorie, există soluţii pentru toate problemele. Dar cum putem alege un supliment alimentar potrivit nevoilor noastre, când există o gamă atât de mare de oferte?
Suplimentele alimentare sunt produse care vin în completarea alimentaţiei, cu scopul de a aduce anumite beneficii. Sunt perioade în care organismul nostru are nevoie de un aport crescut de substanţe care să susţină buna sa funcţionare. Spre exemplu, la început de toamnă, sistemul imunitar trebuie sprijinit pentru a face faţă valului de infecţii respiratorii, mai ales în cazul persoanelor din categorii mai vulnerabile, cum sunt copiii sau vârstnicii. În acest sens, există o gamă largă de produse fie pe bază de vitamine şi minerale, fie pe bază de plante. Plantele medicinale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru menţinerea stării de sănătate, iar astăzi din ce în ce mai mulţi oameni consideră că medicina tradiţională are un loc bine meritat alături de medicina modernă.
Pentru că există o gamă atât de variată de suplimente alimentare, nu este uşor să alegi produsul potrivit. Este nevoie de informare şi aici mă refer la surse de încredere. Trebuie să ţinem cont de sfatul specialiştilor, de compoziţia produsului, de reputaţia brandului, iar producătorul să fie unul de încredere. Există suplimente alimentare care, înainte de a fi lansate, sunt testate şi studiate ani de zile, pentru ca apoi să devină produse de top la nivel mondial şi să îşi păstreze acest statut zeci de ani. Atunci ştim sigur că este vorba de un produs bun. Contează foarte mult şi calitatea ingredientelor folosite. Spre exemplu, pentru ca un produs din plante să fie eficient, plantele respective trebuie cultivate în zone fără poluare şi trebuie recoltate în anumite perioade, apoi prelucrate printr-o tehnologie modernă, astfel încât, la final, să conţină o cantitate optimă de principii active. Dacă sunt combinate mai multe plante, această asociere nu trebuie făcută la întâmplare. Plantele interacţionează între ele, iar produsul final este mai mult decât suma părţilor componente. De aceea recomand folosirea unor suplimente alimentare ale unor producători consacraţi.
Aveţi o statistică sau un top 5 cele mai vândute produse?
În România, cele mai cunoscute produse Himalaya sunt Cystone, Septilin, Bonnisan, Mentat, Rumalaya forte şi Rumalaya gel. Pe primul loc în preferinţele românilor rămâne, însă, hepatoprotectorul Liv.52, ce şi-a câştigat, în decursul a mai bine de 60 de ani, reputaţia de “prietenul fidel al ficatului”. Dacă ne gândim la câte agresiuni este supus ficatul omului modern zi de zi, ne dăm seama de ce avem nevoie de un asemenea prieten de nădejde.
Este recomandat să combinăm mai multe suplimente?
Da, este posibilă asocierea a două sau mai multe suplimente alimentare. Să luăm spre exemplu o persoană care utilizează în mod constant un produs pentru menţinerea flexibilităţii articulaţiilor pe bază de Boswellia serrrata, şi care, la un moment dat, se confruntă cu o stare de disconfort respirator şi are nevoie de un expectorant. Soluţia din portofoliul Himalaya pentru această situaţie este Koflet sirop pe bază de Isop si de Lemn dulce, atunci poate folosi ambele produse în acelaşi timp.
Câte suplimente sunt prea multe?
Având în vedere unicitatea fiecărui organism în parte, răspunsul variază de la persoană la persoană. Totuşi, există ingrediente a căror cantitate recomandată zilnic nu trebuie depăşită prin efect cumulativ dat de asocierea mai multor produse. Iată de ce şi în cazul suplimentelor alimentare este necesar sfatul specialistului.
După cât timp ar trebui să începem să vedem rezultate?
Efectele benefice ale suplimentelor alimentare se observă în timp, de obicei după săptămâni sau luni de utilizare, dar uneori pot fi înregistrate mai repede, în funcţie de produs şi de ceea ce urmărim. Spre exemplu, putem observa efectele în doar câteva ore după administrarea a două tablete de Gasex, supliment ce sprijină digestia şi ajută la reducerea gazelor intestinale, care conţine plante din medicina ayurvedică, precum Terminalia chebula.
La ce pericole ne expunem dacă luăm suplimente fără sfatul unui specialist?
Chiar dacă vorbim de suplimente alimentare şi nu de medicamente, este bine să cerem un sfat avizat înainte de a le folosi. Să nu uităm că suntem diferiţi şi că avem nevoi diferite. Pentru o alegere corectă, se iau în calcul factori precum vârsta, stilul de viaţă, starea de sănătate, antecedente medicale, tratamente actuale etc. Sunt suplimente alimentare care nu se recomandă persoanelor cu anumite probleme de sănătate sau nu se asociază cu anumite medicamente pentru că pot diminua acţiunea acestora. Nu e bine să folosim suplimentele alimentare doar pentru că există o tendinţă în acest sens sau pentru că un prieten urmează o anumită dietă cu suplimente alimentare. Şi nici nu trebuie să le utilizăm în exces, având aşteptări spectaculoase şi încercând să compensăm daunele produse de un stil de viaţă haotic. Trebuie să ne respectam corpul şi să fim atenţi la cerinţele sale. De aceea nu recomand începerea unei diete care să includă suplimente alimentare decât după consultarea unui specialist.
Interacţionează suplimentele cu anumite medicamente? Dar cu anumite alimente? Să zicem că vorbim despre o dietă bogată în zahăr sau gluten sau fructoză…
Sunt suplimente alimentare care nu se recomandă persoanelor cu anumite probleme de sănătate sau nu se asociază cu unele medicamente pentru că pot interfera cu acestea, diminuând sau accentuând acţiunea lor. În ceea ce priveşte asocierea anumitor alimente cu suplimentele alimentare, să nu uităm că suplimentul alimentar vine în completarea alimentului şi împreună trebuie să satisfacă nevoile fiecărui consumator. Aşadar, încurajez o discuţie cu specialistul privind posibilele cerinţe ale organismului în momentul respectiv.
În cazul unor medicamente, este interzis consumul (chiar şi ocazional) de alcool. Cum este în cazul suplimentelor?
În privinţa utilizării suplimentelor alimentare de către persoanele care consumă alcool, chiar şi ocazional, sunt unele aspecte la care trebuie să fim atenţi. Unele suplimente sunt utile pentru a completa dieta acestor persoane, altele trebuie evitate. Alcoolul este o sursă de calorii, aşadar nu este o idee bună să îl asociem cu suplimente alimentare pentru menţinerea greutăţii corporale. Datorită efectului diuretic al alcoolului, de evitat sunt şi suplimentele care sporesc diureza. Iar dacă ne gândim la efectul sedativ al alcoolului, înţelegem de ce trebuie să fim prudenţi când utilizăm suplimente cu efect calmant asupra sistemului nervos central.
Aveţi suplimente preferate, pe care să le luaţi constant?
În ceea ce mă priveşte, încerc să am un stil de viaţă cât mai sănătos şi folosesc suplimentele alimentare atunci când am nevoie. Apelez la Septilin dacă “simt” că răceala îmi dă târcoale, fac o cură de Liv.52, eventual în asociere cu Mentat, dacă trec printr-o perioada solicitantă, când nu mă odihnesc suficient sau nu am grijă îndeajuns de alimentaţie. Oricine poate beneficia de ajutorul suplimentelor alimentare, important este să ştim cum să le diferenţiem astfel încât să facem alegerea potrivită pentru noi şi pentru cei din familia noastră.