S-au cunoscut cântând, s-au îndrăgostit și își trăiesc viața pe scenă. Povestea Prestige Orchestra, un one band show născut din pasiune - LIFE.ro
Sari la conținut

Prestige Orchestra este un one band show, mai pe românește o trupă de entertaineri care cântă, dansează și fac un super show la evenimente. Până acum, nimic nou sub soare. Însă, dacă vă spun că mai sunt doar două astfel de band-uri în lume care fac un asemenea spectacol, datele narațiunii se schimbă puțin. Iar dacă mai spunem că un el și o ea, amândoi mari iubitori de muzică, s-au întâlnit, s-au plăcut, s-au căsătorit și au mai adunat încă vreo 28 de oameni pentru a forma o trupă unică în România, deja avem o poveste interesantă.

Totul pleacă de la Iuliana și Costin Ghinea: ea pasionată de muzică și câștigătoare a concursului Tip Top Minitop, el provenind dintr-o familie de artiști, amândoi mari cântăreți. Visul lor este să ajungă să umple o sală de concerte cu sute de oameni care să aprecieze calitatea show-ului lor atât încât să plătească bilet pentru a se bucura de spectacol.

Ce înseamnă de fapt one band show, pe românește?

Prestige Orchestra vine cu un produs căruia nu îi lipsește nimic din punct  de  vedere muzical și artistic, asta datorită unui program complex și complet care s-a dezvoltat cu trecerea anilor pentru că ne-am propus să acoperim cât mai multe dintre necesitățile clienților.

Abordarea, alegerea și interpretarea diferită a melodiilor au făcut ca Prestige să se diferențieze cu ușurință și să iasă din tiparele unei trupe obișnuite. Am creat o legătură strânsă cu publicul și am ajuns în prezent la ceea ce se numeste ONE BAND SHOW.

Pe lângă muzică, Prestige aduce pe scenă un spectacol de cabaret cu dansuri și costumații spectaculoase din intreaga lume oferind publicului un adevărat show.

Pentru că vorbim despre cel mai complex program pentru evenimente, nici tradițiile, muzica și portul popular românesc nu au fost lăsate la o parte.

„Picatura de folclor”, așa cum este numită în programul de full show, aduce pe scenă un grup folcloric autentic care, prin port și interpretarea străvechilor melodii, captează de fiecare dată atenția publicului. Pentru că fiecare zonă a țării noastre are dansuri specifice, nici acestea nu lipesesc din acest program și sunt puse în scenă de către cei 6 dansatori profesioniști care fac parte din acest proiect.

Ați pornit de la 3 oameni, iar acum ați ajuns la 30. Cum v-a venit ideea de a înființa un astfel de concept muzical?

La evenimentele la care participam, clienții își doreau ca, pe lângă trupă, să mai adauge un  instrument pentru muzica ambientală, cum ar fi saxofonul, și altfel de momente artistice, cu dansuri de revistă sau dansuri populare. Pentru că nu toți aveau experiență în organizarea de evenimente, unele momente veneau atunci când ringul de dans era plin și trebuia de fiecare dată să le oprești oamenilor distracția ca să privească programul artistic. Așa că ne-am gândit că trebuie să avem complexitate, diversitate și un program foarte bine pus la punct.

Cât este de greu să vă armonizați toți?

În spatele întregului show pus în scenă sunt ore de studiu în sala de repetiții alături de orchestră, ore în sala de dans alături de trupa de cabaret, dar și foarte multe ore de căutări pentru a ne îmbunătăți repertoriul și a ne crea colaje pentru a putea acoperi cât mai multe stiluri muzicale și a aduce în fața publicului cât mai multă muzică de calitate.

Când și cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut în urmă cu 12 ani la un eveniment unde am mers să dau o probă pentru a face parte din trupa pe care Costin o avea alături de tatăl său.

De când cântă fiecare și care a fost traseul vostru în lumea muzicii?

Provin dintr-o familie în care tatăl și bunicul au îmbrățișat muzica. Am urcat pe scenă la grădiniță și am câștigat locul I la Tip Top Minitop. Am urmat cursuri de vioară și pian în cadrul liceului de muzică din Craiova, cursuri de canto muzică ușoară și populară la Palatul Copiilor. Am cântat în mai multe trupe până când l-am cunoscut pe Costin și am înființat împreună Prestige Orchestra. Și Costin provine tot dintr-o familie cu un simț artistic foarte bine dezvoltat, tatăl lui e rapsod popular.

Ce înseamnă echipa asta pentru voi?

Prestige este tot ceea ce noi doi ne-am dorit. Este tot ceea ce am construit împreună în 12 ani de perseverență, muncă și dedicare.

Sunteți și prieteni?

Da, suntem și prieteni. Sunt membri în trupa de peste 7 ani și este un lucru firesc să legăm prietenii,  însă pe scena lăsăm prietenia la o parte și ne implicăm profesional.

Cântați și acasă?

Cântăm acasă, în mașină și peste tot pe unde auzim muzica și melodii care ne plac. Iubim muzica și ea ne dă energie, ne însoțește peste tot.

Muzica face parte din viața fiecăruia. Când iubești, te regăsești în melodiile de dragoste, când suferi, îți plac cele în care versurile sunt triste, când ești la o petrecere, melodiile dansante te fac să te simți bine, când cauți relaxare, muzica clasică este cea mai potrivită și așa mai departe.

Care a fost cel mai greu spectacol pe care l-ați avut? De ce?

Nu putem spune că am avut spectacole grele, asta este ceea ce ne-am dorit dintotdeauna să facem, nu sunt grele. Distanțele lungi între evenimente sunt destul de greu de parcurs și așa intervine oboseala.

Cine vă face ținute pentru spectacole?

Lucram cu designeri români în mare parte pentru costumele orchestrei pentru că ne place să fim un tot unitar și să avem o prezență scenica de bun gust. Ținem foarte mult la acest aspect, considerăm că ține de respectul față de public. Altele sunt aduse din afara țării, precum cele pentru cabaret, din Thailanda, Rusia, Moldova, China.

Tot timpul ne implicăm în crearea costumațiilor, iar anumite accesorii sunt făcute de mine.

Cele de dansuri de folclor sunt autentice, iar opicile din piele sunt făcute în atelierul propriu de tatăl lui Costin.

Costumele grupului folcloric sunt create în întregime de tatăl lui Costin.

Costin, știu că tu cânți la cinci instrumente? Care sunt acelea și cum ai învățat?

Țambal, clarinet, pian, caval și fluier.

La îndrumarea tatălui meu am început să cânt la pian când eram la grădiniță, la serbări aveam deja primele ”mini recitaluri”.

La scurt timp am început să studiez țambalul cu un lăutar în vârstă care venea să-mi predea  instrumentul acasă.

În cadrul liceului de muzică am început să studiez clarinetul, de aici și deschiderea către instrumentele vechi de lemn, cavalul și fluierul.

Cum va arăta primul vostru spectacol?

Primul nostru spectacol va fi unul special și foarte diferit pentru România. Am început să ne compunem propriile piese, însă pentru o trupă care cântă coveruri este un concept unic de spectacol. Sunt două trupe în lume de acest gen și pentru noi sunt un model. Ne dorim să punem în scenă un spectacol original, gândit și conceput de noi, chiar dacă unele melodii din concert vor fi melodii nemuritoare, care au făcut istorie. Interpretarea diferită și abordarea cu siguranță vor încânta publicul.

Cum vă petreceți timpul atunci când nu sunteți pe scenă? Cum vă relaxați?

Tot timpul găsim câte ceva de făcut pentru proiectul nostru, dar ne place să ieșim des cu prietenii la spectacole, concerte ale colegilor din domeniu cu care suntem și prieteni; Să ne vizităm prietenii și când avem zile libere să mergem în locuri cu multă liniște. Călătorim foarte mult în țară, iar în afara ei alegem călătoriile scurte, pentru că eu nu sunt foarte prietenă cu zborurile lungi.

Care a fost cea mai frumoasă vacanță în care ați fost și de ce?

Pentru noi toate vacanțele sunt frumoase atâta timp cât suntem împreună. Ne place să vizităm, să fotografiem, să rămânem cu cât mai multe amintiri și să mergem cât mai mult pe jos.

Obișnuiți să vă cumpărați recuzită sau haine atunci când mergeți în străinătate?

Da, de fiecare dată când plecăm găsim câte ceva potrivit pentru scenă sau pentru muzeul de instrumente și obiecte. Acum 5 ani am plecat special la Istanbul să cumpărăm rochia pentru noaptea  de revelion pentru că nu o găseam aici.

Care este cel mai neobișnuit/ prețios lucru luat din vacanță?

Cel mai neobisnuit și foarte rar întâlnit obiect este o pereche de papuci de lemn pe care i-am cumpărat în 2011, când am fost în vacanță în Spania.

Cel mai prețios este inelul de logodna pe care l-am primit de ziua mea, când a fost și cererea în căsătorie, în  vacanță în Bulgaria.

Ce planuri de viitor aveți?

Ne dorim un album compus în întregime de noi pentru că așa oamenii ne vor cunoaște mai bine. În momentul în care muzica și textul sunt scrise de tine, oamenii simt asta și este foarte important pentru noi să fim aproape de ei prin muzica noastră.

Ne dorim concertul nostru pe care ni-l dorim foarte mult și sperăm să reușim să-l aducem cât mai repede pe scenă și un public care să aprecieze calitatea artistică și munca depusă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora