Povestea primului hotel românesc intrat în Relais & Châteaux, rețeaua standardului de lux - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea primului hotel românesc intrat în Relais & Châteaux, rețeaua standardului de lux

Relais & Châteaux este visul de standard pentru orice proprietar de hotel cu ambiție de performanță absolută. Începând din această toamnă, România are un hotel parte din această asociație internațională, Hotel Epoque din zona Cișmigiu.
Share this article

Hotelul Epoque din zona Cișmigiu este primul hotel din România care a intrat (alături de restaurantul său, L_Atelier)  în Relais & Châteaux, cea mai prestigioasă asociație de ospitalitate din lume. Epoque este un hotel boutique cu 45 de camere și apartamente, construit în anul 2010 pe terenul pe care se găseau rămășițele fostei case de pensii bucureștene. Investiția inițială a fost de peste 8 milioane de euro.

Fondată în 1954, Relais & Châteaux este asociaţia formată din 550 de hoteluri şi restaurante cu caracter unic din intreaga lume, operate independent, ale căror proprietari au în comun pasiunea pentru afacerea lor și dorința de autenticitate în relaţia cu oaspeţii.

Proprietatile afiliate Relais & Châteaux se disting prin servicii impecabile, gastronomie excepțională și o abordare expresivă și distinctă a conceptului “art de vivre”.

În România mai există un singur alt restaurant afiliat Relais & Châteaux, este vorba de Bistro Francais, aparținând lui Cristi Preotu și situat în spatele Ateneului Român.

Relais & Châteaux promovează  în mod activ “L’Art de vivre” ca fiind cea de a 10-a artă, deoarece tradiția ospitalitătii și a gastronomiei face parte din cultura umanității în cel mai expresiv mod, acela al calității experiențelor din viața de zi cu zi.

Diana Popescu, proprietara și managerul Hotelului Epoque

Am stat de vorbă cu Diana Popescu, proprietara și managera Hotelului Epoque despre cum a decurs procedura de aderare la Relais & Châteaux, dar și despre restaurantul L_Atelier al cărui chef este Samuel le Torriellec, unul dintre cei mai buni chefi din România.

Cum a decurs procedura de aderare la Relais & Châteaux?

,,A fost una complexă și etapizată, reunind peste 300 de criterii de analiză, structurate conform valorilor fundamentale ale asociației: Local focus, ceea ce evidențiază caracterul unic al fiecărei proprietăți ca expresie a contextului său istoric și cultural; Sharing, dăruirea și implicarea directă a proprietarului în relația cu oaspeții și cu personalul, Commitment: contribuția constantă și durabilă a fiecărei entități la promovarea tradiției ospitalității;Humanity: respectul pentru oamenii care participă la cultura și viața de zi cu zi a proprietății.

Etapele procesului includ: multiple evaluări ale comisiilor de inspectori Relais &Châteaux, audituri de calitate realizate cu caracter anonim, recenziile oaspeților clubului 5C, analiza rapoartelor de către departamentul de calitate de la Paris și votul comitetului director.”

Chef Samuel le Torrielec

Povestiți-ne despre restaurantul L_Atelier!

,,L’Atelier este restaurantul de gastronomie franceză al Hotel Epoque – Relais & Châteaux, astfel că îmbrățisează aceeasi misiune, aceea de a oferi oaspeților experiențe excepționale de ospitalitate și gastronomie. Chef Samuel le Torriellec este francez, iubește marea bucătărie franceză și a lucrat în multe bucătării înstelate, însa este mai presus de toate un pasionat al gustului, astfel încât în L’Atelier avem une cuisine d’auteurcare, care pune accent pe caracter și sezonalitate. Meniul include feluri franțuzești clasice, specialități inspirate din specificul breton și normad – regiunea unde s-a născut – și feluri tradiționale românesti reinterpretate. În felul acesta, L’Atelier subliniază traditia Relais & Châteaux de a promova bogația inestimabilă a gastronomiilor regionale.”

Alături de Ion Biriș, unul dintre administratorii L_Atelier și de soțul meu, Dan.

Am participat la dinner-ul privat care a celebrat primirea standardului de membru Relais & Châteaux de către hotelul Epoque și restaurantul său, L_Atelier. Chef Samuel le Torriellec a creat un meniu special, bazat pe conceptul Route du Bonheur. După cum mi-a povestit, meniul a reprezentat o călătorie de descoperire gastronomică și a inclus patru feluri, mizând pe o alternanță surprinzătoare între specialități românești și franțuzești și pe asocieri unice cu vinuri legendare.

Foto credit: George Butunoiu

Borș bucovinean– Chef Samuel s-a inspirat pentru acest fel din bucătăria bucovineană într-una din vacanțele lui prin România. Este un borș de miel, în care în loc de smântână a folosit jantuit(produsul rămas în urma preparării cașului la stână).  Acest antreu a fost asociat cu un vin franțuzesc, Aligote Lamblin & Fils – Burgogne 2017. Este un vin tânăr, proaspat, revigorant. Se asociază perfect cu borșul de miel bucovinean, punându-l în valoare (acesta fiind puțin gras), iar mineralitatea și fructozitatea soiului aduce acest preparat la cel mai înalt nivel de apreciere.

 

Scoici St Jacques, gătite în unt semi- sarat, salsify glasat cu trufe – Chef Samuel vine din Bretania și a ales St Jacques pentru că proaspete au un gust incredibil, simplu, iar asociate cu salsify-ul și sosul de trufe, devin un dish incredibil de gustos. Pairing-ul pentru acest dish a fost un vin complex, armonios: Tarla 201, Chardonnay Barique 2017, Turda Transilvania. A fost asociat cu scoicile de pe Coasta Bretaniei, deoarece sunt gătite în unt semi-sărat, cu sos de trufe, iar asocierea cu acest Chardonnay se potrivește de minune. Gustul pregnant al scoicilor cu savoarea Chardonnay-ului este extrem de plăcută.

Pentru felul principal, Chef Samuel a pregătit: Obraji de porc Mangaliță, în stil Zingara. A ales porcul Mangaliță pentru că este o carne de bună calitate, fără cholesterol. Chateauneuf -du-Pape, Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault 2015 – Cotes du Rhone, La Bastide Saint Dominiquea fost vinul ales pentru a însoți obrazul de porc gătit în stil Zingara( adică limba de vită, bacon, ciuperci); un preparat din multe ingrediente, un vin din multe soiuri. Un preparat puternic, un gust persistent, la fel și acest vin excepțional. Vinul foarte robust mângâie gustul puternic al obrazului de porc.

Paris Brest, desertul ales de Chef Samuel este un preparat tipic franțuzesc și a fost creat în 1910 pentru a marca cursa de biciclete Paris-Brest-Paris, eveniment sportiv ce începuse să aibă loc înca din 1891. Forma sa circulară reprezintă o roată. Pentru desert, somelierii au ales un Muscat Ottonel, Liliac Nectar, Transilvania 2016, un vin licoros, cu arome de fructe bine coapte, pere, piersici, caise. Gustul permanent este prelung, dulce, dar în acelasi timp foarte proaspăt, exotic și condimentat, la fel ca desertul.

Pâinea de la Arc Bakery aleasă de chef Alain Lens

Pâinea care a însoțit meniul a fost de la Arc Bakery, iar sortimentele au fost alese de chef-ul brutăriei artizanale, Alain Lens.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora