Unde se mănâncă cea mai bună supă de ceapă din București? Chef Samuel Le Torriellec ne dezvăluie rețeta.
Supa de ceapă are origini în gastronomia poporului roman, prin urmare este “veche” de mii de ani. La acea vreme, varianta ei simplă era considerată o mâncare a săracilor, întrucât ceapa era o legumă ușor de cultivat. În secolul XII, rețeta supei de ceapă a fost reinventată la Paris, fiindu-i adăugate elemente exrem de fine cum ar fi branza Comte gratinată.
În gastronomia franceză este considerată antreu, rețeta clasică devenind populară în Statele Unite în anii ’80
Eu iubesc supa de ceapă și sunt capabilă să călătoresc câteva ceasuri cu avionul pentru a avea parte de o execuție perfectă a rețetei originale. Am avut o surpriză extrem de plăcută să descopăr că Samuel Le Toreliec a inclus-o pe meniul restaurantului L’Atelier (din cadrul Hotelului Epoque) a cărui chef este. Îmi era extrem de dor de ea, ultima oară am servit-o în urmă cu un an, de ziua mea, la Paris. Supa lui Chef Sam este absolut perfectă.
Am stat de vorbă cu el și am aflat că fiind un preparat tradițional francez, a învățat cum să o pregătească la doar 16 ani, fiind îndrumat de profesorul său de la acea vreme.
,,Este cea mai populară supă în Franța. Braseriile există la la tot pasul în Franța, iar majoritatea au în meniu supa de ceapă. Pe vremuri, braseriile erau deschise non stop, iar oamenii după petreceri veneau și mâncau Onion Soup, reprezentând un bun remediu pentru mahmureală.”
Lui Chef Sam îi place supa de ceapă pentru că este unul dintre primele preparate pe care a învățat să le gătească și pentru că este o mâncare consistentă, potrivită pentru sezonul rece.
I-am cerut lui Chef Sam rețeta pentru Supa de ceapă, nu este extrem de complicată, iar rezultatul poate fi spectaculos. Evident că varianta cea mai bună o va pregăti el la L’Atelier, însă cei talentați în ale gastronomiei sunt mai mult decât invitați să realizeze varianta lor după rețeta lui. Enjoy!
Supă de ceapă (2 porții)
o 200 gr ceapă
o 20 gr unt
o 10 cl vin alb
o ½ litru apă
o Sare – 3 gr
o Piper – 2 gr
o Pâine toast – 2 felii
o Brânză Comté – 100 gr
o Cimbru proaspăt
o Foaie dafin
Se taie ceapa julienne și se pune la foc într-o oală cu unt. Se lasă la foc mic și se amestecă din când în când, până devine arămie( dar nu arsă). Se adaugă vinul și se lasă 5 minute, până se evaporă alcoolul. Apoi se completează cu apă, cimbru și foi de dafin. Se adaugă sarea și piperul și se lasă pe foc, la fiert 40 minute.
Pâinea se taie rondele și se rumenește pe ambele părți.
Se pune supa într-un bol, se pun 2-3 bucăți de pâine și brânză Comté rasă deasupra și la lasă la gratinat până când brânză devine arămie.