Un city break în timpul săptămânii: Parisul cucerit de revoluția fotografiei. Ce poți face în capitala Franței? Unde poți juca pétanque și cum poți vedea Turnul Eiffel cel mai aproape? - LIFE.ro
Sari la conținut

Un city break în timpul săptămânii: Parisul cucerit de revoluția fotografiei. Ce poți face în capitala Franței? Unde poți juca pétanque și cum poți vedea Turnul Eiffel cel mai aproape?

Ce poți face la Paris într-un city break? Și ce nu ar trebuit să ratezi să fotografiezi, mai ales dacă ai cu tine în bagaj un Huawei P30 Pro?
Share this article

Ce să faci la Paris într-o vacanță scurtă? De la cunoscutele Turnul Eiffel, Arcul de Triumf,  Louvre, Notre-Dame sau Sacre-Coeur. La altele mai extravagante, precum un show pe Moulin Rouge, un joc de pétanque în grădina de la Palais-Royal sau o cină pe Sena. Parisul este locul perfect atât pentru un city break, cât și pentru o vacanță în toată regula. Îți oferă atât de multe locuri de vizitat și atât de multe activități faine de care să te bucuri, încât parcă nu ai voie să nu îl vezi măcar odată în viață.

Pe de altă parte, poate că este Parisul cea mai scumpă capitală din lume, însă este un oraș atât de frumos că parcă nu te doare sufletul când te uiți, la finalul vacanței, în contul de Revolut să vezi cât ai cheltuit. Eu am fost la începutul săptămânii pentru a doua oră în capitala Franței, de data aceasta pentru lansarea noului model de Huawei. Și m-am bucurat pe deplin de Paris. Și mi-am dat seama de un lucru: orice ai alege să faci, o să tot scoți telefonul din buzunar să faci poze. Iar eu am fost super norocoasă pentru că am avut noul Huawei P30 Pro cu mine.

Hai să o luăm cu începutul, dacă ai în plan un city break în capitala Franței, îți las mai jos câteva recomandări (împreună cu câteva poze făcute cu Huawei P30 Pro, ca să te convingi).

Când spui Paris, te gândești imediat la Turnul Eiffel

Indiferent de câte ori ai fost prin Paris, vrei mereu să mai vezi o dată și încă o dată și încă o dată minunăția de Turnul Eiffel. Dacă urci sau nu, este o altă discuție (îți trebuie oricum foarte multă răbdare să aștepți la cozile imense). Însă, ce nu ai voie să ratezi sunt luminile care se aprind pe ele la fiecare oră fixă.

Iar atunci când citești că de la geamul sau balconul locului în care te vei caza poți vedea Turnul Eiffel, ești cucerit de-a dreptul. Să știi că nu este ceva atât de special și asta pentru că în Paris, turnul se cam vede de la fiecare geam – cumva normal, doar are 324 de metri, nu? Așa că, îți vei dori să vezi Turnul Eiffel cât mai de aproape. Și cum poți face asta? Eu m-am folosit de zoom-ul incredibil pe care îl are Huawei P30 Pro (50x).

Și ca să vă convingeți cu adevărat, las mai jos și un exercițiu creativ încercat de fotograful Vlad Eftinie:

Nu ai văzut Parisului, dacă nu te-ai plimbat pe Sena

Așa cum Turnul Eiffel și Arcul de Triumf sunt obiectivele turistice pe care nu ai voie să le ratezi atunci când ajungi în capitala Franței, pentru seara îți recomand să te plimbi pe Sena. Mai ales că la noi nu ai o astfel de ocazie (Dâmbovița noastră, oricât de ofertantă ar putea fi, nu este deloc folosită). Așa că, într-o seară poți să iei cina pe o bărcuță care te plimbă pe Sena. Iar pe lângă mâncare gustoasă (de la brânzeturi, fructe de mare la vită), poți admira obiectivele turistice care se află la malul Senei. Și unde pui că poți să faci niște super poze folosind modul Night al noului Huawei P30 Pro.

Ca să te convingi, vă arăt o poză cu statuia libertății din Paris pe care am făcut-o în timpul plimbării de pe Sena:

Statuia Libertății din Paris, fotografiată cu Huawei P30 Pro în timpul croazierei pe Sena

Dacă ajungi pentru prima dată la Paris: mergi mult pe jos, descoperă viața din cartierele renumite din capitala Franței și bucură-te de toate personajele care îți zâmbesc pe stradă

Sunt convinsă că dacă ești prima dată în Paris, o să vrei să bifezi toate obiectivele turistice super cunoscute. Însă, eu îți propun să faci o plimbare puțin altfel. Începe cu o plimbare printr-unul dintre cele mai faine cartiere din capitala Franței, Le Marais – un loc plin de galerii de artă, restaurante chic, magazine cochete și grădini publice.

Plimbă-te pe Rue du Montparnasse, o stradă plină ochi de creperii (bistro-uri dedicate clătitelor tradiționale), unde o să găsești tot felul de clătite dulci și sărate. Cartierul Montparnasse a început să devină din ce în ce mai cunoscut datorită artiștilor care plecau din Montmartre să își găsească inspirația în altă parte și își mutau aici atelierele. Asta se întâmpla prin 1920-1930. Astăzi, locul este unul tipic parizian, cu terase și restaurante la fiecare parter de vila, Galerii Lafayete, câteva parcuri drăguțe și cele mai bune clătite – cum spuneam mai devreme.


Citește și: Cum a reușit o maramureșeancă la Paris? Drumul Ilenei Orzac, de la vânzătoare de ziare și menajeră la designer de obiecte pentru cele mai faimoase restaurante din Franța


Apusul ar fi frumos să îl prinzi pe la Arcul de Triumf unde o să poți face unele dintre cele mai faine poze de la înălțime. Acum poți să urci pe Arc, iar vestea bună este că nu te vei lupta cu cozile uriașe de la Turnul Eiffel. Vestea mai puțin bună este că traficul din zona asta este horror sau cum îi spun francezii, o junglă (și asta pentru că sunt foarte multe benzi și foarte puține reguli, totul e să ai mult tupeu, ceva noroc și multă înțelegere).

Și dacă tot ai ajuns la Arcul de Triumf, trebuie să te plimbi puțin și pe Champs-Élysées. Aici te poți opri la o cafenea – și, din nou, nu uita să îți scoți telefonul pentru că o să tot vezi personaje incredibil de fotogenice pe care ar fi mare păcat să nu le păstrezi ca amintire. Și dacă tot am ajuns aici, îți mai spun o informație de genul știați că: pe bulevard prețurile cafenelelor diferă de poziționarea lor. Astfel, cafenele de pe dreapta cum stai cu spatele la Arcul de Triumf au prețuri duble față de cele de pe partea opusă. Și asta pentru că ele au soare, pe când celelalte nu. Simplu și destul de costisitor.

Iar la final, dacă ai tot văzut Parisul și te gândești că nu mai ai nimic de făcut, te invit să înveți să joci pétanque (un joc tradițional cu bile)

Deși vorbim despre un oraș mare, distanțele dintre obiectivele turistice principale nu sunt chiar îngrozitoare. Așa că, dacă ai două puncte de interes la o distanță de 2-3 kilometri, recomandarea mea este, dacă ai timp, să încerci să te plimbi până acolo. Dacă vrei să iei metroul o să fie o aventură: pentru câteva stații o să schimbi de două ori metroul, iar unele traversări între linii sunt lungi de tot. Iar distanțele între stații la ei sunt mici – cam ca la stațiile de tramvai de la noi.

Pentru mine este greu de crezut că în Paris o să poți spune vreodată că nu mai ai nimic de văzut, dar să spunem că ai bifat deja toate muzeele, toate străduțele, toate obiectivele și vrei ceva nou. Atunci, îți propun să descoperi ceva nou printr-un joc foarte vechi: pétanque. Eu l-am jucat pentru prima dată în această săptămână în gradina de la Palais-Royal.

Ca să înțelegeți exact despre ce este vorba. Pétanque este un joc cu bile de metal pe care trebuie să le arunci cât mai aproape de țintă – respectiv o mică bilă de lemn colorată, numită și „cochonnet” (în românește „purcică”) pe care o arunci la începutul jocului.

Asociat cu sudul Franței, provenind din zona Provence, acesta este sportul cel mai popular din Marsilia. Iar astăzi aproape 17 milioane de oameni joacă în mod organizat pétanque. Mai mult decât atât, în Franța există peste 480,000 de jucători afiliați la Federația Franceză de Pétanque (Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal) – FFPJP fiind, de altfel, cea de-a patra federație sportivă ca mărime din Franța.

Dacă te-am convins să încerci, să știi că nu trebuie să aștepți până la Paris. Începând din septembrie 2006 a luat ființă și Asociația Pétanque România. Așa că poți să găsești și la noi oamenii pasionați de aruncat bilelor de metal.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora