Saddam Hussein: cine a fost acest simbol al terorii și de ce a fost numit cel mai crud dictator al lumii arabe? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Saddam Hussein: cine a fost acest simbol al terorii și de ce a fost numit cel mai crud dictator al lumii arabe?

La fel ca mulți dictatori, Saddam Hussein a îndurat o copilărie dificilă, bătut acasă și agresat de copiii din sat.
Share this article

Portretul său acoperea clădiri în tot Irakul, ca o amintire a puterii sale. În cele din urmă, Saddam Hussein a fost obligat să plătească pentru crimele sale împotriva umanității.

Saddam Hussein are distincția dubioasă de a fi cel mai cunoscut dictator din Orientul Mijlociu. El a condus Irakul din 1979 până la răsturnarea și capturarea sa de către o coaliție condusă de SUA, în 2003.

Născut într-o familie de țărani în apropiere de Tikrit, adolescentul Saddam s-a cufundat în ideologia naționalistă arabă anti-britanică a vremii. Nereușind să termine liceul, Saddam s-a alăturat Partidului Ba’ath din Bagdad, care complotează să-l asasineze pe prim-ministrul Abdel-Karim Qassem. Planul a eșuat și Saddam a fugit peste deșert cu un măgar în Egipt. Iată cine a fost Saddam Hussein și cum a ajuns el unul dintre cei mai cruzi dictatori ai lumii.

Un dictator se formează pe traumele din copilărie

La fel ca mulți alți dictatori, Saddam Hussein a îndurat o copilărie dificilă, bătut acasă și agresat de copiii din sat.

Hussein s-a născut pe 28 aprilie 1937, în Tikrit, Irak. Tatăl său, care era păstor, a dispărut cu câteva luni înainte ca Saddam să se nască. Câteva luni mai târziu, fratele mai mare al lui Saddam a murit de cancer. Când s-a născut Saddam, mama lui, grav deprimată de moartea fiului ei cel mai mare și de dispariția soțului ei, nu a putut să-l îngrijească efectiv pe Saddam, iar la vârsta de trei ani, a fost trimis la Bagdad să locuiască cu unchiul său, Khairallah Talfah. Ani mai târziu, Saddam avea să se întoarcă la Al-Awja pentru a locui cu mama sa, dar după ce a suferit abuzuri din partea tatălui său vitreg, a fugit la Bagdad pentru a locui din nou cu Talfah, un musulman sunit devotat și un naționalist arab înflăcărat a cărui politică ar fi avut o influență profundă asupra tânărului Saddam.

După ce a urmat școala secundară naționalistă al-Karh din Bagdad, în 1957, la vârsta de 20 de ani, Saddam s-a alăturat Partidului Ba’ath, al cărui scop ideologic final era unitatea statelor arabe din Orientul Mijlociu. La 7 octombrie 1959, Saddam și alți membri ai Partidului Ba-ath au încercat să-l asasineze pe președintele de atunci al Irakului, Abd al-Karim Qasim, a cărui rezistență la aderare și la nașterea Republicii Arabe Unite și alianța cu partidul comunist din Irak îl puseseră în contradicție cu baasiştii. În timpul tentativei de asasinat, șoferul lui Qasim a fost ucis, iar Qasim a fost împușcat de mai multe ori, dar a supraviețuit. Saddam a fost împușcat în picior. Câțiva dintre potențialii asasini au fost prinși, judecați și executați, dar Saddam și alți câțiva au reușit să evadeze în Siria, unde Saddam a rămas pentru scurt timp înainte de a fugi în Egipt, unde a urmat facultatea de drept.

Ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein

În 1963, când guvernul lui Qasim a fost răsturnat în așa-numita Revoluție Ramadan, Saddam s-a întors în Irak, dar a fost arestat în anul următor ca urmare a luptelor interne din Partidul Ba’ath. În închisoare, însă, a rămas implicat în politică, iar în 1966, a fost numit secretar adjunct al Comandamentului Regional. La scurt timp după aceea, a reușit să scape de închisoare și, în anii care au urmat, a continuat să-și consolideze puterea politică.

În 1968, Saddam a participat la o lovitură de stat baasistă fără sânge, dar de succes, care a dus la numirea ca președinte al Irakului a lui Ahmed Hassan al-Bakr și a lui Saddam ca adjunct al său. În timpul președinției lui al-Bakr, Saddam s-a dovedit a fi un politician eficient și progresist, deși unul hotărât nemilos. El a făcut mult pentru a moderniza infrastructura, industria și sistemul de sănătate al Irakului și a ridicat serviciile sociale, educația și subvențiile agricole la niveluri fără egal în alte țări arabe din regiune. El a naționalizat, de asemenea, industria petrolieră a Irakului, chiar înainte de criza energetică din 1973, care a dus la venituri masive pentru națiune. Totuși, în același timp, Saddam a contribuit la dezvoltarea primului program de arme chimice al Irakului și, pentru a se proteja împotriva loviturilor de stat, a creat un puternic aparat de securitate, care includea atât grupuri paramilitare baasiste, cât și armata populară și care folosea frecvent tortura, violul și asasinatul pentru a-și atinge obiectivele.

În 1979, când al-Bakr a încercat să unească Irakul și Siria, într-o mișcare care l-ar fi lăsat efectiv fără putere pe Saddam, Saddam l-a forțat pe al-Bakr să demisioneze, iar pe 16 iulie 1979, Saddam a devenit președinte al Irakului. La mai puțin de o săptămână mai târziu, a convocat o adunare a Partidului Ba’ath. În timpul întâlnirii, a fost citită cu voce tare o listă de 68 de nume, iar fiecare persoană de pe listă a fost imediat arestată și scoasă din cameră. Dintre cei 68, toți au fost judecați și găsiți vinovați de trădare, iar 22 au fost condamnați la moarte. Până la începutul lui august 1979, sute de inamici politici ai lui Saddam fuseseră executați.

Saddam Hussein
Saddam Hussein

Decenii de conflict

În același an în care Saddam a urcat la președinție, ayatollahul Khomeini a condus o revoluție islamică de succes în vecinul din nord-est al Irakului, Iran. Saddam, a cărui putere politică s-a bazat parțial pe sprijinul populației minoritare sunnite din Irak, și-a făcut griji că evoluțiile din Iranul majoritar șiit ar putea duce la o revoltă similară în Irak. Ca răspuns, la 22 septembrie 1980, Saddam a ordonat forțelor irakiene să invadeze regiunea Khuzestan, bogată în petrol, din Iran. Conflictul a înflorit în curând într-un război total, dar națiunile occidentale și o mare parte din lumea arabă, temându-se de răspândirea radicalismului islamic și de ceea ce ar însemna acesta pentru regiune și lume, l-au sprijinit ferm pe Saddam, în ciuda faptului că invazia sa în Iran a încălcat în mod clar dreptul internațional. În timpul conflictului, aceleași temeri ar determina comunitatea internațională să ignore în mod esențial utilizarea de către Irak a armelor chimice, genocidul populației kurde și programul său nuclear în plină dezvoltare. La 20 august 1988, după ani de conflict intens care a făcut sute de mii de morți de ambele părți, s-a ajuns în sfârșit la un acord de încetare a focului.

Citește și: Dictatorii secolului XXI. Pe lângă ei, Stalin semăna cu Moș Crăciun

În urma conflictului, căutând un mijloc de revitalizare a economiei și infrastructurii devastate de război a Irakului, la sfârșitul anilor 1980, Saddam Hussein și-a îndreptat atenția către vecinul bogat al Irakului, Kuweit. Folosind justificarea că era o parte istorică a Irakului, la 2 august 1990, Saddam a ordonat invadarea Kuweitului. O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU a fost adoptată cu promptitudine, impunând sancțiuni economice Irakului și stabilind un termen până la care forțele irakiene trebuie să părăsească Kuweit. Când termenul limită de 15 ianuarie 1991 a fost ignorat, o forță de coaliție a ONU condusă de Statele Unite s-a confruntat cu forțele irakiene și, doar șase săptămâni mai târziu, le-au alungat din Kuweit. A fost semnat un acord de încetare a focului, ai cărui termeni au inclus Irakul dezmembrarea programelor sale de germeni și arme chimice. Sancțiunile economice impuse anterior împotriva Irakului au rămas în vigoare. În ciuda acestui fapt și a faptului că armata lui a suferit o înfrângere zdrobitoare, Saddam a pretins victoria în conflict.

Dificultățile economice rezultate din Războiul din Golf au divizat și mai mult o populație irakiană deja fracturată. În anii 1990, au avut loc diverse revolte șiite și kurde, dar restul lumii, temându-se de un alt război, de independența kurdelor (în cazul Turciei) sau de răspândirea fundamentalismului islamic nu au făcut nimic sau puțin pentru a sprijini aceste rebeliuni și acestea au fost în cele din urmă zdrobite de forțele de securitate din ce în ce mai represive ale lui Saddam.

Căderea lui Saddam Hussein

Membrii administrației Bush bănuiseră că guvernul Hussein avea o relație cu organizația Al Qaeda a lui Osama bin Laden. În discursul său din ianuarie 2002 privind starea Uniunii, președintele american George W. Bush a numit Irakul ca parte a așa-numitei sale „Axe a răului”, alături de Iran și Coreea de Nord și a susținut că țara dezvoltă arme de distrugere în masă și sprijinirea terorismului.

Mai târziu în acel an, au început inspecțiile ONU ale site-urilor suspectate de arme din Irak, dar în cele din urmă s-au găsit puține sau deloc dovezi că existau astfel de programe. În ciuda acestui fapt, pe 20 martie 2003, sub pretextul că Irakul avea de fapt un program de arme ascuns și că plănuia atacuri, o coaliție condusă de SUA a invadat Irakul. În câteva săptămâni, guvernul și armata fuseseră răsturnate, iar pe 9 aprilie 2003, Bagdadul a căzut. Saddam, însă, a reușit să evite capturarea.

Moartea lui Saddam Hussein

În lunile care au urmat, a început o căutare intensă a lui Saddam Hussein. În timp ce se ascundea, Saddam a lansat mai multe înregistrări audio, în care a denunțat invadatorii Irakului și a cerut rezistență. În cele din urmă, pe 13 decembrie 2003, Saddam a fost găsit ascuns într-un mic buncăr subteran lângă o fermă din ad-Dawr, lângă Tikrit. De acolo, a fost mutat într-o bază americană din Bagdad, unde va rămâne până la 30 iunie 2004, când a fost predat oficial guvernului interimar irakian pentru a fi judecat pentru crime împotriva umanității.

În timpul procesului ce a urmat, Saddam s-ar fi dovedit a fi un inculpat beligerant, deseori contestând zgomotos autoritatea instanței și făcând declarații bizare. Pe 5 noiembrie 2006, Saddam a fost găsit vinovat și condamnat la moarte. Sentința a fost atacată cu apel, dar în cele din urmă a fost menținută de o curte de apel. La 30 decembrie 2006, la Camp Justice, o bază irakiană din Bagdad, Saddam a fost spânzurat, în ciuda cererii sale de a fi împușcat. A fost înmormântat în Al-Awja, locul său natal, la 31 decembrie 2006.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora