Romanian Golf Association (RGA) organizează împreună cu Audi România cel de-al doilea turneu de golf din România marca Audi quattro, eveniment care va avea loc pe 11 mai la Theodora Golf Club și care reprezintă totodată etapa de calificare locală pentru Cupa Mondială Audi quattro 2019, cel mai mare turneu de golf pentru amatori din lume lansat încă din anul 1991. Competițiile pentru calificarea la Cupa Mondială Audi quattro au loc anual în peste 40 de țări, iar câștigătorii acestor faze se vor reuni ulterior Kitzbühel în Austria la finalul lunii septembrie să dispute marea cupă.
În aproape trei decenii, Audi quattro World Cup a reunit peste 1,5 milioane de jucători de golf amatori din lume. În 2018 România a participat pentru prima oară la această competiție. Gheața a fost spartă odată cu deschiderea celui mai nou teren de golf din România, Theodora Golf Cup pe care Audi România și Romanian Golf Association au putut organiza această etapă de calificare pentru Cupa Mondială. A fost primul turneu în care Audi Romania s-a asociat cu jocul de golf, așa cum se întâmplă în celelalte țări. Așadar, după 27 de ani de la lansare, România s-a numărat printre țările participante la World Cup fiind reprezentată de echipa formată din Viorel Opaiț și Marius Șcuta, colegi și prieteni pasionați de golf. Anterior, în partida de calificare în format greensome disputată de peste 60 de echipe, Viorel și Marius au reușit să câștige o luptă strânsă cu un scor net de 47 de puncte cu handicap 14.
„Formatul greensome a fost păstrat și la Audi quattro World Golf Cup”, îmi spune Marius într-o discuție despre experiența Audi din Austria, „dar echipa noastră a avut dezavantajul să joace cu handicap 3, un handicap mic pentru nivelul nostru de experiență, care nu ne-a dat șanse reale de podium. Însă nu asta contează. Ne-am bucurat de o experiență completă de golf and travel, de o organizare impecabilă la nivel foarte înalt, de o deschidere către jucători din 48 de țări, de networking de calitate cu oameni din toata lumea uniți de aceeași pasiune și de zile minunate pentru noi și familiile noastre”.
Pe ce teren a avut loc campionatul?
Marius Șcuta: „Campionatul a avut loc în Kitzbühel, pe terenul Schwarzsee Reith Golf Club. Echipele au jucat o rundă de practică în prima zi, iar competiția propriu-zisă a avut loc în două runde, în două zile, cu sistem de scor Stableford. Terenul este amplasat într-un peisaj superb între munții Hahnenkamm, lacul Schwarzsee și munții Wilder Kaiser și a fost într-o condiție excepțională, cu greenuri impecabile, deși în prima zi a plouat. Accesul pe teren a fost posibil doar cu trolleyuri motorizate, aduse special pentru acest turneu fiindcă buggyurile puteau afecta condiția terenului, deci am făcut multa mișcare în natură și aer curat de munte. Terenul este destul de dificil, cu multe suișuri si coborâșuri. Jocul a fost de asemenea dificil pentru că am jucat de la tee-urile profesioniștilor și cu handicap mic. Cu toate acestea, în prima zi am făcut destul de multe puncte, dar a doua zi jocul a mers mai greu.”
Cine a câștigat Cupa Mondială Audi? Pe ce loc s-a clasat România?
Marius Șcuta: „Suedia a câștigat Divizia A care a fost formată din echipele cu handicap cuprins între 0-18, iar Olanda a câștigat Divizia B formată din echipele cu handicap cuprins între 18-36. Suedia a avut jucători tineri, foarte talentați, foarte buni.
Echipa României a fost inclusă în divizia A unde am ocupat locul 17 dintr-un total de 26 de țări. Per total, cu rezultatul brut ne-am clasat tot pe locul 17, deci în prima jumătate a clasamentului. Este o realizare având în vedere că nu avem un teren de golf complet în apropierea capitalei unde să putem juca regulat.”
Ați simțit o diferență între România și celelalte țări? Ce echipe ați avut în flighturi?
Marius Șcuta: „În cele trei zile am jucat alături de echipa Kuweitului, echipa Norvegiei și cea a Canadei. Toți au fost jucători foarte buni care au multe facilități de golf foarte aproape de casele lor și joacă golf de cel puțin 3 ori pe săptămână, în mod normal. Au fost surprinși să afle cât trebuie să călătorim noi ca să jucăm golf de calitate: 5-6 ore până la Alba sau 3-4 ore până la Balcic.
Ce s-a întâmplat în afara terenului de golf?
Marius Șcuta: Organizatorii nu s-au lăsat mai prejos nici pe partea de divertisment. Am avut o “clinică” de golf gata să ne “repare” și o demonstrație de trick shot pusă la cale de campionul mondial Geoff Swain și partenerul său Kevin Carpenter. M-am bucurat însă cel mai mult de cei doi profesioniști PGA, Piers Ward și Andy Proudman, recunoscuți pentru „Meandmygolf”, cel mai mare canal YouTube despre golf, care ne-au oferit sfaturi prețioase.
La hotel am avut o recepție dedicată golferilor și familiilor lor. Mai mult de-atât, am avut la dispoziție o aplicație mobilă cu toate detaliile necesare jucătorilor legate de golf, dar și de celelalte activități, astfel încât toată lumea avea un program clar, fără nelămuriri, fără întârzieri. Totul foarte clar structurat si gândit. Fără cusur.
În fiecare seară am avut cine festive în locuri diferite unde am mâncat bunătăți tradiționale, iar, prin specificul și settingul lor, jucătorii erau încurajați să facă networking. Atmosfera, foarte faină peste tot. Hotelul, de foarte bună calitate.
Pentru familiile jucătorilor au fost organizate de asemenea vizite în oraș, transferuri la terenurile de golf și oriunde aveau nevoie. Și familiile noastre au avut foarte multe activități și experiențe plăcute – nu au avut timp să se plictisească. Pe parcursul celor trei zile ne-au pus la dispoziție o flotă de Audi Q8, cel mai nou model.
Deci veți mai participa la competițiile Audi în România?
Marius Șcuta: Fără îndoială. Doar că regulamentul nu ne permite să mai luăm parte la următoarele trei ediții ale Audi quattro World Cup fiindcă vor sa ofere această experiență extraordinară cât mai multor iubitori de golf și de Audi. Dar de-abia aștept să testez noul model Audi e-tron la urmatorul campionat din mai, la Theodora Golf Club.