Pastele sunt printre cele mai accesibile alimente din lume, iar după italieni, probabil că noi suntem unii dintre cei mai mari consumatori de paste din Europa.
Fiecare țară are propria versiune unică a lor. În Germania și Ungaria au spaetzle, în Grecia au orzo, americanii sunt și ei faimoși pentru rețeta lor de paste cu chiftele, iar englezii au mac & cheese. Noi, românii, preferăm însă pastele italiene, cele originale.
Ca formă avem: penne, tagliatelle, spaghete, fusslli, tortellini… Carbonara, Arabiata, Bolognese, Lasagna. Există zeci de tipuri de paste, care de care mai gustoase. Însă indiferent de formă și mod de preparare, un lucru e sigur: pastele sunt întotdeauna pe gustul nostru, mai ales dacă sunt făcute așa, ca la mama lor, în Italia! Adică după rețete tradiționale și cu ingrediente de calitate.
Cele mai bune paste din București
În capitală avem zeci de localuri cu specific italian, însă nu toate au și preparate demne de top.
Astăzi îți sugerăm o listă cu restaurante unde epoți merge pentru o porție delicioasă de paste, dar nu facem un clasament din ele.
Fior di Latte este un restaurant/brasserie cu specific italian din Bulevardul Primăverii nr. 19 -21, fiind deja un alt loc faimos pentru mâncarea de bună calitate! La Fior di Latte ai ocazia de a gusta din tot ce are mai bun și mai fin bucătăria italiană: dulce sau sărat, e creat de maeștri ai artei culinare, ale căror nume sunt ele însele branduri bine recunoscute de breaslă și de gurmanzi. Când vine vorba de paste, la ei vei găsi paste de casă integrate în rețete cu totul deosebite, fiecare însoțită de câte o poveste, așa încât să fie mai savuroase. De la tagliatelle cu porcini și trufe, la paccheri alla carbonara cu pancetta și până la lasagna tradițională, lista este pe cât de diversă, pe atât de apetisantă!
Trattoria Verdi este un alt exemplu de succes când vorbim de paste și restaurante cu specific italian. Au mereu preparate proaspete, pregătite pe loc, muzică bună, personal atent și prietenos, o atmosferă foarte plăcută, destinsă. Este una dintre cele mai populare și mai vechi trattorii din București, un loc numai bun pentru o ieșire cu prietenii sau chiar pentru o întâlnire de afaceri. Peste 25 de preparate cu paste vei găsi aici.
Stadio este unul dintre restaurantele în care se mănâncă bine mâncare italiană.
Găsești paste proaspete, făcute de casă, chiar în bucătăria proprie. Linguine cu Creveți, Spaghetti al Pomodoro, Linguine cu Ciuperci și Finețuri adică cu trufe și sparanghel, Spaghetti Carbonara, Spaghete Brunete cu Somon și Tagliatelle Pollo.
Meniuri cu zeci de opțiuni
La Osteria Zucca poți alege din peste 15 tipuri de paste!
Situată pe Strada Jean Louis Calderon nr . 41, Osteria Zucca a devenit repede cunoscută, încă de la lansare, pentru calitatea produselor. Și merită pe deplin un loc în topul restaurantelor cu cele mai bune paste din București.
Pe lângă faptul că locul în sine are un aer tradițional și o atmosferă tipic italiană, și mâncarea este cât se poate de autentică! Materia primă este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza, gătesc exclusiv cu ulei de măsline extravirgin, de o calitate superioară și cu ingrediente de calitate. Poți servi la ei de la aperitive, la pizza, preparate la grill, pește, desert și… paste, desigur! Au peste 15 sortimente din care poți alege. Ca de exemplu Gnocchetti ai 4 formaggi, Riavioli ricotta e spinaci, Bucatini all’ Amatriciana sau Tortellini panna e prosciutto. Trebuie musai să le încerci! Pentru noi, e unul din localurile de gen preferate!
SARA Restaurant este povestea gourmet savurată când dorești un prânz sănătos sau o cină ce poartă gustul Italiei sofisticate. Și ce ne place la ei este că aici te poți delecta cu preparate „a vapore”, gătite la abur, în mixuri customizate chiar de tine.
Meniul are o mulțime de opțiuni. Zeci de rețete diferite de paste, gnocchi, risotto sau polentine, delicii marine reci și calde, salate servite cu focaccia caldă și delicioasele coșulețe gătite la aburi, specialități surpriză. Revenind la paste, încearcă oricare dintre pastele umplute, dar și pastele cu pește, ca o alternativă mai specială. De exemplu, tagliatelle cu caracatiță.
Citește și: Top 10 cele mai populare restaurante din Bucureşti în această vară
La Belli Siciliani găsești și niște paste foarte bune, făcute după rețete originare italienești. Restaurantul de pe str. Mătăsari 47 este faimos pentru povestea sa. Este o afacere de familie, un chef sicilian, gastronomie autentică siciliană, reţete şi ingrediente exclusiv din Sicilia! Nu degeaba au fost numiți „Bucătari Ambasadori ai Siciliei în Lume”! Aruncă un ochi la ei și ai să rămâi impresionat de cât de multe variante ți se dezvăluie! Pasta alla Norma cu pastă de tomate, vinete, ricotta afumată și ulei de măsline extravirgin sicilian, dar trebuie să încerci neapărat și cannelloni!
Ciao Niki este un restaurant amplasat într-o vilă frumoasă de pe str. Boșa nr. 4. Are un aer nobil, cu încăperi și o amenajare care te fac să te simți ca și cum ai lua cina într-un palat. Meniul este specific bucătăriei italiene, mediteraneene, iar bunul gust este la el acasă, atât la propriu cât și la figurat. Poți servi preparate culinare senzaționale, pregătite atent cu ingrediente proaspete, totul într-o prezentare ireproșabilă. Dacă le faci o vizită, îți recomandăm cu încredere să încerci pastele. Uneori, rețele simple sunt cele mai gustoase. Iar pastele lui Niki au gust din belșug! Au și vinuri de calitate, așa că te alegi, cumva, cu rețeta perfectă pentru o seară romantică!
Restaurant înrolat în programul „Qualita’ Italiana”
Unico Vero este înrolat în programul „Qualita’ Italiana” al Camerei Italiene de Comerț și Industrie, ceea ce vine ca o certificare a faptului că fac treabă bună.
Unico Vero e un restaurant/pizzerie de familie, cu specific italienesc, care a pornit de la ideea de a servi mâncare cât mai autentică. Făcută exact ca în Italia. Au succes din plin, așa că am putea spune că și-au îndeplinit misiunea, iar pastele lor sunt, cu siguranță, printre cele mai bune paste din București!
Au o bucătărie deschisă, așa că îi și poți vedea cum gătim și cum „se joacă” cu ingrediente proaspete cât e ziua de lungă de la prânz la cină. Îți recomandăm să alegi cu încredere pastele lor proaspete, preparate în casă: Tagliatelle, Tagliolini, Gnocchi, Ravioli umpluți cu ricotta și ierburi fine. Pastele de casă sunt preparate cu făină și ou, iar pastele gnocchi sunt preparate cu cartofi și ou. Și toate sunt delicioase!
Este posibil să nu le fi enumerat pe toate, însă mai adăugam câteva pe listă: Cucinetta, Bocca Lupo, Resto Aperto, Pasta del Popolo, Sardin, Bazaar, Il Peccato, Restaurant Lugo, Restaurant Capricciosa, Trattoria Don Vito Ristorante.
Sursa foto: depositphotos.com