Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, a murit la 65 de ani
Poate că numele său nu este la fel de cunoscut precum cel al lui Bill Gates, însă de el se leagă mare parte din imperiul Microsoft pe care l-a co-fondat. În 1975 cei doi prieteni din liceu au pus bazele a ceea ce astăzi înseamnă unul dintre cele mai importante companii mondiale. Cu toate că nu a fost nici pe departe la fel de cunoscut precum Gates, Allen a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea a ceea astăzi numim calculator. Pe atunci acesta avea dimensiunea unei camere și era mult prea scump pentru cei mai mulți dintre noi sau dintre cei care dețineau companii.
Astăzi nici nu ne-am imagina viața fără un gadget la îndemână. Însă, acum mai bine de 40 de ani, a avea un calculator era cel puțin un lux. La Microsoft, nume pe care, de altfel, chiar el l-a inventat, Allen s-a ocupat de partea de cercetare și de dezvoltare a noilor produse:
“În primii opt ani, în mod clar ideile mele au fost definitorii pentru evoluția companiei. Bill era omul care testa ideile, el era un fel de sanity check al tuturor ideilor pe care le aveam”, așa cum povestea Allen într-un interviu acordat pentru The Guardian în 2011.
Microsoft a explodat în anii ’80 atunci când IBM a decis să intre pe piața calculatoarelor personale. Iar Microsoft a fost compania care a început să lucreze la sistemele de operare pentru acestea. De atunci, cei doi puști din Seattle au început să domine lumea. Și, în scurt timp să devină miliardari. Însă, această fericire nu avea să dureze prea mult pentru Allen, care a trebuit să părăsească compania din motive medicale. A rămas de atunci ca membru în consiliul companiei, însă din cauza sănătății sale precare a trebuit să se retragă din viața publică. Iar, la începutul acestei luni, cancerul cu care se lupta încă din 2009, a reapărut, de data aceasta fără a mai putea fi învins.
De la sport la muzică și filantropie
La mijlocul anilor ’80, Allen a înființat compania Vulcan care investea în business-uri din lumea media, inclusiv în DreamWorks Animation sau Charter Communications.
Lăsând, însă, la o parte lumea aceasta a tehnologiei și a comunicărilor, Allen a fost un mare pasionat de sport. De altfel, a și deținut două echipe Portland Trail Blazers și Seattle Seahawks. Dar și un mare iubitor de muzică. În 2013 a lansat un album rock, alături de trupa sa Underthinkers pentru care a scris cele 13 melodii și a cântat la chitară alături de Chrissie Hynde, de la Pretenders și Joe Walsh de la Eagles:
De altfel, acesta a fost cel de-al doilea album a lui Allen – primul a fost lansat în 2000, alături de o altă trupă, Grown Men.
Însă mare parte din timp și din averea, Allen și-a dedicat-o filantropiei. În decursul acestor decenii, acesta a donat mai mult de 2 miliarde de dolari pentru susținerea mai multor domenii, de la cercetarea științifică, la sănătatea oceanului sau ajutorarea oamenilor fără adăpost. De asemenea, ca un american adevărat, Allen a încercat să give back to the community și a investit foarte mult în orașul său natal, Seattle, încercând să ajute la transformarea cartierului South Lake Union într-un district de business.
Poate că numele său nu este la fel de sonor precum Bill Gates, însă Paul Allen a fost unul dintre pionierii lumii moderne de astăzi. Așa că, mai mulți oameni importanți din industrie au ținut să îi trimită un mesaj de adio:
Our industry has lost a pioneer and our world has lost a force for good. We send our deepest condolences to Paul’s friends, the Allen family and everyone at Microsoft.
— Tim Cook (@tim_cook) October 15, 2018
We lost a great technology pioneer today – thank you Paul Allen for your immense contributions to the world through your work and your philanthropy. Thoughts are with his family and the entire Microsoft community.
— Sundar Pichai (@sundarpichai) October 15, 2018