Primul teatru independent din România: investiţie de un milion de euro - LIFE.ro
Mergi la conținut

Chris Simion-Mercurian, una dintre cele mai cunoscute tinere regizoare de la noi, împreună cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner şi-au propus să fondeze primul teatru independent din România construit în ultimii 70 de ani, investiţia necesară fiind de aproximativ un milion de euro.

Iniţiativa regizoarei vine în contextul în care în România nu există o scenă profesionistă pentru artiştii independenţi, dotată ca un teatru de stat aceştia jucând de cele mai multe ori în spaţii cu minim de resurse tehnice.

De altfel, Chris Simion-Mercurian este unul dintre oamenii care au pus bazele teatrului independent românesc, ea fondând împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner în 1999 Fundaţia Compania de teatru D’AYA, una dintre primele companii de teatru independent de pe piaţa locală. În 2008 a lansat UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din Romania, care în prezent se află la a treia ediţie internaţională.

„Am aşteptat 17 ani pentru ca visul meu să se împlinească curat, fără compromisuri, pe cont propriu. Se putea face şi mai repede, dar ar fi trebuit să-mi vând sufletul. Am ales să aştept. Anul acesta, cu acordul părinţilor, am vândut casa bunicii şi, cu banii obţinuţi, am cumpărat un teren pe care să construim primul teatru independent din România. În ţara noastră, de 70 de ani nu a fost construit niciun teatru privat. Teatrul independent din România de după ’89 s-a născut şi se dezvoltă în spaţii închiriate precum subsoluri, poduri, cârciumi, magazine, fabrici şi alte spaţii alternative”, a explicat Chris-Simion Mercurian.

Primul susţinător al acestui proiect este celebrul scriitor şi filosof francez Pascal Bruckner.

„Nu am fost deloc surprins că s-a aruncat în acest vast proiect care ar trebui să schimbe pentru totdeauna scena dramatică românească şi teatrul independent din Bucureşti. Nu numai ca o încurajez în această întreprindere, dar este o onoare pentru mine să fiu susţinătorul unei asemenea iniţiative şi să ducem la realizare acest vis”, a declarat Pascal Bruckner.

Construcţia va începe după ce proiectul va primi avizele necesare de la autorităţile locale şi va fi finalizată în aproximativ trei ani. Va fi construit în Calea Griviţei, nr 53 pe un teren de 472 de metri pătraţi. Teatrul va avea două niveluri underground şi unul la nivelul solului.

Acesta va fi dotat cu o sală de 160 de locuri, o scenă de 8m/8m dotată tehnic ca o sală de teatru profesionist, sală de repetiţii, cafenea, galerie de artă, iar afară se va construi o terasă şi o gradină de vară unde se pot difuza filme de artă sau se pot iniţia alte evenimente culturale.

Investiţia este de aproximativ un milion de euro (incluzând echipamentele, construcţia clădirii şi echipamentul de sunet, lumini, video si scaune).

„Pentru a obţine suma necesară avem mai multe soluţii. În primul rând cred că acest proiect se poate face numai cu prieteni, deci vom demara o campanie publică de strângere de fonduri, sponsorizări, fonduri europene, bartere şi alte surse. Jumătate din sumă înseamnă fierul şi betonul investit, deci nu avem nevoie în primul rând de bani, ci de materiale de construcţie şi mână de lucru”.

Arhitectul acestui proiect este Codrin Triţescu, recunoscut pentru implicarea sa în salvarea de monumente istorice. În cadrul teatrului vor fi prezentate spectacole montate doar după romane din literatura universală şi contemporană.

„Prin acest concept artistic vreau să extind ceea ce am început în urmă cu 17 ani. Mă interesează intersecţia dintre scenă şi literatură. În acest sens vom monta spectacole după dramatizări, acesta este demersul artistic al proiectului. Cine vrea să vadă spectacole realizate după piese de teatru sunt destule teatre care oferă asta. Noi vom oferi altceva. Şi, ceea ce trebuie reţinut este că nu mă interesează să îi fac un teatru lui Chris Simion. Chris Simion a iniţiat acest proiect, a făcut investiţia principală, terenul şi apoi se va construi împreună cu oameni care cred în visul meu şi consideră că demersul meu artistic este unul necesar. Vom înfiinţa o asociaţie de la zero pentru acest proiect, iar acestei asociaţii îi voi dona terenul cu titlul exclusiv că nu poate să-şi schimbe niciodată destinaţia culturală pe care o va avea la deschidere”, a mai spus Chris Simion-Mercurian.

Lansarea proiectului „Primul teatru independent din România” a fost urmată de vizionarea în premieră mondială a  spectacolului „Crăciun la Palat”, acesta fiind bazat pe prima piesă de teatru scrisă vreodată de Pascal Bruckner. Piesa a fost transpusă de Chris Simion-Mercurian într-un spectacol-lectură, care adună o distribuţie remarcabilă formată din Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu, Vlad Logigan şi Pascal Bruckner.

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Acesta este în plină desfăşurare la ARCUB-Gabroveni în Centrul Vechi al Bucureştiului. În cadrul festivalului care se va încheia pe 31 august sunt prezentate peste 40 de spectacole şi participă mai mult de 150 de artişti.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora