Testele de anticorpi COVID după vaccin. Cât costă și cum le interpretăm - LIFE.ro
Mergi la conținut

Putem face de curiozitate un test de anticorpi COVID după vaccinare sau înainte de a a face doza a treia de vaccin, dar nu știm deocamdată ce cantitate ne asigură protecție împotriva bolii, spun medicii. În acest moment al pandemiei, nicio analiză nu ne poate spune cu precizie cât de protejați suntem de boală după vaccin sau cât de necesară este doza a treia. O valoare mică la un test de anticorpi nu trebuie să ne dezamăgească; nu înseamnă că vaccinul nu a avut efect. Atenție la tipul de test ales! Doar anumite analize ale anticorpilor pot să măsoare răspunsul imun după vaccinare. 

La ora actuală, avem la dispoziție o varietate largă de teste cu care ne putem măsura răspunsul imun după ce am trecut prin infecția cu noul coronavirus sau după vaccinarea împotriva COVID-19. Există acum teste rapide de anticorpi, teste de anticorpi care se prelucrează în laborator, teste calitative sau cantitative, teste de anticorpi anti-Spike, de anticorpi anti-Nucleocapsidă, analize de anticorpi IgG și de anticorpi IgM. 

Pentru determinarea anticorpilor post-vaccinare, doar unele dintre aceste teste sunt relevante. Alegerea unui test greșit poate duce la un rezultat negativ și riscăm să ne frustrăm crezând că nu suntem protejați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 după imunizare. Cu ajutorul specialiștilor, analizăm pe rând opțiunile pe care le avem și informațiile pe care ni le oferă – sau nu. 

Care este momentul cel mai bun pentru un test de anticorpi COVID după vaccinare?

Zilele în care anticorpii devin detectabili și cel în care ating nivelul maxim variază de la un vaccin la altul. În studiile clinice, producătorii au identificat aceste momente, astfel:

Producător vaccinCând devin detectabili după prima dozăCând ating nivelul
maxim după rapel
Pfizer/BioNTechdin ziua 12în ziua 7
Modernadin ziua 14în ziua 14
AstraZeneca/Oxforddin ziua 22în ziua 15*

*În studiul producătorilor, rapelul a fost administrat la 90 de zile de la prima doză. În România, rapelul se face la 56 de zile (8 săptămâni). Într-un studiu citat de BMJ, reprezentanții AstraZeneca susțin că vaccinul lor are o eficacitate de 82,4% când rapelul este administrat la un interval de 12 săptămâni și de numai 59,4% când intervalul este mai mic de 6 săptămâni. Prin urmare, intervalul dintre cele două doze dictează eficacitatea acestui vaccin și nivelul anticorpilor poate fi influențat de el. 

Între cele două doze de vaccin, nivelul de anticorpi variază mult de la un individ la altul. Imaginea cea mai clară ne-o putem face abia după cea de-a doua doză, când răspunsul imun ajunge la nivelul maxim. 

Ce tip de anticorpi urmărim după vaccinare?

Pentru a determina reacția imună la vaccin, ne interesează anticorpii de lungă durată de tip IgG, și nu cei IgM, de scurtă durată. Virusul SARS-CoV-2 are în structura sa mai multe proteine cu ajutorul cărora se atașează și pătrunde în celulele umane, unde se multiplică. Organismul nostru recunoaște aceste proteine ca substanțe străine, ca „invadatori”, și formează anticorpi specifici împotriva lor.

Două dintre aceste proteine declanșează un răspuns imun mai important și sunt vizate de testele imunologice existente: proteina Spike (S) și proteina nucleocapsidică (N).

Toate cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România codifică proteina Spike și generează același tip de anticorpi: anti-S.

„După vaccinarea împotriva COVID-19, pot să fie identificați anticorpii anti-S, dar nu și cei anti-N. Or, dacă te duci la un laborator care îți lucrează anticorpii anti-N, categoric că aceia vor fi negativi, pentru că ei cresc doar în cazul infecției naturale, dar nu și după vaccinare. Vaccinul aduce «rețeta» doar pentru proteina S”, ne-a explicat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Așadar, indiferent dacă ați fost imunizat cu serul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, anticorpii anti-S sunt cei care ar trebui determinați din sânge. Majoritatea laboratoarelor din România pun la dispoziția pacienților testul de anticorpi totali anti-S încă din primăvara anului 2020.

Citiți continuarea articolului, AICI

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora