Pericol iminent! 40% din școlile din România nu au autorizație ISU! Radiografia unui sistem prin imaginea unei școli din mediul rural. Și povestea unui director ce luptă cu mâinile goale pentru siguranța și bunăstarea elevilor săi - Pagina 2 din 6 - LIFE.ro
Sari la conținut

Dumitru Daniel, directorul Liceului Tehnologic Nucet

Cum de ați decis să luați postul de director în acest liceu?

Am decis să iau postul de director în acest liceu în urma faptului că fostul director a fost demis de către Inspectoratul Școlar. Am fost numit inițial prin detașare pentru o perioadă scurtă de timp, după care m-am înscris la concursul pentru ocuparea funcției de director în învățământul preuniversitar, am luat examenul scris, am participat la interviu și începând cu 17 ianuarie 2022 sunt director cu acte în regulă, pentru un mandat de patru ani.

Dar nu vă era mai comod să rămâneți profesor de fotbal, mai ales că aveți și rezultate cu copiii, unii dintre elevii dumneavoastră joacă în Liga I, vă trebuia o bătaie de cap în plus?

Așa este, este o bătaie de cap în plus, dat fiind că lucrând în această școală de 25 de ani, mi-am dorit să o schimb din temelii și este într-adevăr o muncă nenormată pentru că sunt primul care ajunge în școală dintre domnii profesori și sunt ultimul care pleacă din școală, în jurul orei 20.00. Soția mă înțelege momentan, cu toate că stau foarte mult timp plecat 😊.

Activitatea liceului este extrem de vastă.

De unde acest atașament față de liceu? L-ați urmat și dumneavoastră?

Nu. Dar un aspect interesant: nu am urmat acest liceu, însă am colegi care au făcut liceul aici, în momentul de față sunt antrenori de fotbal și sunt colegii mei, pe unul l-am avut elev, pe celălalt l-am prins ca elev în școală, dar nu l-am avut eu elev. Sunt doi antrenori foarte buni, muncesc foarte bine, scoatem jucători… Vă mai dau un exemplu: Octavian Popescu, jucătorul celor de la FCSB este nucetean și a început fotbalul la noi.

Cum ați găsit școala când ați preluat postul de director?

Școala, când am preluat funcția de director se afla într-o stare avansată de degradare deoarece, în toată perioada în care eu am fost profesor în școală, nu s-a investit aproape deloc în această instituție de învățământ.

Foto: Raduly Laszlo

Cum arăta mai exact?

Școala arăta foarte rău. În primul rând aș începe cu sălile de clasă care erau vechi, parchetul avea în jur de 30 de ani, dușumelele erau distruse, erau mucegăite, sălile de clasă aveau lambriuri, iar în spatele acelor lambriuri era mucegai, aveau o culoare care se folosea pe vremuri în școli, culoarea aceea verde închis. Eu am avut un șoc când am văzut ce se află în spatele acelor lambriuri pe care le-am scos, am renovat, iar școala arată în momentul de față cum arată prin eforturi proprii ale liceului, în urma unei investiții făcute din ferma didactică pe care liceul o are, constând într-o suprafață de teren de 50 de hectare, pe care școala o cultivă cu grâu, porumb, orz, iarbă, trifoi. Tot acolo în ferma didactică avem și niște animale, bovine care sunt crescute, îngrijite, laptele produs de aceste animale este adus la cantina liceului unde este transformat în brânză pe care o comercializăm. O comercializăm în localitate, sunt foarte mulți colegi care cumpără brânză, lapte și mai folosim o parte și pentru consumul elevilor interni.

Toți banii adunați din producția fermei înțeleg că intră în vistieria liceului și dumneavoastră îi investiți. Dar înainte să fiți dumneavoastră director nu exista această fermă didactică?

Această fermă a existat tot timpul.

Producea?

Producea cum produce și acum. Spre exemplu, anul trecut, în 2021, din mai până în decembrie cât am fost eu director, am terminat anul având în conturile școlii 100 de mii de lei.

Cu un an înainte, în anul 2020, la finalul anului se aflau 2000 de lei, în condițiile în care nu se investea de niciun fel.

Ok, am înțeles: existau bani, nu se investeau. Dumneavoastră, într-un an de zile, ați renovat toate sălile de clasă cu banii din această fermă?

Așa este, am renovat toate sălile de clasă, am renovat toate cabinetele și laboratoarele, plecând de la scoaterea parchetului, dușumelele care erau, am turnat șapă, parchet nou, pereții făcuți, tencuiți, zugrăviți, toate lucrările. Nu am făcut un calcul, dar cred că per total, anul acesta în școală s-au investit în jur de 250 de mii de lei. Banii provin din această fermă didactică.

Și am mai avut un proiect ROSE, care se adresează elevilor din învățământul defavorizat pentru creșterea procentului de promovabilitate a examenului de bacalaureat. Și în acest proiect au fost niște pregătiri pe care elevii le-au făcut cu domnii profesori din școală la disciplinele de bacalaureat și tot din acest proiect, o parte din sumă a mers către achiziții. De acolo am avut repartizați 18 mii de lei pentru manoperă și 14 mii de lei pentru alte materiale, dar vă dați seama că investiția în școală a fost mult mai mare. În afară de investiția în școală am reușit să renovez și vestiarul sportiv, unde avem două vestiare, un cabinet pentru antrenor și unul pentru arbitri. Am investit și acolo vreo 60 de mii de lei. Toate cheltuielile au fost făcute din autofinanțare, practic din ceea ce produce această fermă.

Așa arătau sălile de clasă înainte de renovare

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora