Ce face toată lumea la început de an? Planuri. Și apoi? Mulți dintre noi încercăm să aflăm care sunt cele mai căutate diete și care ar putea da rezultate. Asta deoarece unul dintre planuri prevede și o scădere în greutate, invariabil.
Dar oare cele mai căutate diete sunt și cele mai sănătoase? Nutriționiștii îți vor spune că nu neapărat și că cel mai indicat este să adopți un stil de viață sănătos. Însă, dacă nu ai timp de asta, ce mai caută lumea și ce diete urmează alții ca să slăbească?
Cele mai căutate diete: Dieta Ketogenică
Cercetările indică faptul că ar putea oferi beneficii reale anumitor persoane. Cheia este să te întrebi: sunt eu unul dintre acești oameni? Dacă ai motive de sănătate care te fac să vrei să încerci și să mănânci slănină și ouă și salate cu friptură în fiecare zi sună uimitor. Dacă nimic nu te face mai fericit decât o porție proaspătă de aluat sau fasolea este una dintre sursele de proteine pe care te bazezi, nu are rost să încerci o dietă care nu va funcționa. Se bazează doar pe minimizarea carbohidraților nocivi, cum ar fi pastele și cerealele, și se concentrează pe cereale integrale, legume, fructe și leguminoase pentru a satisface nevoile de carbohidrați ale corpului. Și, prin toate mijloacele, presupune că poți să mănânci grăsimi!
Dieta mediteraneană
Inspirată de dietele tradiționale ale oamenilor care trăiesc în jurul Mării Mediterane, pune accent pe alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale și leguminoasele, mult ulei de măsline extravirgin și pește proaspăt.
Elementele de bază ale acestei diete reflectă principiile de bază ale unei bune nutriții: alimente integrale, tone de legume și grăsimi sănătoase. Beneficiile sale pentru sănătate sunt, de asemenea, cele mai bine documentate (dintre TOATE dietele, serios) de studiile de cercetare. Bonus: dieta mediteraneană recunoaște importanța de a savura mesele cu familia și prietenii, ceea ce vine cu beneficii suplimentare pentru sănătatea mintală.
Cele mai căutate diete: Dieta Paleo
Se concentrează pe imitarea modului în care strămoșii noștri vânători-culegători, mâncau, folosind alimentele disponibile acum. Adepții spun că va ajuta la minimizarea riscului de boli cronice (pe baza premisei că acei strămoși nu au suferit de afecțiunile cu care ne confruntăm acum) și va duce la pierderea în greutate.
Concluzia: Consumul de carne și pește de înaltă calitate cu tone de legume și fără alimente procesate este, practic, o formulă excelentă pentru pierderea în greutate și sănătatea pe termen lung. Cu toate acestea, prea mult din orice este… prea mult… și cu toate cerealele, fasolea și lactatele de pe masă, cei care mănâncă Paleo ajung adesea să se sprijine mult prea mult pe carne.
Dieta Whole30
Dezvoltată inițial ca o resetare a alimentației curate de 30 de zile, premisa de bază este că mulți oameni sunt sensibili la anumite alimente adesea considerate „sănătoase”, cum ar fi cerealele și fasolea. Tai acele grupuri de alimente pentru o vreme și apoi faci un bilanț despre cum te simți. După ce se împlinesc cele 30 de zile, poți continua să mânânci în acest fel sau poți adăuga treptat unele dintre alimente înapoi, una câte una, pentru a vedea care ar putea fi cauza problemelor tale.
Concluzia: Dacă ești în căutarea unei revizuiri majore a dietei și a ideii de a interacționa cu o comunitate online pasionată, Whole30 poate merita încercată. Doar să știi că poți face și o curățare a alimentelor care este nu la fel de restrictivă dacă stilul tău de viață nu permite acest tip de protocol de o lună sau ți se pare prea dificil de respectat.
Cele mai căutate diete: Dieta Weight Watchers Freestyle
Programul de bază al Weight Watchers se bazează pe un sistem de numărare a punctelor numit acum SmartPoints, care oferă abonaților un buget de puncte bazat pe greutatea și obiectivele lor actuale. Diferite alimente apar în puncte diferite în funcție de componența lor nutrițională, iar numărarea punctelor este completată de cântăriri și întâlniri. Freestyle este o versiune nouă, concepută pentru a oferi abonaților mai multă flexibilitate și libertate, oferind peste 200 de alimente SmartPoint zero, împreună cu o opțiune de rulare.
Concluzia?
Când vine vorba de diete de slăbire, Weight Watchers Freestyle este ușor de urmat, accesibilă și oferă sprijin comunității pe care alte programe nu ar putea. Este un plan grozav pentru cei care doresc să mănânce mai bine fără să facă schimbări drastice în stilul lor de viață. Nu uita: deși în meniul tău poate avea loc o felie de pizza în fiecare zi, va trebui să folosești puțin bun simț dacă dorești să vezi rezultate. Și să-ți petreci timpul prețios numărând punctele s-ar putea transforma într-o corvoadă.
Citește și: Vegan vs vegetarian. Care e diferența?
Dieta vegană
Toate alimentele care provin de la animale sunt interzise, inclusiv carnea, brânza și mierea.
Pe scurt, poate fi la fel de sănătos pe cât sună. Principalele tale grupuri de alimente ar trebui să fie legumele, fructele, cerealele integrale și surse de proteine de calitate, cum ar fi leguminoasele și semințele. Nu Diet Coca și covrigei (sau paste și cartofi prăjiți!). Gândește-te la aceleași principii nutriționale care se aplică tuturor dietelor – proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase – și lucrează la îndeplinirea lor prin multe alimente variate și bogate în nutrienți. Apoi, ia în considerare suplimentarea în zonele cu care este posibil să ai probleme, cum ar fi vitaminele B12 și D. Un ultim sfat: ca vegan, trebuie să mănânci mai mult pentru a te sătura. (Hei, o dietă care te încurajează să mănânci mai mult… nu-i rău!)
Cele mai căutate diete: Dieta raw food
Fanii alimentelor raw sunt, în general, vegani care cred că alimentele vegetale ar trebui consumate în forma lor cea mai naturală – negătite și neprocesate – deoarece enzimele naturale din alimentele „vii” le fac cele mai bune pentru organism. Nimic din ceea ce mănânci nu este gătit la aproximativ 115 de grade.
Concluzia: O dietă sănătoasă pe care nu o poți urma nu este deloc o dietă sănătoasă, așa că pentru cei mai mulți oameni, respectarea alimentelor crude sută la sută din timp este inutilă și doar va face mai dificilă misiunea. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să încerci raw veganism și să te simți uimitor și descoperi că îți place să deshidratezi varza kale și să amesteci migdalele cu unt, e super. Doar fii foarte atent la consumarea unei game largi de alimente pentru a evita deficiențele de nutrienți.
Dieta Ayurvedică
Mai mult decât o simplă dietă, Ayurveda este o practică medicală și un stil de viață vechi de 5.000 de ani, bazat pe ideea că organismul este format din trei sisteme energetice. Vata (vânt), Pitta (foc) și Kapha (pământ), altfel cunoscut sub numele de doshas, sunt elementele pe care le avem în noi (asemănătoare chakrelor). În timp ce toată lumea are câte ceva din fiecare, unul tinde să fie dominant.
Potrivit Ayurveda, dosha dominantă ajută la determinarea celor mai sănătoase alegeri de stil de viață și dietă pentru corpul tău unic. Mâncând alimente care se potrivesc cu dosha, te poți hrăni și îți poți vindeca corpul, întări puterea digestivă (cunoscută sub numele de Agni) și poți crea echilibru între energiile tale interne.
Concluzia? Nu există dovezi reale care să demonstreze că mâncatul pentru dosha te va ajuta să pierzi în greutate sau să te simți mai bine în general. Și a face acest lucru implică o mulțime de restricții inutile care pot îngreuna procesul de a urma un plan alimentar sănătos.
Acestea fiind spuse, Dieta Ayurvedică se bazează pe principii care te pot ajuta absolut să mănânci mai sănătos. Alimentele întregi, neprocesate, ar trebui să constituie baza dietei tale. Concentrarea pe o alimentație conștientă te poate ajuta să eviți supraalimentarea și introducerea culorii și a varietății în farfurie (prin cele șase gusturi) te va ajuta să obții o gamă de nutrienți importanți.
Cele mai căutate diete: Dieta cycling carb
Gândește-te la dieta cycling carb ca fiind vărul mai accesibil al keto. În loc să renunți complet la carbohidrați (ceea ce, să fim realiști, poate fi foarte greu pentru majoritatea oamenilor), acest mod adaptat de a mânca implică tranziția între perioadele de aport scăzut și ridicat de carbohidrați.
Până nu vor exista mai multe cercetări care să demonstreze eficacitatea dietei, nu putem spune definitiv dacă funcționează sau nu. De asemenea, este dificil de urmat și ar putea duce la inconsecvență în obiceiurile alimentare (s-ar putea să simți că dieta este peste tot, dacă nu ai pe cineva care te ajută să-ți planifici ciclurile). Dar dacă ai un motiv întemeiat pentru a încerca, nu există niciun rău real în ea. Dieta pune accent pe varietate, încorporând o mulțime de grăsimi bune, proteine și, în anumite zile, carbohidrați. Lucrul cu un dietetician te poate ajuta să găsești cea mai bună modalitate de a-ți planifica ciclul și apoi, sperăm, că poți lucra pentru a te adapta la semnalele corpului tău – știind când are nevoie de acel combustibil suplimentar și când nu.
Dieta Macrobiotică
Stilul de a mânca provine din Japonia și subliniază o abordare atentă, sezonieră a alimentelor. Bazându-se pe conceptele chinezești de yin și yang, fiecare farfurie este echilibrată: de exemplu, mâncarea de la mare ar trebui servită alături de mâncarea de pe uscat. Deși sună amețitor, înseamnă că practic mănânci o mulțime de boluri de legume proaspete și cereale integrale, cu niște pește, fasole și alge marine.
Nu există nimic nesănătos în mod inerent în dieta macrobiotică, așa că dacă crezi că ar putea funcționa pentru tine, nu există niciun pericol în a încerca. Doar fii atent la câte proteine primești. Cu toate acestea, dacă îți place cafeaua de dimineață cu un amestec copios, nu există niciun motiv să renunți la oricare. Această dietă elimină o mulțime de alimente sănătoase (sau cel puțin inofensive) de pe masă și asta poate face mai greu pentru oameni să se țină de plan, mai ales fără arome uimitoare care să-ți satisfacă papilele gustative.
Foto: Pinterest.com