Un voluntar Smurd produce și donează viziere pentru cadrele medicale, folosind resursele familiei și aparatul laser cu care confecționa mobilă înainte de criză - LIFE.ro
Sari la conținut

Se spune că la vremuri grele ies la iveală cele mai rele caractere, dar şi cei mai buni oameni. Cum pe cei din prima categorie îi vedem cu uşurinţă, este important să îi observăm şi pe ceilalţi, pe cei care în vreme de restrişte se gândesc la ceilalţi înainte să se gândească la ei. Sunt oameni obişnuiţi, mici antreprenori, companii, ONG-uri care s-au mobilizat şi ajută cum pot şi în domeniile în care pot. Unii fac viziere, alţii cumpără materiale sanitare.

Sunt proprietari de restaurante care trimit mâncare personalului medical din spitale, sunt voluntari care cumpără şi livrează lucrurile de care au nevoie persoane ce nu se pot deplasa. O mulţime de psihologi îşi oferă serviciile celor cărora le este foarte complicat să-şi gestioneze fricile, anxietăţile în această perioadă. Companii mai mici sau mai mari au făcut donaţii importante pentru achiziţia de echipamente de protecţie sau medicale. Sunt multe iniţiative minunate, menite să pună umărul în aceste vremuri grele.

Printre cei care au decis să-şi pună la dispoziţie toată energia şi resursele este şi Raul Maier, un tânăr din Deva pentru care voluntariatul face parte din el. Proprietar al unei mici afaceri care se ocupă cu prelucrarea lemnului şi producerea de decoraţiuni personalizate, Raul Maier a simţit că-şi poate folosi experienţa pentru a le veni în ajutor celor din linia întâi: medici, asistenţi, poliţişti, jandarmi, toţi cei care în aceste zile muncesc pentru ca noi să stăm acasă, în siguranţă. Produce pentru ei viziere de protecţie şi le distribuie gratuit.

Cum v-a venit ideea să fabricaţi aceste viziere şi cum suportaţi costurile?

Ideea mi-a venit văzând pe internet un grup de la Bucureşti care a început să facă voluntar viziere. Ce mi-a atras atenţia a fost exact ceea ce spuneam mai sus, că aceştia fac totul în mod voluntar, gratuit. Le-am cerut proiectul şi m-am apucat să lucrez împreună cu familia. Având un aparat laser CNC şi ştiind despre ce e vorba, pentru că activez în domeniu, nu am stat pe gânduri. Iniţial am cumpărat materiale din fonduri proprii, acestea fiind însă destul de mici din cauza situaţiei actuale, iar acum suntem sprijiniţi de un ONG tocmai pentru a ne asigura că nu crede nimeni că ne însuşim donaţiile.

Cum alegeţi beneficiarii?

Avem un singur principiu de selecţie: prima dată – spitalele, medicii şi cei care sunt în prima linie de luptă cu virusul.

E o perioadă în care mulţi se gândesc la propria supravieţuire. Dumneavoastră vă gândiţi la supravieţuirea altora. Ce anume v-a împins să faceţi asta?

Sunt voluntar Smurd de aproximativ 3 ani, aşa că personalitatea m-a împins imediat în locul în care pot să fac bine semenilor mei, ca să nu mai vorbim de neajunsul mondial pe acest segment.

Cine vă ajută?

Din a treia zi de producţie, de altfel şi ziua în care au explodat telefoanele, comenzile şi producţia, am beneficiat de ajutorul unui prieten şi în continuare, de ajutorul familiei mele minunate. Pe această cale doresc să le mulţumesc pentru sprjin.

De astăzi am primit şi 3 voluntari de la un cabinet de oftalmologie din Deva. Voluntarii au fost în autoizolare şi i-am primit cu drag, tocmai pentru siguranţa noastră, dar şi a celor la care urmează să ajungă măştile.

Ce feedback aţi primit de la cei cărora le-aţi trimis vizierele?

Feedback-ul este unul impresionant, vă daţi seama. Pe plan calitativ al vizierelor, am primit în general comentarii pozitive. Cele negative au fost puţine şi am considerat că au fost date în scop constructiv. Pentru sufletul nostru, ca să spunem aşa, pe reţelele de socializare şi în presa locală au fost multe mesaje de laudă şi încurajare.

Foto: Facebook

Cum vă pot sprijini alţii?

În primul rând avem nevoie de donaţii în materiale. Acestea sunt greu de găsit acum deoarece toţi furnizorii şi-au sistat activitatea, iar pe plan local noi am epuizat tot materialul de care avem nevoie de la mai multe magazine de profil. Dacă nu putem primi materiale, am pus la dispoziţia celor binevoitori un cont al unui ONG, tocmai pentru a asigura că nu activăm pe un cont IBAN personal, pentru ca lumea să nu creadă că ne folosim personal de bani.

Câte măşti aţi făcut până acum, unde le-aţi trimis şi care este planul în continuare? Câte viziere puteţi face pe zi?

În primele 6 zile de producţie am confecţionat în jur de 1400-1500 de viziere de care se bucură aproximativ 25-30 de secţii din 20 de spitale, un număr mare de cabinete medicale de familie, precum şi alte instituţii ale statului precum Smurd, poliţie etc.

Dorim ca până la sfârşitul acestei săptămâni să dotăm complet spitalele Hunedoara şi Deva, iar pe urmă începem cu comenzile din ţară, care sunt de ordinul miilor de bucăţi. Până acum am crescut de la o zi la alta, făcând între 280-350 de viziere pe zi. Acum am primit sprijinul mai multor voluntari şi estimăm să facem undeva la peste 1000 de viziere în fiecare zi.

Viziere fac mai mulţi antreprenori sau oameni îndemânatici care vor să ajute şi toţi au nevoie de susţinere, fie cu materiale, fie cu bani dedicaţi achiziţionării acestora. Mai jos regăsiţi o listă cu câţiva dintre aceştia pe care îi putem ajuta cu toţii să ducă misiunea mai departe.

Foto: Facebook
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora