Viața în Camerun, țara în care aproape jumătate din populație trăiește sub pragul sărăciei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Camerun este mai bună față de alte națiuni sărace care alcătuiesc continentul Africa. Deși este un stat cu un singur partid, guvernat strâns de președintele său, Camerunul are o economie agricolă decentă susținută de rezervele de petrol și, ca atare, este o țară relativ bogată.

Cu toate acestea, viața în Camerun este dură pentru majoritatea cetățenilor săi, peste 40% dintre ei trăind sub pragul sărăciei, mai mare în comunitățile rurale. Malnutriția este răspândită și este responsabilă pentru 38% din toate decesele în rândul copiilor sub cinci ani, unul din trei copii cu pipernicie. Cifrele recente sugerează că 540.000 de oameni trăiesc cu HIV, deși, la fel ca în cea mai mare parte a Africii, o astfel de incidență este în scădere, totuși se crede că încă sunt 350.000 de copii în țară, orfani, și bolnavi de SIDA astăzi.

Viața în Camerun poate varia în funcție de locul în care locuiești și de statutul părinților tăi. Majoritatea copiilor merg la școala publică, în timp ce cei cu avere sau statut merg la școli private.

Vizionarea de filme sau jocuri video nu este obișnuită pentru majoritatea copiilor, iar majoritatea activităților implică prieteni sau frați. Copiii au multe responsabilități, cum ar fi să facă comisioane la piață pentru părinții lor și să-și supravegheze frații. Unii copii vor lucra în magazinul părinților după școală sau vor ieși pe stradă și vor vinde alune sau alte produse alimentare.

Camerun, țară situată la intersecția dintre Africa de Vest și Africa Centrală. Populația sa diversă din punct de vedere etnic este printre cele mai urbane din Africa de Vest. Capitala este Yaoundé, situată în partea central-sudică a țării.

Angajare și calificări recunoscute

Lucrătorii străini au nevoie de un permis de muncă înainte de a obține un loc de muncă salariat. Acesta poate fi obținut de la Délégation Générale de la Sureté Nationale (DGSN). Sediul se află în capitala Yaoundé, dar toate regiunile ar trebui să aibă filiale.

Lucrătorii sunt, de asemenea, așteptați să obțină un „certificat de echivalență” de la Ministerul Învățământului Superior pentru toate calificările, deși acest lucru nu este adesea un impediment pentru muncă.

Se știe că cererile pentru acest certificat poate dura și câțiva ani.

Cerințe de intrare și rezidență

Este necesară o viză valabilă pentru a intra în Camerun. Vizitatorii care intenționează să rămână în Camerun mai mult de 3 luni ar trebui să obțină un permis de ședere de la DGSN. Plata minimă pentru un permis de ședere este de 250.000 FCFA. (1.87 Romanian Leu)

Permise de conducere și vehicule

Vizitatorii au voie să folosească permisele de conducere din propriile țări timp de 3 luni. După acest timp, vizitatorii ar trebui să obțină un permis de conducere camerunez de la Ministerul Transporturilor.

Toate vehiculele, prin lege, trebuie să fie cu volan pe stânga.

Importul de vehicule poate fi foarte dificil, costisitor și poate dura mult. Întârzierile la vamă ar putea dura câteva luni pentru a se rezolva.

Etica și tradițiile sociale

Camerunul este o societate laică și, în general, nu are cerințe de la vizitatori pentru a îndeplini obiceiurile sociale sau tradiționale specifice.

Numele țării este derivat din Rio dos Camarões („râul creveților”), numele dat estuarului râului Wouri de exploratorii portughezi din secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Camarões a fost folosit și pentru a desemna munții vecini ai râului.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, limba engleză a limitat termenul „Camerun” la munți, în timp ce estuarul a fost numit râul Camerun sau, la nivel local, Golf.

În 1884, germanii au extins cuvântul Kamerun la întregul protectorat, care corespundea în mare măsură statului actual.

Harta caracteristicilor fizice

Camerunul are formă triunghiulară și se învecinează cu Nigeria la nord-vest, Ciad la nord-est, Republica Centrafricană la est, Republica Congo la sud-est, Gabon și Guineea Ecuatorială la sud și Oceanul Atlantic la sud- sud-vest.

Camerunul poate fi împărțit în regiuni geografice nordice, centrale, sudice și vestice. La nord de râul Benue (Bénoué), câmpia de savană care ocupă centrul țării scade în altitudine pe măsură ce se apropie de bazinul Lacului Ciad. Regiunea conține inselberguri împrăștiate, movile de rocă rezistentă la eroziune care se ridică deasupra câmpiilor. Munții Gotel din Podișul Adamawa au tendința de a crește în înălțime la sud la nord, culminând cu Munții Mandara din nord-vest.

Serviciile de sănătate din Camerun sunt oferite de clinici publice și private

Există o lipsă gravă de profesioniști calificați în domeniul sănătății în Camerun. Cu mai puțin de doi medici pentru fiecare 10.000 de oameni, sistemul public de sănătate se bazează în mare parte pe asistente și moașe și se străduiește să ofere îngrijiri medicale de calitate. Pe lângă faptul că au insuficient personal, spitalele publice, gratuite, nu au facilități moderne și capacitatea de a trata mulți pacienți.

Una dintre principalele probleme ale sănătății publice este HIV/SIDA, cu care trăiește în prezent aproximativ 5% din populația adultă.

În efortul de a îmbunătăți calitatea asistenței medicale în Camerun, a fost introdus un sistem medical privat. Țara găzduiește acum 50 de spitale private, care oferă un standard de îngrijire mult mai ridicat și facilități mai bine echipate. Expaților care locuiesc în Camerun li se recomandă să achiziționeze o asigurare medicală internațională care să acopere costurile asistenței medicale private.

Învățătura publică este disponibilă, dar majoritatea expatriaților își trimit copiii la școala privată

Educația în Camerun este gratuită și obligatorie timp de șase ani de la vârsta de șase ani. Prima etapă de învățământ este primară, urmată de șapte ani de școală secundară, care este gratuită și opțională. Aproximativ 3% din PIB-ul național este destinat educației.

În nordul îndepărtat al țării, unde populația este în mare parte nomadă și familiile trăiesc un stil de viață tradițional, rata de participare la școală este extrem de scăzută. Mai la sud, în orașe, există o rată de participare mai mare. Majoritatea școlilor publice sunt predate într-o combinație de engleză și franceză. Religia joacă un rol important în educația din Camerun, iar majoritatea școlilor publice se bazează în mare parte pe credința creștină.

Țara găzduiește câteva școli internaționale. Aceste instituții multilingve urmează un calendar școlar și un curriculum american și sunt cea mai populară alegere pentru expați.

Siguranța și securitatea în Camerun

Există un nivel extrem de ridicat al criminalității în Camerun. Este important să fii vigilent cu bunurile de valoare și să stai departe de zonele cu probleme. Străinii pot fi deosebit de expuși unui număr mare de infracțiuni, în special de furt, așa că expații ar trebui să aibă grijă să se asigure că ușile mașinii sunt încuiate în permanență atunci când conduc, să poarte doar cantități mici de numerar la un moment dat și să evite să poarte bijuterii sau obiecte de valoare.

Orașele pe care ar trebui să le evitați sunt Yaoundé, Douala și Buea. Pe lângă aceasta, drumurile care sunt aproape de granițele Camerunului cu țările vecine Nigeria, Ciad și Republica Centrafricană sunt deosebit de predispuse la incidente de furt și răpire de mașini.

Este Camerun o țară scumpă?


Prețurile medii în Camerun sunt mai mari decât în România. Dacă faci cumpărături în Camerun va trebui să plătești de 1.09 ori mai mult pentru ele decât în România. Costul mediu de cazare în Camerun variază de la: 197 RON în Hostel la 395 RON în hotel de 3 stele. Prețul pe noapte într-un hotel de lux în Camerun este de aproximativ 947 RON.
Utilizarea de transport public în Camerun vine la un cost de: 1,1 RON pentru un bilet într-un sens.

Dacă preferați taxi, amintiți-vă că prețul unui taxi în Camerun depinde de mai mulți factori. Prețul de pornire taxi este de aproximativ: 1,1 RON.

Sunt alimente scumpe în Camerun?

Prețurile la produsele alimentare în supermarket-uri sunt mai mari decât în România. De exemplu, în Camerun trebuie să plătiți pentru:

Flacon sau cutie cu lapte (1 litru): 5,7 RON

Brânză galbenă populară (1 kg): 44 RON

O sticlă de bere de la un brand cunoscut: 4,6 RON

Mezeluri cu carne (1 kg): 38 RON

Camerunul are probleme

Țara este afectată din punct de vedere economic de o rată a sărăciei devastator de ridicată, sisteme de educație și de îngrijire a sănătății în dificultate, corupția paralizantă și diverse rupturi interne care amenință securitatea națională și orice perspective ale unei industrii turistice vibrante.

Cu toate acestea, unele puncte strălucitoare rămân care indică un viitor mai prosper.

Având în vedere un obiectiv oficial de a fi etichetat drept „piață emergentă” până în 2035, persistă multe întrebări despre viitorul precar al Camerunului.

Economia Camerunului a făcut pași mari spre a deveni o piață emergentă prosperă în ultimii ani

În perioada 2004-2008, în timp ce rezervele țărilor s-au dublat de patru ori la 3 miliarde de dolari, datoria publică a fost redusă de la peste 60 la sută din PIB la aproximativ 10 la sută.

În plus, rata șomajului în Camerun se situează în prezent la un nivel sănătos de 4,24%.

Cu toate acestea, Camerunul are încă drumuri de parcurs, deoarece 48% din populație continuă să trăiască sub pragul sărăciei.  

În ciuda faptului că reprezintă doar aproximativ 45% din populația totală a țării, de 24 de milioane, aproape 55% dintre cei care trăiesc în sărăcie locuiesc în zonele rurale, unde accesul la locuri de muncă constant plătite și la infrastructura adecvată este rar.

Pe o notă mai pozitivă, Camerunul se mândrește cu una dintre cele mai mari rate de frecvență școlară din Africa, majoritatea copiilor având acces la școli de stat relativ ieftine.

În 2013, rata de înscriere la școlile primare a fost de 93,5 la sută. Este important de menționat că băieții continuă să frecventeze școala într-un ritm semnificativ mai mare decât fetele, ca urmare a normelor culturale înrădăcinate.

Sursa foto: Deposit Photos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora