Totul despre dieta fără alimente albe. Avantaje, dezavantaje și variante de meniu
Dieta fără alimente albe este cunoscută sub mai multe denumiri, însă toate urmează aceeași regulă, sau același principiu: acela de a slăbi scoțând din dieta alimentară zilnică anumite categorii de alimente albe.
Majoritatea celor care au urmat această dietă susțin că alimentele albe conțin o concentrație mare de carbohidrați simpli ce cauzează o creștere foarte mare a glicemiei în sânge, urmată de o scădere abruptă a acesteia, rezultatul fiind supra alimentarea și creșterea în greutate. Experții în nutriție, precum Dr. Jon Ebbert de la Mayo Clinic laudă multe aspecte ale dietei care elimină alimentele albe, chiar dacă unii dintre cei care au încercat-o susțin că planul este mult prea dificil de urmat pe termen lung.
Dieta fără alimente albe. Bazele dietei
O persoană care se decide să urmeze acest plan de dietă, va fi consiliată să elimine complet următoarele alimente din dieta sa zilnic: orezul alb, cartofii albi, fasolea, zahărul și orice alt produs fabricat cu zahăr rafinat sau făină albă, inclusiv pâinea și pastele. Celor care urmează dieta li se va spune că evite grăsimile solide de culoare albă, fără alți coloranți artificiali adăugați, precum brânza cedar sau untul. Singura excepție la această dietă este conopida, albușul de ou, păstârnacul, laptele, peștele alb și carnea de pasăre albă. Dacă vrei să urmezi această dietă trebuie să înlocuiești alimentele interzise cu orez brun, paste și pâine integrale și o varietate largă de fructe și legume colorate.
Citește și:
Cum arată meniul pentru o zi în dieta fără alimente albe?
Un meniu tipic de dietă poate începe cu o omletă din albușuri cu spanac verde și roșii, servită cu o felie de pâine integrală, sau un bol de cereale integrale cu lapte, fructe de pădure și migdale.
La prânz poți mânca o porție de orez brun sau o salată de germeni de grâu asezonată cu multe legume și verdețuri și puțin ulei de măsline și ulei balsamic.
La cină poți alege un pește sau piept de pui la grătar, legume la abur sau sote și o salată verde.
Ești încurajat să ai și câte o gustare dimineața și după amiaza, iar pentru acestea poți alege fructe proaspete sau uscate, nuci sau legume proaspete cu humus.
Dieta fără alimente albe. Avantaje.
Conform spuselor lui Ebbert, eliminarea cartofilor, a pâinii albe, a orezului și a pastelor rafinate din dietă, te va ajuta să scazi în greutate. De asemenea, introducerea cerealelor integrale și a proteinelor din carne și pește, așa cum recomandă această dietă, te vor ajuta să slăbești.
Proteinele slabe, legumele și produsele din cereale integrale subliniate de dietele care elimină alimentele albe, sunt toate elementele cu un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu îți vor provoca glicemia să crească. Prin consumul mai multor fructe și legume colorate, vei crește absorbția de fitochimicale care sunt asociate cu scăderea riscului bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului.
Dezavantajele dietei fără alimente albe.
Chiar dacă această dietă promovează importanța exercițiilor fizice, nu furnizează nici o instrucțiune legată de sport, ceea ce ar putea fi o problemă pentru cei care au nevoie de mai multe încurajări pentru a începe un program regulat de exerciții fizice.
Dieta nu oferă nici informații legate de controlul porțiilor, furnizând mostre de meniu pentru cei cu necesități nutriționale diferite, cum ar fi vegetarienii, veganii sau cei care nu consumă gluten. Unii adepți ai dietei ar putea găsi prea greu de eliminat toate alimentele albe, motiv pentru care se vor îngrășa la loc, imediat ce se reîntorc la orez, paste, cartofi, etc.
Nu în ultimul rând, succesul pe termen lung al dietei depinde de tine.