Rita Engleza, basarabeanca ce-i învață pe românii și moldovenii de pretutindeni limba engleză. Povestea unui business de mega succes ce oferă servicii și locuri de muncă și pentru români și adună milioane de followers în social media - Pagina 4 din 4 - LIFE.ro
Sari la conținut

Ai spus că tu și soțul tău sunteți fondatori. V-ați cunoscut în școală?

Când m-am întors din State, am început să lucrez la școala aceea privată și ca să nu-mi las loc de depresie cauzată de acomodare, m-am aruncat în lucru. Dar și așa îmi tot venea gândul: „o să mă întorc în State pentru că acolo e mai ușor să câștigi un ban”. În noiembrie anul acela am aplicat la viză, să plec a treia oară și eram 100% convinsă că o să pot merge. M-au refuzat și cel mai interesant este că nu au putut să motiveze. Țin min că am plâns o oră, m-am liniștit și am zis că trebuie să fie un motiv pentru asta. Nu știam care, dar am zis că o să văd eu apoi. Peste trei săptămâni m-am întâlnit cu soțul meu prin intermediul unor prieteni comuni. Din momentul ăla a început relația noastră de dragoste și în același an eu am deschis școala.

Am deschis-o singură, dar el s-a alăturat peste 7 ani și din acel moment o conducem împreună. Și așa am aflat motivul Universului pentru care nu am mers în State a treia oară 😊.

Acum soțul îmi mai spune: „Hai să ne mutăm în State!”. „Nu, nu vreau. Putem să mergem să călătorim, dar nu altfel”.

Dar e și el profesor?

Nu. El e jurist, dar de firea lui e un antreprenor clasic care se apucă de orice ar fi doar ca să încerce ceva nou și să administreze un business. Până să se alăture fantastic English a avut trei afaceri, pe care le-a început fără să știe nimic despre domeniu.

Ce înseamnă business-ul vostru azi ca număr de beneficiari? Vorbim și de Moldova și de România?

Exact! Pandemia ne-a oferit posibilitatea să ieșim în online, ceea ce a fost ca un șut în fund. Chiar dacă noi, ca fondatori ne doream să facem lucrul acesta – în 2019 îmi amintesc că eram ca un fel de Elon Musk care le spunea oamenilor că noi o să ajungem pe Marte, adică mergeam prin companie și le spuneam oamenilor să facem eforturi în direcția asta că avem foarte mulți studenți în diaspora care ar achita sume colosale pentru cursuri de engleză. Era foarte complicat pentru că cine ar fi vrut să treacă atunci în online?

Când ne-am închis am zis: „Aha! Batem fierul cât e cald. Acum e timpul nostru”. Din 2020 am ieșit pe piața internațională, clienții noștri sunt moldoveni și români de pe tot globul pământesc și la momentul acesta 90% sunt online.

Avem foarte, foarte mulți români, dar știu foarte bine că avem încă piață de creștere acolo pentru că populația României e mult mai mare decât cea a Moldovei. În cifre, în mai 2022, au absolvit cursurile noastre peste 20 de mii de studenți unici. 20 de mii de oameni și-au făcut un leve lup la viața lor și e o plăcere enormă pentru toată echipa să știm că avem un așa impact.

Rita Engleza
Rita alături de soțul și fiica ei

20 de mii de studenți mi se pare o cifră uriașă pentru un business în republica Moldova, o țară mică, despre care știm că nu e foarte bogată.

Așa e. Nu am fi putut face asta niciodată dacă nu era online-ul. Cea mai mare creștere este în ultimii doi ani, odată cu pandemia, când am trecut în online. Ne-am permis să angajăm oameni nu doar din România, ci și din Spania, Portugalia, Serbia…

Doar engleză predați?

Da. Și în online lucrăm doar cu tineri și adulți. Facem engleză cu copiii, dar nu o facem online pentru că nu prea o recomandăm. Un copil trebuie să învețe fizic, să pună mâna, să vadă, e o altă percepție, așa că organizăm cursurile în Chișinău pentru copii de la 7 ani.

Tu mai predai?

Eu am cursurile Rita Engleza. Eu sunt un soi de instructional designer, construiesc programe educaționale, arhitectura lor, structura lecției, în așa fel încât eficiența să fie maximă de la acel curs înregistrat. Studenții din Rita Engleza – apropo sunt peste 2000 de absolvenți în ultimul an – sunt de obicei oameni din diaspora și nu au posibilitatea să învețe la oră fixă. Studenții mei fac engleză la orice oră, din orice colț al lumii, ceea ce e un mare avantaj.

În lecții, ne-am organizat în așa fel încât studentul trebuie să se așeze, să-și ia caiețelul pentru că eu îi dau întrebare în timp real – chiar dacă e înregistrat. E un soi de ghidare și interacțiunea pe care o asigurăm în timp real a fost înregistrată. Sună diferit pentru că – nu o să fiu modestă și o să zic – nu mai există așa ceva pe limbi străine.

Te-ai gândit vreodată să emigrezi din republica Moldova?

Mie îmi place foarte mult aici, unicul gând cu care mai cochetez este să merg pe perioada rece a anului undeva unde e mai cald. Iar asta pentru că am o problemă personală, mă dor articulațiile și nu mă simt bine. Nu știu dacă o să-mi iasă, dar mă gândesc la asta. nu-mi stă în plan să plec din Moldova definitiv.

Rita Engleza
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora