România la Jocurile Olimpice. Cele mai frumoase și emoționante momente din istorie - LIFE.ro
Sari la conținut

România a terminat pe locul 26 în clasamentul pe medalii al țărilor participante la Jocurile Olimpice la Tokyo.

Sportivii români s-au întors acasă cu o medalie de aur și trei de argint. Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obținut medalia de aur la canotaj și au stabilit un nou record olimpic, fiind aplaudate cu lacrimi în ochi de toți fanii sportului ce nu au putut participa la această olimpiadă din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Echipajul de patru rame masculin, format din Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari a ocupat locul doi în finală, aducând acasă o medalie de argint. Alături de ei, pe aceeași treaptă a podiumului a urcat și echipa de dublu rame masculin și poate cea mai comentată sportivă a anului, Ana Maria Popescu, după proba de spadă.

Fiecare dintre noi a încercat un soi de mândrie patriotică de fiecare dată când am auzit imnul țării intonat la festivitatea de premiere și dorind să-i felicităm din suflet, am vrut să aflăm cât mai multe detalii de spre istoria României la Jocurile Olimpice.

Dar nu ne-am mulțumit cu atât, așa că am mai făcut o scurtă incursiune și în istoria Jocurilor olimpice.

România la Jocurile Olimpice
Startul la proba de atletism la Olimpiada din 1896

Citește și: Scandalul care a inflamat sportul românesc în vremea Olimpiadei. Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului au schimbat replici dure după ce sportiva a luat argintul

România la Jocurile Olimpice. De când datează Olimpiada?

Jocurile Olimpice au apărut în Grecia antică cu aproximativ 3000 de ani în urmă, însă au fost reînviate la sfârșitul secolului al XIX-lea, în încercarea de a face din ele competiția sportivă preeminentă a lumii.

Din secolul al VIII-lea î.e.n. până în secolul al IV-lea d.Hr., Jocurile s-au ținut la fiecare patru ani în Olympia, în vestul peninsulei Peloponez, în cinstea zeului Zeus. Primele olimpiade moderne au avut loc în 1896 la Atena și au participat 280 de sportivi din 12 națiuni, concurând în 43 de probe sportive. Din 1994, Jocurile Olimpice de vară și de iarnă s-au organizat separat și s-au alternat la fiecare doi ani. Jocurile Olimpice de vară din 2020, întârziate cu un an din cauza pandemiei COVID-19, au avut loc anul acesta, în perioada 23 iulie – 8 august 2021, la Tokyo, Japonia.

România la Jocurile Olimpice
Stadionul din Atena unde s-a ținut prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne

România la Jocurile Olimpice

Așa cum spuneam, prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne a avut loc în 1986. Abia în anul 1900 România a participat la Jocurile Olimpice, însă la acea ediție nu a câștigat nici o medalie. Au urmat patru ediții la care țara noastră nu a participat deloc, iar în totalul celor 34 de ediții a lipsit de șase ori. În total, în ultimii mai bine 100 de ani, echipele țării noastre s-au întors cu 308 medalii din care 90 de aur, 97 de argint și 121 de bronz.

Citește și: Viața Nadiei Comăneci, românca ce scrie istoria gimnasticii moderne. Cum a păcălit de două ori moartea ca apoi să ia primul 10 din istoria Olimpiadelor. Și cum a fugit noaptea prin zăpadă de persecuția regimului comunist

De departe cel mai emoționant moment legat de Jocurile Olimpice reprezintă cel în care Nadia Comăneci a obținut pentru prima dată în istorie nota 10.

Nadia la Montreal

Cele mai emoționante momente din istorie, ale României la Jocurile Olimpice

În afară de Nadia Comăneci care rămâne cea mai titrată sportivă româncă, un clasament al celor mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice arată cam așa:

  1. Nadia Comăneci (Gimnastică): 9 medalii (5 aur, 3 argint, 1 bronz)
  2. Elisabeta Lipă (Canotaj) – 8 medalii (5 aur, 2 argint, 1 bronz)
  3. Georgeta Damian (Canotaj) – 6 medalii (5 aur, 1 bronz)
  4. Ivan Patzaichin (Caiac Canoe) – 7 medalii (4 aur, 3 argint)
  5. Doina Ignat (Canotaj) – 6 medalii (4 aur, 1 argint, 1 bronz)
  6. Ecaterina Szabo (Gimnastică) – 5 medalii (4 aur, 1 argint)
  7. Viorica Susanu (Canotaj) – 5 medalii (4 aur, 1 bronz)
  8. Daniela Silivaș (Gimnastică) – 6 medalii (3 aur, 2 argint, 1 bronz)
  9. Simona Amânar (Gimnastică) – 7 medalii (3 aur, 1 argint, 3 bronz)
  10. Constanța Burcică (Canotaj) – 5 medalii (3 aur, 1 argint, 1 bronz)

Sportivii români care ne-au emoționat de-a lungul istoriei la Jocurile Olimpice

Nadia Comăneci

La numai 14 ani, Nadia Comăneci a reușit o performanță uriașă la Jocurilor Olimpice din 1976 (Montreal). La ediția respectivă, românca a devenit prima gimnastă care a primit nota 10 la olimpiadă. Per total, Nadia a obținut 7 note de 10 la Olimpiada din Montreal. Imediat după prestația impecabilă a Nadiei, tabela a indicat „1.00”. Sportiva noastră tocmai obținuse nota maximă, pe care tehnologia din acele vremuri n-a putut s-o proceseze.

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă avea 19 ani când a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (California), la proba de canotaj.

De-a lungul timpului, Elisabeta a obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la 6 olimpiade și a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Declarată maestră emerită a sportului, Elisabeta Lipă este în prezent președinte al Federației Române de Canotaj și președintele CS Dinamo București.

România la Jocurile Olimpice
Elisabeta Lipa

Georgeta Damian

Georgeta Damian este canotoarea care a obținut 5 medalii la Olimpiade, toate de aur, fiind una dintre cei mai buni sportivi ai noștri.

Georgeta a vâslit în echipajul României de 8+1 care a câștigat aurul la Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney. În cadrul aceleiași competiții, sportiva noastră a obținut medalia de aur și la proba de pereche femei. Împreună cu Viorica Susanu, Georgeta a câștigat proba de două rame fără cârmaci la Jocurile Olimpice din 2004 și din 2008. Tot în 2004, Georgeta a obținut aurul și la proba de 8+1.

România la Jocurile Olimpice
Georgeta Damian

Ivan Patzaichin

Ivan și-a început cariera la CS Steaua în 1967, iar mai târziu a ajuns la CS Dinamo, unde a rămas timp de 43 de ani: 18 ani ca sportiv și 25 ani ca antrenor. În prezent, Patzaichin este antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe.

Citește și: Ivan Patzaichin: „Delta se gustă pe îndelete, ca şi mâncarea. Trebuie să te bucuri cât mai mult de ea şi să ţi-o aminteşti cu drag. Cum îmi amintesc eu de malasolca din copilărie”

Per total, Patzaichin a participat la 5 ediții ale Olimpiadei: Mexico 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984, reușind să câștige 7 medalii (4 de aur și 3 de argint). În același timp, sportivul român a obținut 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale.

România la Jocurile Olimpice
Ivan Patzaichin

Doina Ignat

Doina Ignat este o fostă canotoare româncă, cvadruplă laureată cu aur la Atlanta 1996, Sydney 2000 și Atena 2004.

De-a lungul carierei, Doina a obținut 27 de medalii (16 de aur, 8 de argint și 3 de bronz) la Campionatele Mondiale, Jocurile Olimpice și Cupele Mondiale, în perioada 1997-2007, fiind considerată de Federația internațională de specialitate a treia cea mai bună canotoare din toate timpurile.

România la Jocurile Olimpice
Doina Ignat

Ecaterina Szabo

Ecaterina Szabo este o fostă gimnastă româncă de talie mondială, de 4 ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 1984 (Los Angeles, SUA).

Ecaterina a câștigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat (sărituri, sol și bârnă), precum și la echipă compus. La aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, românca a obținut argintul la individual compus, după un duel memorabil cu Mary Lou Retton din Statele Unite.

România la Jocurile Olimpice
Ecaterina Szabo

Viorica Susanu

Viorica Susanu este o fostă canotoare româncă, câștigătoare a 4 medalii de aur de-a lungul timpului, la Jocurile Olimpice. Ediția din 2004, de la Atena, rămâne cea mai frumoasă experiență din cariera sa. La acea vreme, canotoarea a reușit să cucerească 2 medalii de aur, atât la proba 8+1 vâsle, cât și la 2 rame.

România la Jocurile Olimpice
VIORICA SUSANU

Daniela Silivaș

La Jocurile Olimpice din 1988 (Seul), România a terminat pe locul secund după echipa Uniunii Sovietice. A urmat apoi întrecerea de la individual compus, unde întreaga atenție s-a concentrat asupra duelului dintre Daniela Silivaș și Yelena Shushunova. Ambele gimnaste s-au ridicat la cel mai înalt nivel și au primit nota 10 la sol. Yelena Shushunova a primit al doilea 10 la sărituri, în timp ce Daniela a primit 10 la paralele inegale.

Înaintea rotației finale, Daniela era în fruntea clasamentului, dar nota de 9.950 la sărituri a plasat-o în final pe locul secund, după Yelena Shushunova, la o diferență de doar 0.025. Punctarea a fost foarte controversată și este recunoscută drept cea mai mică diferență de puncte din istoria gimnasticii. Daniela a revenit în finalele pe aparate și a obținut 3 medalii de aur la bârnă, sol și paralele inegale, precum și medalia de bronz la sărituri.

În urma rezultatelor de la Jocurile Olimpice din 1988, Daniela Silivaș a devenit singura gimnastă de la Seul care a cucerit o medalie în toate cele 6 competiții. În plus, gimnasta a egalat recordul Nadiei Comăneci, primind 7 note de 10 într-o singură competiție olimpică.

România la Jocurile Olimpice
DANIELA SILIVAȘ

Simona Amânar

7 medalii olimpice a reușit să câștige Simona de-a lungul timpului, iar ediția din 2000 (Sydney) a rămas în istoria sportului – o săritură extrem de dificilă din gimnastică îi poartă astăzi numele Simonei, fiind executată în premieră de sportiva noastră la Olimpiada din urmă cu 20 de ani.

Constanța Burcică

Constanța Burcică este o fostă canotoare româncă, triplă laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996), Sydney (2000) și Atena (2004).

În urma performanțelor sale excelente de la Jocurile Olimpice, Constanța a primit, în 2008, ordinul „Meritul Sportiv” clasa a 3-a cu 2 barete.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora