Povestea unei schimbări de carieră: Cum au reușit oamenii să își urmeze pasiunea
Când vine vorba de dezvoltarea carierei sau, de ce nu, de schimbări în carieră, ați auzit sfatul: definiți-vă valorile, urmați-vă pasiunea și găsiți-vă scopul. Dar știm cu toții că urmați acest sfat nu este atât de ușor pe cât pare.
Valori
Gândește-te la valorile tale ca la baza pasiunii și scopului tău – ele definesc ceea ce este important pentru tine și, prin urmare, pot influența pasiunile pe care le urmărești și scopul pe care vrei să-l împlinești.
Valorile tale sunt răspunsurile tale la întrebări precum „Ce este important pentru tine în viață?” sau „Care sunt lucrurile tale nenegociabile?” A avea un răspuns la aceste întrebări va aduce claritate și direcție atunci când vine vorba de a lua decizii cu privire la cariera ta și te poate ajuta să echilibrezi atunci când te simți frustrat sau copleșit.
Definiți-vă valorile
Pentru a-ți defini valorile, începe prin a nota lucrurile din viața ta care contează cel mai mult pentru tine. Poate că sunt prieteni, familie, stabilitate financiară, creativitate, durabilitate – depinde în întregime de tine.
Pe măsură ce te gândești la lista ta, este important să fii sincer cu tine și să te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat fundamental pentru tine. Nu-ți face griji cu privire la valorile care te vor face să arăți bine în ochii celorlalți – nu trebuie să arăți nimănui lista ta dacă nu vrei.
Odată ce ai o listă de cuvinte, este important să definești și ce înseamnă acele cuvinte pentru tine. Nu căutați definiția manualului – căutați o explicație pentru fiecare valoare care vă este utilă. De exemplu, modul în care îmi definesc valoarea fericirii (bucuria în procesul a ceea ce fac) ar putea fi diferit de modul în care ați defini-o.
Citește și: Magda Săvuică, femeia căreia viața îi pregătise o carieră strălucitoare în publicitate, a renunțat la tot pentru o „dragoste desculță”
Știți că ar putea dura timp să vă găsiți și să vă stabilizați valorile. Mi-a luat un an de reflecție continuă până să mă simt ferm pe al meu. S-ar putea să începeți cu un set de valori și, luni mai târziu, să ajungeți cu o listă foarte diferită. Și este probabil să se schimbe pe măsură ce creșteți în viața și cariera voastră.
Chiar și așa, este important ca, odată ce ți-ai definit valorile, să le cunoști pe de rost. Iată un test pentru tine: Dacă te-aș trezi în miezul nopții și te-aș întreba care sunt valorile tale, le-ai putea enumera? Dacă puteți, este mai probabil să le utilizați într-un mod eficient.
Folosește valorile tale
Găsirea și definirea valorilor tale necesită multă muncă, dar acesta este doar începutul. Valorile nu sunt doar concepte abstracte – ele ar trebui să se manifeste în acțiunile, deciziile și comportamentele tale. Când valorile tale sunt aliniate cu acțiunile tale, vei experimenta o mai mare satisfacție și autenticitate. Pentru a beneficia de beneficiile identificării valorii, trebuie, de asemenea, să trăiți după ele zi de zi.
Pasiune
Pasiunea este ceea ce te determină să explorezi și să te angajezi în activități aliniate cu valorile tale. Fundamental pentru pasiune este impulsul emoțional puternic și intens care alimentează urmărirea acesteia. Este interesul profund și fervent și plăcerea pe care o obțineți dintr-o anumită activitate, cauză sau domeniu.
Și această emoție este cea care creează adesea un nivel ridicat de angajament față de pasiunea cuiva, chiar și atunci când vremurile sunt grele. Luați în considerare mulți artiști care continuă să-și urmeze pasiunea pentru artă, chiar dacă nu văd niciodată beneficiile financiare în timpul vieții lor.
Citește și: Incursiune într-un univers plin de arome și gusturi cu cake designerul Cristina Badea. Și povestea fiecărui tort, scrisă cu pasiunea unei femei ce a renunțat la o carieră de succes în televiziune
Găsirea pasiunii tale
Pasiunea apare adesea din interior, condusă de interese și dorințe personale. Este ceva ce faci pentru că îl iubești cu adevărat, nu neapărat din cauza recompenselor sau așteptărilor externe. Când ești pasionat de ceva, ești în mod natural atras de el, iar simplul act de a te angaja în acea activitate sau de a-ți urmări acel interes devine intrinsec plin de satisfacții.
Ce activități sau activități din viața ta îți aduc un sentiment de bucurie și împlinire doar prin implicarea în ele fără recompense sau presiuni externe? Vei mai face acel lucru chiar dacă nimeni nu se uită sau nimeni nu va afla vreodată despre asta? Dacă da, acesta este un indicator că ești cu adevărat pasionat de asta.
Scop
Scopul este un concept mai larg și mai profund care încapsulează modul în care valorile și pasiunile tale se îmbină.
Este motivul tău mai profund al existenței – este un sentiment de sens și direcție în viață care depășește plăcerea sau împlinirea personală. Scopul implică adesea să contribui la binele mai mare sau să servești o cauză mai mare decât tine.
Descoperirea scopului tău
Pentru a-ți găsi scopul, pune-ți întrebări precum „Care cred că este motivul suprem al existenței mele?” sau „Despre ce probleme sociale sau de mediu simt cu tărie și în ce moduri pot contribui abilitățile, pasiunile sau resursele mele la abordarea acestor probleme?” Acestea sunt întrebări mari care ar putea necesita timp pentru procesare, așa că nu vă grăbiți.
Scopul tău va fi probabil mai concentrat și mai singular în comparație cu pasiunea ta. Reprezintă un obiectiv sau o misiune specifică, generală – nu este o noțiune vagă, ci un obiectiv clar și concret care oferă direcție și sens vieții tale.
Gândește-te la scopul tău ca la o declarație de misiune pentru viața ta. De exemplu, scopul cuiva ar putea fi ameliorarea sărăciei în comunitatea sa prin furnizarea de resurse financiare micro-antreprenorilor. În acest caz, ar putea viza locuri de muncă din instituții bancare sau din alte instituții financiare, astfel încât să poată învăța sistemul din interior.
Citește și: Alina și Cristian Paraschiv, cei doi părinți care au renunțat la carieră și viață liniștită atunci când au realizat că cei mici „nu mai știu să se joace”. Și povestea unui sacrificiu răsplătit cu bucuria și starea de bine a copiilor
Folosindu-ți scopul
La fel ca și valorile tale, scopul tău te poate ajuta să-ți ghidezi acțiunile și să servească drept punct de referință constant pentru luarea deciziilor în cariera ta. Poate fi un ghid util pentru planificarea pe termen lung, ajutându-vă să vă înțelegeți cariera în contextul a ceea ce doriți să realizați în cele din urmă sau a moștenirii pe care doriți să o lăsați în urmă.
Luați exemplul ipotetic al Paolei, care și-a identificat scopul ca îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. Paola a fost nefericită în carieră, așa că atunci când a venit timpul să-și regândească drumul, și-a luat în considerare scopul. Pasiunea ei pentru natură și-a atras atenția asupra accesibilității în parcurile naționale, așa că a început să se gândească la modalități de a profita de această oportunitate. Ar putea încerca să-și găsească un loc de muncă direct în Sistemul Parcurilor Naționale. Ea ar putea lucra pentru un grup de advocacy sau pentru guvern pentru a influența politicile și finanțarea. Sau ar putea lucra pentru o companie care proiectează infrastructură pentru persoanele cu dizabilități. Având în vedere aceste opțiuni, ea a luat în considerare și valorile ei – care cale i-ar permite să-și îndeplinească și valorile de stabilitate financiară și familie?
Știți că folosirea scopului dvs. pentru luarea deciziilor în carieră poate necesita să vă acordați prioritate misiunii față de câștigurile sau confortul pe termen scurt. Asigurați-vă că sunteți clar în ceea ce privește lucrurile nenegociabile (denumite în continuare valorile) și sacrificiile pe care sunteți dispus să le faceți pentru a vă îndeplini scopul.
Armonia și Tensiunea între Valori, Pasiune, Scop
Pe scurt, valorile sunt fundamentul tău nenegociabil, pasiunea este ceea ce te entuziasmează și motivează, iar scopul este motivul tău mai profund al existenței. Aceste concepte sunt profund interconectate, iar alinierea lor vă va oferi cea mai bună șansă de a avea o viață și o carieră împlinită.
Dar alinierea perfectă nu este întotdeauna posibilă. Este probabil să întâmpinați provocări în a încerca să vă trăiți după valorile, să vă urmăriți pasiunea și să vă găsiți scopul. Se pot ciocni unul cu celălalt – s-ar putea să apreciezi securitatea financiară, dar pasiunea ta este să cânți muzică live. Ele pot intra în conflict cu abilitățile tale actuale – pasiunea ta este dezvoltarea de jocuri video, dar nu ai făcut școala de informatică. Sau pot intra în conflict cu actuala piață a muncii – scopul tău este să lupți împotriva sărăciei și să părăsești lumea mai bună decât ai găsit-o, dar să găsești un loc de muncă nonprofit este mai greu decât te așteptai.
Adevărul este că „valorile”, „pasiunea” și „scopul” sunt doar cuvinte – îți vor afecta viața în funcție de sensul pe care le-o atribui. Depinde de tine să descoperi ce înseamnă ele pentru tine și cariera ta.
Sursa foto: Facebook