Ștefan Hitruc, tânărul care dă gust celor mai bune eclere în Iași. Și povestea actorului care a lăsat scena pentru bucătărie, dând culoare și aromă celui mai frumos vis al său
Dacă ar fi să ne uităm în urmă la devenirea sa, sunt convinsă că alegerile pe care le-a făcut Ștefan Hitruc în viață sunt cele care l-au influențat decisiv. Hotărârile luate în perioada adolescenței și din tinerețea sa au avut impact asupra identității și formării sale. Este un om cu viziuni pentru care studiile nu s-au limitat niciodată la cele din școală. Se declară autodidact și merge pe premiza că ceea ce este confortabil dăunează.
Traiectoria sa pe plan profesional nu a fost liniară. A cochetat cu teatrul. Culmea, studiile superioare le-a terminat pe această nișă, dar niciodată nu s-a simțit în elementul său pe scenă. Doar rareori, atunci când îi plăceau mult proiectele. S-a învârtit și în jurul muzicii, tot o formă de artă. Pare-mi-se, cântatul, după spusele sale, i-a plăcut ceva mai mult, dar nu a dăinuit mult nici în acest orizont.
Ștefan Hitruc a susținut vreme de câțiva ani cursuri de public speaking, improvizație și actorie, dar a căutat și alte oportunități. S-a agățat de un vis, un vis ce a adus cu sine maturizarea și schimbarea. Cel mai mult îi place ipostaza din prezent, cea de antreprenor, deși a venit la pachet cu multe provocări. După ce a gustat eclerele din București, a pornit cu ideea de a produce și la Iași cele mai bune eclere și să aibă propriul punct de desfacere.
Nu se ocupă singur de el. Face „alianță” bună cu Carmen, prietena lui, pun împreună în practică idei pe care le discută în orice oră din zi și noapte despre brandul „Leche” și ajung la un acord din vorbe puține. Să cunoaștem povestea celor mai bune eclere din Iași și să-l descoperim, fără ocolișuri, pe Ștefan, antreprenorul care produce aceste minunății dulci.
Cum te găsim în momentul prezent, Ștefan, și unde?
Momentan la locația de la Royal Town.
De cât timp ești acasă având în vedere că ai gustat și din viața de capitală?
Sunt în Iași de patru ani.
Ștefan Hitruc: „Dezvoltarea propriului business îmi oferă cea mai mare mulțumire de până acum.”
Actor, artist, cântăreț, trainer, prieten, fiu, coleg, mai nou antreprenor. Care rol te onorează cel mai mult?
Acum simt că activitatea actuală (dezvoltarea business-ului meu) îmi oferă cea mai mare mulțumire de până acum. Din punct de vedere artistic cel mai mult îmi place să cânt vocal, apoi restul.
Leche, locația unde se găsesc cele mai bune eclere în Iași
Ai terminat UNATC „Artele actorului” la clasa domnului Florin Zamfirescu. De ce București și nu Iași? De ce ai „abandonat” orașul natal?
Am făcut un an „arta actorului” la Iași și s-a întâmplat să iau un casting pentru o producție TV în București. Atunci părea firesc să fac și mutarea. Abandonat are o conotație negativă. Consider că nu poți considera o mutare din orașul natal un abandon având în vedere că e o pură întâmplare că te-ai născut acolo. De 4 ani, dupa cum am menționat și mai devreme, m-am întors și mi-am început drumul în lumea activităților pe cont propriu(antreprenorial) aici.
Să facem un exercițiu: cum e Ștefan-omul și cu ce valori a crescut acesta?
Eu nu consider că avem o identitate fixă. Ne construim în fiecare zi. Consider ideea de „a fi tu însuți” sau de a „te descoperi” o prostie, fiindcă țelul ar fi să fim într-o dezvoltare continuă. Dacă a fi tu însuți ar fi o chestiune reală și la un moment dat te-ai hotărî să rămâi acel „tu însuți” din momentul respectiv, ar fi o decizie proastă. O decizie care te-ar condamna la a nu mai schimba/evolua deloc vreodată. Trebuie să fii deschis să înveți și să-ți schimbi convingerile când ești pus față în față cu argumente și situații care demonstrează că vechea ta gândire nu era eficientă. Așadar, valorile mele s-au schimbat de-a lungul vieții.
Legat de cele cu care am crescut menționez că ai mei m-au crescut să fiu excesiv de corect cu ei și implicit cu cei din jur. Abordare care, de multe ori, mi-a provocat un dezavantaj având în vedere că nu toți ceilalți gândesc la fel și pot profita de un om cu acest mod de a gândi.
Dar ca actor cum ești?
Mi se pare ca sunt același om indiferent de situație. Din punct de vedere al profesiei de actor, atunci când chiar mă interesa un proiect sau un rol, mă dedicam total și luam treaba foarte în serios.
Ștefan Hitruc:„ Pe scenă, niciodată nu m-am simțit confortabil.”
Când te-ai îndrăgostit de scenă?
Nu am un răspuns concret pentru această întrebare. Artiștii sunt persoane cărora fie le place în mod exacerbat atenția, fie nu sunt potriviți pentru o ocupație mai concretă, fie au fost induși în eroare de mici cum că ar fi potriviți pentru activitate artistică din ignoranța celor apropiați sau chiar un mix între toate cele trei + altele. Eu am fost pus pe scenă forțat la un moment dat în viață și mi s-a indus că aș fi potrivit pentru asta până în punctul în care părea că eu chiar asta ar trebui să fac (prin liceu) și am și dat la o facultate cu specializare artistică. După cum vezi, drumul meu s-a schimbat radical. Pe scenă, niciodata nu m-am simțit confortabil cu adevărat, mai puțin în momentele în care chiar îmi plăcea proiectul în care eram implicat (și au fost rare) sau atunci când cântam. Cântatul, în mintea mea, este complet separat de arta actorului, deși mereu se întrepătrund. E o formă de actorie când chiar transmiți ceva în timp ce cânți.
Citește și: Tartelicious, povestea pe care două prietene din copilărie o coc sub forma celor mai delicioase tarte din București
Și mai nou Ștefan este și antreprenor. Cât de mult îți place în ipostaza aceasta?
Îmi place procesul în sine fiindcă este o activitate care vine la pachet în permanență cu provocări și surprize și de care, prin urmare, nu mă pot plictisi. De asemenea, îmi place să văd că din mintea mea, din mintea prietenei mele și din mințile celor apropiați putem transforma în realitate un brand a cărui propunere pentru piață este primită cu brațele deschise și cu susținere. Suntem extrem de mândri și de dedicați clienților noștri și extrem de recunoscători pentru susținerea pe care ne-o arată.
Minune dulce
Când a început ideea de a cocheta cu antreprenoriatul și de a închide ușile teatrelor?
Ideea a început în timpul facultății când mi-am dat seama că nu produceam nimic și doar consumam. Făceam studiile în București pe banii familiei și deodată mi s-a părut că acest lucru nu mai este în regulă. M-am gândit cum aș putea produce un venit în urma informațiilor și abilităților acumulate până atunci și mi-a venit ideea să predau niște cursuri de public speaking, improvizație, actorie. Asta am făcut câțiva ani până când mi-am dat seama că un astfel de business nu poate fi foarte dezvoltat fiindcă ar depinde prea mult de mine. Am început să mă uit în jur, să învăț despre antreprenoriat și să caut alte oportunități. Legat de ușile teatrelor, nu consider că au fost vreodată prea deschise pentru mine.
Ștefan Hitruc:„ Trecerea la antreprenoriat a fost precum orice schimbare majoră din viața unui om.”
A fost ușoară sau grea trecerea de la artă la antreprenoriat? Îți trebuie curaj sau care sunt ingredientele pentru a dăinui?
Trecerea la antreprenoriat a fost precum orice schimbare majoră din viața unui om, adică dificilă. Modul creativ, libertin și idealist de a gândi nu este cel mai potrivit pentru o lume profund ancorată în concret, cifre și obligații. Nu aș ști să spun care sunt ingredientele pentru a dăinui fiindcă am deschis prima noastră locație de doar 90 de zile. Mie nu mi-a trebuit curaj, mi-a trebuit frică. Frica de a avea o viață monotonă și fără realizări prea mari (după propriile mele valori și așteptări). Tot ce am făcut, am făcut bazat pe curiozitate și frică, mai puțin pe curaj. 🙂
Ce ți-ai luat frumos pentru suflet din anii pe când erai actor?
Am învățat în mod direct că lumea artistică, deși în aparență ferită de mizeria lumii oamenilor normali, este populată masiv și de caractere de un jeg care nu e deloc mai prejos decat mizeria umană pe care o regăsim în orice alt domeniu. Poate densitatea de oameni care lasă de dorit e chiar mai mare.
Dar în perioada aceasta, acasă, alături de businessul și planurile tale viitoare, cum te simți?
Aceasta e cea mai bună perioadă din viața mea. Am descoperit activitatea care mă energizează și mă împlinește cel mai mult și mă bucur de acest drum împreună cu prietena mea, Carmen, care este la fel de implicată în Leche ca și mine. Fără ea, Leche nu ar fi arătat cum arată acum, fiindcă ea este responsabilă cu tot ce ține de estetică în acest business – design produs, social media, graphic design, research and development pe lângă desele momente în care face management alături de mine.
Apropo de planuri, ce proiecte ticluiești?
Îmi displace să vorbesc de planurile noastre până în momentul în care devin realitate.
Cum ți-ai descrie drumul pe care ți l-ai ales actorie-film-trainer „proprietarul” unui business cu cele mai bune eclere din Iași?
Drumul a fost plin de diversitate. Am gustat din foarte multe până în acest moment. Pe lângă aceasta, am extras din toată experiența de până acum informații și know-how pe care le introduc și utilizez în fiecare zi.
Ștefan Hitruc:„ Am gustat eclere în București și a fost o provocare să pot să produc și eu așa ceva.”
Totuși, când ai descoperit eclerele și de unde ideea unei afaceri cu eclere?
A fost pur întâmplător. Am gustat eclere în București și a fost ca o provocare să pot să produc și eu așa ceva. A devenit o mică pasiune și mi-am dat seama că ar putea fi chiar o oportunitate. După ce am lucrat cu multe cafenele din Iași și le-am livrat produse, am simțit că e momentul să deschid propriul punct de desfacere.
Te-ai împiedicat de ceva când ai pornit pe acest drum?
M-am împiedicat de lucrurile firești: lipsa de informații despre business, lipsa de educație financiară, lipsa de experiență în diferite laturi ale vieții și o atitudine destul de ignorantă legată de ce înseamnă să construiești o afacere din lipsa oportunității de a învăța concret despre asta.
Ai întâmpinat și voci negative care ți-au zis să nu te lași de meseria de actor și că ele nu cred că businessul tău va funcționa? Dacă da, cum le-ai îndepărtat?
Chiar și părinții au zis că nu e o idee bună și cu toate acestea m-au susținut. Încă nu le-am îndepărtat complet. 🙂
Ștefan Hitruc: „Nu am trăit o viață liniară. Am făcut de la muzică, actorie și predat propriile cursuri până la a vinde popcorn.”
Cu ce te mândrești, Ștefan? Ce îți place la tine?
Îmi place că am făcut multe lucruri în viața asta și le-am tratat cu seriozitate pe majoritatea – dacă ceva mi se părea interesant, îi dădeam o șansă. Nu m-am plictisit și nu am trăit o viață liniară. De la muzică, actorie și predat propriile cursuri până la a vinde popcorn la o căbănuță. Toate acestea m-au transformat constant și m-au adus în punctul în care sunt acum. Momentan, nu simt că mă pot mândri cu ceva. Momentan, sunt prea preocupat cu a corecta ceea ce nu-mi place la mine.
Dar ce nu îți place?
Nu am energie să răspund la întrebarea asta. Pot spune pe scurt că nu am răbdare, am o toleranță mică pentru eșec și pentru greșelile celor din jur și sunt uneori prea dur cu cei apropiați. Lista este mult mai lungă. Am menționat doar ce e în topul ei.
Ce te face să ieși din cotidian?
Eu nu prea ies din cotidian.
Ce i-ai transmite lui Ștefan, tânărul de 20 de ani?
Nu am nici cea mai vagă idee.
Ce gând ai pentru tinerii din ziua de azi?
Să nu mai fugă atât de tare de efort/durere/bullying/incorectitudini/chestii nașpa. Acestea contribuie la un caracter puternic și la o învățare realistă despre viață. În principal, ceea ce este confortabil dăunează.
Dar ție ce ți-ai lăsa scris, ca o mărturie sau promisiune în viață?
Habar nu am. Probabil, fiindcă nu mă iau pe mine atât de în serios. Sper să nu dezamăgească acest răspuns.