Queen. Istoria unei legende vii ce dăinuie chiar și după moarte - LIFE.ro
Sari la conținut

Cine nu a crescut ascultând Queen? Fie că ești generația anilor ’80, fie că te-ai născut după Revoluție sau mult mai târziu, este imposibil să nu fi ascultat măcar o dată o piesă a trupei Queen. Chiar și copiii de grădiniță pot recunoaște vocea inconfundabilă a lui Freddie Mercury și cred că asta ar putea fi definiția unei legende.

Personal, îmi amintesc și azi cum am plâns când am auzit că Freddie a murit de SIDA. Mi s-a părut cel mai nedrept lucru de pe pământ, mai ales că eram la vârsta la care începeam să descopăr muzica și toceam benzile de magnetofon ascultând-o.

Azi am vrut să pun pe hârtie o scurtă istorie a trupei Queen, istorie pe care cei mai mulți dintre noi o știm oarecum fragmentat. Plăcerea de a o cunoaște de la început până la final este chiar uimitoare.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3w5gVM_4y8

Queen la începuturi

În 1968, studentul la Astronomie și chitaristul Brian May (n. 19 iulie 1947, Hampton, Middlesex, Anglia) și basistul Tim Staffell, ambii studenți la Imperial College, au decis că vor să formeze o trupă. Brian a plasat o reclamă pe avizierul colegiului pentru un baterist „de tip Ginger Baker”, iar un tânăr student la stomatologie pe nume Roger Taylor (n. Roger Meddows-Taylor, 26 iulie 1949, Norfolk, Anglia) a fost primul care a susținut audiția și a primit postul. Au numit trupa „Smile”.

Smile au semnat cu Mercury Records în 1969 și au avut prima lor experiență de înregistrare la Trident Studios în acel an. Tim Staffell a fost coleg la Ealing College of Art cu Freddie Mercury (n. Farrokh Bulsara, 5 septembrie 1946, Zanzibar, Africa), motiv pentru care l-a prezentat trupei. Freddie a devenit curând un fan pasionat. Din păcate, în 1970, „Smile” a decis să își încheie activitatea, deoarece nu părea să se întâmple nimic bun pentru ei. Tim a plecat și s-a alăturat unei trupe numită Humpty Bong (cu fostul baterist al Bee Gees, Colin Petersen).

Queen

Freddie și-a părăsit trupa „Wreckage” și s-a alăturat lui Brian și Roger. Așa începe istoria. Freddie și-a schimbat numele de familie în Mercury, a schimbat numele trupei în „Queen”, iar John Deacon (n. 19 august 1951, Oadby, Leicestershire, Anglia) a fost rugat să dea o audiție ca basist. În februarie 1971, John Deacon a fost luat drept al patrulea membru al Queen.

Trupa a repetat neobosit și a susținut câteva concerte mici la Imperial College. Apoi li s-a oferit șansa de a „testa” un nou studio de înregistrări numit De Lane Lea. În schimbul încercării noului echipament, aceștia trebuiau să realizeze benzi demo gratuite. Au făcut asta, dar nimeni nu era interesat de muzica lor.

Au semnat un contract de înregistrare și acorduri de publicare și management cu Trident în 1972, iar în acel an au fost plătiți cu doar 60 de lire sterline pe săptămână. Queen au primit permisiunea să lucreze în afara orelor de studio la Trident Studios, unde au început să compună primul lor album.

Anii 70

În 1973, Trident și EMI au semnat un contract de înregistrare pentru Queen, iar în iulie a aceluiași an a fost lansat „Queen”, primul lor album. Trupei i s-a oferit o mare șansă – primul lor turneu major ca trupă de suport pentru Mott The Hoople. A început la Leeds în noiembrie 1973 și mulți oameni au spus în timpul acelui turneu că „Queen a fost mai mult decât o formație de suport…” „Queen II” a fost lansat în sfârșit în martie 1974 – ar fi trebuit să fie mai devreme, dar a existat o eroare minoră de imprimare pe care Queen a insistat să o corecteze! Trupa a început primul turneu, fiind cap de afiș, în Marea Britanie, în martie 1974. În aprilie 1974, trupa a început primul turneu din SUA, unde au fost invitați ai trupei Mott The Hoople. Dar în mai a acelui an, în timpul turneului, Brian s-a îmbolnăvit de hepatită, iar trupa a trebuit să-și anuleze restul concertelor.

Queen

Lucrările la al treilea album au început fără Brian și cu mult ajutor din partea lui Roy Thomas Baker. Brian a insistat că se simte suficient de bine pentru a intra în studio și a înregistra părțile de chitară, deși era încă bolnav. În cele din urmă, albumul a fost terminat, iar „Sheer Heart Attack” a fost lansat în noiembrie 1974. A fost un succes uriaș pe ambele maluri ale Atlanticului, când lumea a realizat că Queen sunt cu siguranță o forță de luat în seamă!

Citește și: Viața lui Freddie Mercury: de la un copil timid la un zeu dezlănțuit pe scenă

În ianuarie 1975, Queen a plecat în SUA în primul lor turneu în care erau cap de afiș. Vânzările de bilete au fost fenomenale, iar cererea a fost atât de mare încât au fost nevoiți să adauge mai multe spectacole, făcând două spectacole într-o zi în unele locații, ambele spectacole fiind sold out. Destul de multe spectacole din acel turneu au trebuit să fie anulate, deoarece Freddie avusese o problemă gravă cu gâtul, dar a continuat și a susținut cât mai multe, deși medicii l-au sfătuit să nu facă asta. Tot în ianuarie 1975, Queen a angajat serviciile unui avocat de Music Business, Jim Beach, pentru a le negocia despărțirea de Trident, deoarece Trident nu îi mai susținea pe cât ar fi trebuit, iar trupa era nemulțumită de situație. Primul lor concert canadian a fost la Edmonton pe 2 aprilie. În aprilie ’75, Queen se pregătea să facă prima lor vizită în Japonia.

Când au ajuns la aeroport, erau peste trei mii de fani acolo pentru a-i saluta, deoarece Sheer Heart Attack era numărul unu în Japonia la acea vreme. A fost o scenă care amintește de Beatlemania din anii șaizeci, iar trupa a fost destul de surprinsă de primirea lor „star pop”!

Queen a început să lucreze la noul lor album în iunie. Legăturile cu Trident au fost în cele din urmă întrerupte – spre marea ușurare a trupei – în august, iar până în septembrie Queen a semnat cu noua conducere. Acum intra în scenă John Reid. Când trupa a decis să lanseze Bohemian Rhapsody, în 1975, toată lumea le-a spus că este mult prea lung și că nu va fi un hit la 5 minute și 55 de secunde. Dar Freddie i-a dat o copie a single-ului prietenului și DJ-ului londonez Kenny Everett, informându-l că este pentru el personal și că nu trebuie să îl difuzeze. Dar bineînțeles că a făcut- o – de paisprezece ori în două zile!! De atunci, fiecare post de radio important a redat melodia în întregime, și nu a editat versiuni așa cum s-a crezut la început. A fost un hit colosal și a poziționat Queen ca fiind cu adevărat trupa epocii. Videoclipul single-ului, regizat de Bruce Gowers folosind ideile trupei, a fost considerat a fi cel care a început toată nebunia video – pur și simplu nu știau ce începe! Single-ul a rămas la Number One pentru un uimitor nouă săptămâni la rând!

Bohemian Rhapsody

Albumul era, la acea vreme, unul dintre cele mai scumpe înregistrate vreodată, dar când „A Night At The Opera” a fost lansat în noiembrie 1975, a fost un hit masiv și le-a oferit primul lor disc de platină. Freddie a creat un logo Queen pentru albumul „Queen”, care a fost reluat și folosit drept copertă pentru „A Night At The Opera”. Acum faimoasa „coroană” prezintă semnele stelare ale trupei – două zâne pentru Fecioară, un crab pentru Rac și doi lei pentru cei doi Lei. Petrecerea de lansare a albumului a avut loc în exclusivistul Opera Bar de la London Coliseum Theatre.

Queen

În ianuarie 1976, Freddie a primit un alt premiu Ivor Novello, pentru Bohemian Rhapsody. Tot în ianuarie, trupa a pornit în al treilea turneu american, care i-a purtat prin toată America și a continuat până la sfârșitul lunii martie. Apoi au zburat direct în Japonia, ajungând din nou la o recepție zbuciumată. Până atunci, toate cele patru albume Queen se aflau în Top Twenty din Marea Britanie, ceea ce a fost o ispravă nemaiauzită. Au susținut un turneu extins în Japonia, apoi au zburat în Australia. Turneul lor „Down Under” a început la Perth Entertainment Centre.

S-au întors în Marea Britanie pentru a începe să lucreze la următorul lor album, „A Day At The Races”, dar înregistrarea a fost oprită în timp ce trupa a plecat într-un scurt turneu în Marea Britanie. Pe 18 septembrie 1976, Queen a decis că vor să mulțumească fanilor lor dedicați, așa că – într-un adevărat stil extravagant – au organizat un concert uriaș gratuit în Hyde Park din Londra. Mulțimile au fost estimate că ar fi fost între 150 și 200 de mii de oameni – cel mai mare public la care Queen a cântat până în acel moment și, până în prezent, este cel mai mare record de prezență vreodată la un concert în Hyde Park.

Citește și: 5 neadevăruri despre Freddie Mercury, spuse frumos în Bohemian Rhapsody

Era septembrie, iar trupa lucra din greu la noul lor album. „A Day At The Races” a fost lansat în decembrie 1976. Cu cinci zile înainte de lansare, comenzile în avans pentru „A Day At The Races” au depășit jumătate de milion – cele mai mari comenzi pe care EMI le-a primit vreodată pentru un album.

În 1977 Queen a plecat în America pentru a repeta pentru următorul lor turneu. Au fost pe drum în mod constant în ianuarie, februarie și cea mai mare parte a lunii martie în SUA și Canada. Roger a decis, la sfârșitul turneului, să înregistreze un single solo, pe care l-a plătit din propriul buzunar. „I Wanna Testify” a fost lansat în august. În mai 1977, Queen a mers la Stockholm pentru a începe un amplu turneu european. Concertul lor de la Earls Court din Londra a prezentat faimoasa platformă iluminată „Crown”. Avea 17 metri lățime, 8 metri înălțime și cântărea aproape 3000 de kilograme. A costat 50.000 de lire sterline.

Queen

În octombrie 1977, membrii fan clubului au fost rugați pentru prima dată să participe la unul dintre videoclipurile trupei „We Are The Champions”, care a fost filmat la New London Theatre. După ce filmările inițiale au fost terminate, trupa a rămas pe scenă și a susținut un concert improvizat pentru a le mulțumi fanilor care au venit și au muncit atât de mult. În octombrie ’77, trupa a primit și un Britannia Award pentru cel mai bun single britanic: Bohemian Rhapsody, desigur!

Queen a lansat „News Of The World” pe 28 octombrie 1977. Coperta era un desen pe care Roger îl descoperise, semnat de artistul de Science Fiction, Kelly Freas. Roger l-a întrebat dacă l-ar deranja să-și adapteze ilustrația pentru coperta albumului, iar Freas a fost de acord.

Queen

We Will Rock You

În noiembrie, au plecat din nou în SUA pentru repetițiile pentru următorul turneu. Pentru prima dată, finanțele lor le-au permis să închirieze un avion privat pentru turneu, lucru ce le-a făcut viața pe drum mult mai confortabilă. Turneul a început pe 11 noiembrie – al doilea turneu în SUA în acel an. Toți au ajuns înapoi în Marea Britanie tocmai la timp pentru a petrece Crăciunul cu familiile lor. În acel Crăciun, „We Will Rock You” a fost eliminat din poziția de number 1 în Franța, după 12 săptămâni consecutive. A fost detronat de …… „We Are The Champions”!

În februarie 1978, Queen a decis că ar trebui să-și înființeze propria structură de conducere. Ei s-au despărțit de John Reid, oarecum pe cale – acest acord de despărțire a fost de fapt semnat pe bancheta din spatele Rolls Royce-ului lui Freddie, în timpul unei pauze la filmările „We Will Rock You”, în grădina din spate a casei lui Roger din Surrey! Un scurt turneu (după standardele Queen!) în Europa a început în aprilie 1978 – din nou la Stockholm. În iulie, trupa a început să lucreze la noul lor album. L-au înregistrat în Montreux în Franța și era prima dată când au înregistrat vreodată în afara Marii Britanii.

Pentru promovarea viitorului single „Bicycle Race”, trupa a angajat Stadionul Wimbledon, iar cincizeci de fete goale au avut propria lor cursă de biciclete. Coperta originală a single-ului prezenta o vedere din spate a uneia dintre acele fete goale, dar din cauza protestelor publice din unele țări, a trebuit să poarte chiloți! Mai multe turnee în SUA și Canada au început în octombrie. Pe 10 noiembrie a fost lansat „Jazz”, cel de-al șaptelea album al trupei. Petrecerea de lansare pentru „Jazz” a avut loc la New Orleans și de atunci a intrat în istorie!

Trupa a organizat ea însăși petrecerea pentru a invita atât EMI, casa lor de discuri americană, cât și Elektra, reprezentanții lor din SUA. A fost prima dată când directorii ambelor companii s-au întâlnit și amândoi s-au asigurat că TOȚI directorii lor au participat, fiecare pentru a încerca să-l depășească numeric pe celălalt! Petrecerea a fost o afacere complet exagerată, cu lupte de noroi, chelnerițe topless și o mulțime de alte personaje ciudate și minunate.

Turneul nord-american s-a încheiat la sfârșitul lunii decembrie, iar membrii trupei Queen au zburat înapoi în Marea Britanie de Crăciun, dar nu au avut prea mult timp să se odihnească, deoarece în ianuarie 1979 au plecat din nou în Europa. Turneul a început la Hamburg, iar până în martie au fost instalați în Mountain Studios din Montreux, lucrând la albumul lor „live”. Trupa s-a bucurat de liniștea din Montreux și pentru că le-a plăcut atât de mult studioul de acolo, au decis să-l cumpere. Când Freddie a fost întrebat de inginerul rezident David Richards de ce l-au cumpărat și ce intenționau să facă cu el, a glumit spunând „… aruncă-l în lac, dragă”!

Trupa a călătorit în Japonia pentru mai multe turnee în aprilie 1979. În iunie, s-au apropiat de All England Lawn Tennis Club și au întrebat dacă pot folosi terenul central de la Wimbledon (după turneu, desigur!) pentru un concert. Solicitarea a fost refuzată. Primul album live al trupei (și singurul lor album dublu până în prezent), „Live Killers”, a fost lansat în iunie 1979.

Queen

Sfârșitul anului 1979 a găsit trupa Queen gata de plecare în „The Crazy Tour”. Acesta includea locații illustre precum Tiffany’s din Purley, Lewisham Odeon, Alexandra Palace și, în sfârșit, Hammersmith Odeon. Au fost una dintre multele trupe care au cântat pentru a strânge bani pentru oamenii înfometați din Kampuchea. În timpul acelui Crazy Tour, managerul de turneu al trupei, Gerry Stickells, s-a prăbușit în culise și a trebuit să fie dus de urgență la spital. Gerry a fost cu Queen în fiecare turneu din 1976.

Queen în anii 80

La începutul anului 1980, trupa lucra din greu la noul lor album, „The Game” – a fost primul album care a folosit vrăjitoria electronică a sintetizatoarelor. În iunie, au plecat să facă un turneu în America de Nord – din nou! De asemenea, Roger a început să lucreze la primul său album solo în 1980. „The Game” a fost lansat în iunie 1980 și a primit cinci discuri de platină numai în Canada! „Another One Bites The Dust” a devenit cel mai mare single al trupei, vândut vreodată în întreaga lume.

La sfârșitul anului 1980, Queen vânduse peste 45.000.000 de albume în întreaga lume. În februarie 1981, după un alt turneu în Orientul Îndepărtat, trupa a călătorit la Rio de Janeiro pentru a începe primul lor turneu în America de Sud. Queen a fost prima trupă rock care a susținut un turneu de stadion în America de Sud, deschizând calea pentru multe alte trupe viitoare. Echipamentul trupei a trebuit să zboare cu un avion de marfă „Flying Tiger” 747 închiriat privat din Tokyo – zborul dintre Tokyo și Buenos Aires este cea mai lungă rută aeriană între capitalele din lume.

„Greatest Hits”, „Greatest Flix” și „Greatest Pix” au fost lansate simultan în octombrie 1981. „Greatest Hits” – albumul – a intrat în topuri de îndată ce a fost lansat. „Greatest Flix” – videoclipul – a fost prima colecție reală de videoclipuri promoționale lansate de o trupă. „Greatest Pix” – cartea – a fost compilată de Jacques Lowe, care a fost biograful personal al președintelui Kennedy în timpul mandatului său. A fost selecția personală a lui Jacques a celor mai grozave poze Queen din deceniul precedent.

Cel de-al doisprezecelea album al trupei, „Hot Space”, a fost lansat pe 21 mai 1982, în timp ce trupa se afla în mijlocul unui amplu turneu european.

În februarie 1984, trupa a lansat al treisprezecelea album – „The Works”. „Radio Ga Ga”, preluat de pe acel album, a devenit un hit la nivel mondial, ajungând numărul unu în nouăsprezece țări diferite. Videoclipul single-ului, regizat de David Mallett, a prezentat din nou membrii fan clubului. Un alt single de pe albumul „The Works” a fost „I Want To Break Free”.

Primul material video de lungă durată al lui Queen a fost lansat în septembrie 1984. „We Will Rock You” a fost filmat în timpul concertelor trupei din 1981 la Montreal. În luna septembrie, Queen a avut nu mai puțin de NOUĂ albume în Top 200 din Marea Britanie.

1985 a fost anul „Rock In Rio”. A fost catalogat drept cel mai mare festival rock care s-ar fi desfășurat oriunde în lume, iar Queen a fost cap de afiș al evenimentului.

https://www.youtube.com/watch?v=LcQ1tX6V_x0

Live Aid

13 iulie 1985 a fost o zi care a intrat în istorie, când concertul „Live Aid” a făcut lumea să ia cu asalt vastul stadion Wembley din Londra (unde a concertat Queen) și pe cel din Philadelphia din SUA. Queen a fost doar una dintre multitudinea de trupe de top care au interpretat toate un set scurt de 20 de minute. Lumea privea, iar Queen a fost votată în unanimitate – atât de presă, cât și de public – ca trupa care a furat spectacolul. Acel eveniment a fost un punct de cotitură pentru Queen.

Membrii trupei hotărâseră cu ceva timp înainte să ia o pauză, dar acea zi i-a adus împreună cu vigoare și entuziasm reînnoit. „One Vision” a fost prima lansare care a venit din acea nouă inspirație.

Pe 2 iunie, Queen și-a lansat cel de-al paisprezecelea album, coloana sonoră a lui Highlander, intitulată „A Kind Of Magic”. Albumul a intrat în topul Marii Britanii la numărul unu și a rămas în primele cinci poziții timp de treisprezece săptămâni consecutive.

Pe 7 iunie, mașinăria Queen a fost din nou în acțiune, în timp ce trupa se îmbarca în „Magic Tour of Europe”. Primul concert din Marea Britanie a fost stadionul de fotbal St James Park din Newcastle. Trupa și promotorul ei, Harvey Goldsmith au donat toate încasările acelui concert Fondului Internațional Salvați Copiii.

Pe 27 iulie, Queen a făcut din nou istorie când au cântat pe Nepstadion din Budapesta, Ungaria. A fost prima dată când o trupă rock importantă cânta la un concert pe stadion în Blocul de Est, iar biletele s-au epuizat complet în foarte scurt timp. Concertul a fost filmat de Agenția de Stat Maghiară de Film, MAFILM, care a fost nevoită să închirieze fiecare cameră de 35 mm din Ungaria pentru a-l filma!

https://www.youtube.com/watch?v=RPZdgyuixPA

În decembrie 1986, a fost lansat cel de-al cincisprezecelea album al trupei Queen – și al doilea album live, intitulat „Live Magic”, care a intrat în topul britanic pe poziția a treia.

În august 1987, Roger a făcut casting și a ales muzicieni pentru a forma o nouă trupă, The Cross. Își dorea o trupă cu care să scrie și, mai important, cu care să facă turnee în perioadele din ce în ce mai lungi de „liniște” ale lui Queen.

Ultimul videoclip

Pe 30 mai 1991, Freddie a filmat ceea ce urma să devină ultimul său videoclip pentru Queen – „These Are The Days Of Our Lives”. O versiune cu animație Disney a fost făcută pentru SUA.

În iulie 1991, Brian a zburat la Montreux pentru a continua lucrul la mult așteptatul său album solo.

Greatest Hits II a fost lansat în octombrie 1991, un album dublu cu 17 piese. Și-au repetat succesul anterior lansând Greatest Flix II și Greatest Pix II – de data aceasta compilate de Richard Gray. A fost lansată și o cutie specială numită Box of Flix, cu Flix One și Two plus patru piese bonus.

Sfârșitul trist al trupei Queen

Pe 23 noiembrie, Freddie a anunțat în fața întregii lumi că are SIDA. Chiar a doua zi, lupta lui s-a încheiat și a murit liniștit la casa lui, înconjurat de prieteni și familie. Lumea era în stare de șoc. Freddie păstrase foarte privat faptul că era bolnav și doar cei mai apropiați fuseseră conștienți de cât de aproape de sfârșit era cu adevărat. Fani din întreaga lume au trimis flori și felicitări și mulți chiar au călătorit la Londra pentru a fi la casa lui Freddie. La trei zile după moartea sa a avut loc o slujbă de incinerare, cu familia și prietenii apropiați prezenți. Slujba a fost desfășurată în credința zoroastriană pe care o urmau părinții lui Freddie.

Pe 25 noiembrie 1991, a fost lansat primul single solo al lui Brian, „Driven By You”. (Freddie îl îndemnase pe Brian să continue cu data de lansare planificată.) Scris inițial ca o piesă pentru a fi folosită într-o campanie de publicitate pentru mașini Ford, single-ul a ajuns în primele zece topuri din Marea Britanie.

Ca un omagiu adus lui Freddie și pentru a strânge fonduri pentru ca Terence Higgins Trust să continue lupta împotriva SIDA – așa cum au fost ultimele dorințe ale lui Freddie – Bohemian Rhapsody/These Are The Days Of Our Lives a fost lansat ca single cu două fețe pe 9 decembrie, 1991. A intrat în topul Marii Britanii pe prima poziție, unde a rămas timp de cinci săptămâni, strângând peste un milion de lire sterline pentru organizația de caritate de luptă anti SIDA.

Pe 20 aprilie 1992, multe dintre vedetele de top ale lumii s-au alăturat lui Roger, John și Brian pe scena de pe stadionul Wembley pentru a-i aduce un omagiu emoționant lui Freddie. Stadionul a fost plin la capacitate maximă și a fost televizat în direct pentru peste un miliard de oameni.

În vara anului 1992, Mercury Phoenix Trust, o organizație de caritate a fost fondată pentru a distribui banii strânși de Concertul tribut adus lui Freddie Mercury pentru conștientizarea SIDA. Mercury Phoenix Trust este încă activă și a donat până în prezent peste 8 milioane de lire sterline organizațiilor de caritate ce luptă împotriva SIDA, din întreaga lume. În prezent, își concentrează eforturile pe educație și conștientizare în lumea în curs de dezvoltare. Administratorii Mercury Phoenix Trust sunt Roger Taylor, Brian May, Mary Austin și Jim Beach.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora