Viaţa în Arabia Saudită - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa în Arabia Saudită

Pedeapsa cu moartea poate fi decisă pentru o serie lungă de acuzaţii, de la omor, viol şi jaf armat la folosirea drogurilor, renunţarea la religie, adulter sau homosexualitate.
Share this article

Arabia Saudită, cea mai mare ţară din Peninsula Arabă şi cea mai mare ţară arabă din Asia de Vest, este numită şi Casa Spirituală a Islamului. Adăposteşte cele mai importante centre spirituale ale musulmanilor, Mecca şi Medina, templele sculptate din Hegra, construcţiile din coral incluse în patrimoniul UNESCO, dar şi oraşe spectaculoase şi moderne, în frunte cu capitala Riyadh. Una este însă turismul şi alta e viaţa în Arabia Saudită, unde regulile pornite din normele religioase sunt de nesuportat pentru cei mai mulţi occidentali şi nu doar pentru ei.

Viaţa în Arabia Saudită

Arabia Saudită este o monarhie absolutistă, unde succesiunea la tron este ereditară, iar Coranul ţine loc de constituţie. Nu există partide politice sau alegeri naţionale, nici Parlament sau sindicate. Există totuşi un Consiliu Consultativ ai cărui membri sunt numiţi de rege şi au ca scop consilierea acestuia.

Islamul este singura religie permisă şi considerată posibilă, iar justiţia se face conform normelor Shariei. Pedepsele corporale, precum amputarea mâinilor sau picioarelor în cazul celor acuzaţi de furt sau flagelarea în cazul celor acuzaţi de devieri sexuale sau beţii, sunt la ordinea zilei în această ţară. Femeile, victime ale violurilor, sunt acuzate de adulter şi biciuite dacă nu pot dovedi cine le-au fost agresorii. Procesele pleacă de la prezumţia de vinovăţie şi multe dintre ele se desfăşoară în secret, de multe ori persoanele arestate nu află nici măcar pentru ce sunt acuzate şi nu au dreptul la apărare.

Pedeapsa cu moartea poate fi decisă pentru o serie lungă de acuzaţii, de la omor, viol şi jaf armat la folosirea drogurilor, renunţarea la religie, adulter sau homosexualitate. Aceasta poate fi pusă în aplicare prin decapitare, în unele cazuri aceasta fiind urmată de crucificare, cu ajutorul unui pluton de execuţie sau prin lovirea repetată cu pietre. De altfel, Arabia Saudită este unul dintre puţinele state din lume care a refuzat să accepte Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Citeşte şi: Cine este Salman bin Abdulaziz Al Saud, omul de fier ce conduce cu o putere totalitară Arabia Saudită – LIFE.ro

La nivel declarativ regatul a adoptat un program împotriva radicalizării, menit să combată extremismul şi să propovăduiască toleranţa şi moderaţia. Faptic, lucrurile arată că în Arabia Saudită lucrurile se schimbă extrem de greu şi cu paşi minimali.

Viaţa femeilor în Arabia Saudită

În această ţară femeile sunt complet subordonate bărbaţilor, fiecare dintre ele având unul care are drept de viaţă şi de moarte asupra ei. Bărbatul este cel care hotărăşte dacă femeia poate primi ajutor medical, dreptul la educaţie sau poate ieşi în public. Şi chiar şi atunci când primeşte permisiunea de a ieşi din casă, femeia este obligată să se acopere cu totul.

Nici să-şi aleagă soţul nu au voie. Femeile sunt date încă de la 10 ani, prin înţelegere între familii şi de multe ori nici nu sunt prezente la propria nuntă. Nu au voie să stea la masă cu bărbaţii şi la începutul anilor 2000 doar aproximativ 5% dintre ele munceau, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat în rândul tuturor ţărilor de pe glob. Între timp procentul a depăşit 16%, ca urmare a schimbărilor programate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Până în 2008 femeile din Arabia Saudită nu aveau voie să intre într-un hotel sau apartament de închiriat fără însoţitor, iar din 2010 au primit dreptul de a aplica pentru un card de identitate cu care să poată călători în ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului. Cardul are înregistrate, printre altele, amprentele posesoarei, precum şi un sistem GPS ce permite monitorizarea constantă. Deşi nu au nevoie de acceptul bărbatului ca să ceară acest card, femeile nu pot ieşi din ţară decât însoţite de acesta.

Din 2013 li s-a acordat dreptul de a face parte din Consiliul Consultativ şi 3 dintre ele au primit chiar funcţie de vicepreşedinte în diferite comisii. Abia din 2017 au primit dreptul de a urma cursurile unei şcoli de şoferi şi de a putea conduce, până atunci fiind dependente de soţii lor sau transportul în comun, extrem de deficitar. La începutul acestui an li s-a acordat şi dreptul de a conduce taxiuri.

Planurile de schimbare ale prinţului moştenitor

Cu o economie dependentă de veniturile obţinute din vânzarea de petrol, în ultimii ani prinţul Mohammed bin Salman a decis că e momentul să schimbe mai multe lucruri în Arabia Saudită. A redus subvenţiile, a introdus noi taxe şi a încurajat accesul femeilor în câmpul muncii. Fiecare dintre aceste decizii a iscat proteste serioase în rândul bărbaţilor saudiţi, însă până la urmă au fost aplicate.

Acum noi proteste se anunţă după ce acelaşi prinţ a anunţat că vrea să elimine posibilitatea pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani, dar şi să crească contribuţiile la asigurările sociale. În Arabia Saudită vârsta de pensionare este de 60 de ani, însă angajaţii au posibilitatea să se pensioneze anticipat după 20 sau 25 de ani în câmpul muncii. În condiţiile în care speranţa medie de viaţă în această ţară este de 75 de ani este evident că sistemul de pensii în aceste condiţii este nesustenabil.

Iar lucrurile nu se opresc aici, în ciuda faptului că Mohammes bin Saman simte deja reducerea sprijinului public. Acesta intenţionează ca până în 2030 ţara pe care o conduce să schimbe multe dintre lucrurile considerate până de curând de neschimbat, inclusiv accesul turiştilor pe teritoriul ei. Mai exact, planul este să urmeze modelul aplicat în Dubai şi economia ţării să înflorească datorită încasărilor din turism.

Citeşte şi: Arabia Saudită, cea mai conservatoare ţară din lume, îşi propune să renunţe la gândirea extremistă şi să devină o destinaţie turistică de lux – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora