Viața lui J.K. Rowling ar putea, cu siguranță, să fie un subiect pentru una din viitoarele ei cărți. Scriitoarea care a dat naștere fenomenului Harry Potter a trecut de la agonie la extaz în decurs de câțiva ani. De la o mamă singură, falită și cu gânduri suicidale, J.K. Rowling a ajuns miliardară și una dintre cele mai influente persoane din Marea Britanie. Harry Potter este cea mai citită serie din lume, iar filmele inspirate de cărți adevărate succese de box office.
Viața lui J.K. Rowling: mama sa a fost diagnosticată cu scleroză multiplă
J.K. Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965, în Yate, Gloucestershire, Anglia, la 16 km de Bristol. Tatăl ei era inginer în aviație, iar mama sa tehnician în departamentul de știință al unui liceu. Aceștia s-au căsătorit la 20 de ani și nu au studii superioare.
Autoarea spune că nu a avut o copilărie tocmai fericită, însă încă din acea perioadă și-a descoperit pasiunea de a scrie, inventând povestioare pe care i le citea surorii sale.
Pe când avea numai 15 ani, mama sa a fost diagnosticată cu scleroză multiplă și a murit zece ani mai tărziu, înainte ca Joanne să ajungă o scriitoare renumită. Ulterior, J.K. Rowling a înființat o clinică dedicată cercetării acestei boli cumplite, pe care a numit-o după mama sa, în cadrul Universității din Edinburgh, donând și 16 milioane de dolari pentru acest proiect.
Joanne Rowling a studiat franceza la Universitatea din Exeter, iar după absolvire a lucrat în ONG-ul Amnesty International, unde făcea traduceri în departamentul de cercetare. Desi își făcea bine treaba, gândul ei era tot la scris. Așa că în 1990 i-a venit ideea cărților Harry Potter, în timp ce se afla într-un tren ce călătorea de la Manchester la Londra. Timp de cinci ani a lucrat la planul acestor cărți care aveau să cucerească lumea.
Viața lui J.K. Rowling: Moartea mamei sale, cea mai traumatizantă zi din viață ei
Scriitoarea a mărturisit într-un interviu că cea mai traumatizantă zi din viață ei a fost cea de Revelion din 1991, când mama sa a murit. Joanne avea numai 25 de ani. “Tata m-a sunat la șapte dimineața și mi-am dat seama ce s-a întâmplat, fară să îmi spună ceva”.
După moartea mamei sale, Joanne s-a mutat în Portugalia să predea engleza, după ce a văzut un anunț în The Guardian. Ziua preda, iar noaptea scria. După 18 luni petrecute în Porto, l-a cunoscut într-un bar pe jurnalistul portughez Jorge Arantes, care urma să îi devina soț. S-au căsătorit pe 16 octombrie 1992, iar un an mai târziu au devenit părinți – Joanne a născut o fetiță, Jessica Isabel Rowling Arantes. Înainte de a deveni mămică, scriitoarea pierduse o sarcină. Căsnicia nu a durat însă prea mult, cei doi despărțindu-se la finalul lui 1993. Diverse biografii susțin că J.K. Rowling ar fi fost agresată fizic de soțul ei.
Viața lui J.K. Rowling: depresivă și trăind din ajutor social
După despărțire, Joanne împreună cu fiica sa s-au mutat în Edinbourgh, cu trei capitole în valiză din cartea care urma să îi schimbe viața.
La șapte ani de la terminarea facultății, Rowling se simțea ca o ratată. Căsnicia ei eșuase, nu avea job, trebuia să întrețină un copil. Însă și-a canalizat toată energia spre a duce al bun sfârșit prima carte din proiectul ei de suflet. A fost o perioada grea pentru Joanne, care a fost diagnosticată cu depresie clinică, gândindu-se adesea la sinucidere. Problemele ei emoționale au inspirat-o în crearea înfiorătorilor “dementori” din cărțile Harry Potter. Scriitoarea a depus actele pentru ajutor social, declarând despre ea însăși că era un om “sarac”.
Rowling a trecut printr-un moment de panică în 1993 când fostul soț a venit în Anglia, însă a reușit să obțină un ordin de restricție împotriva lui.
În perioada următoare, s-a ocupat de terminarea primei cărți Harry Potter, pe care o scria mai mult prin cafenele, când fetiță ei dormea în cărucior.
În 1995, J.K. Rowling a terminat prima carte, pe care a trimis-o mai multor edituri, însă a fost refuzată. Într-un final a bătut palma cu editura Little, pentru tipărirea a 500 de exemplare din Harry Potter și Piatra Filozofală. A primit un avans de 2500 de lire sterline. Editura i-a sugerat ca în locul numelui Joanne să folosească un pseudonim, de teamă că băieții nu vor dori să citească o carte scrisă de o femeie. Așa a apărut și numele J.K. Rowling – K de la Joanne și K de la Kathleen, bunica sa.
Viața lui J.K. Rowling – 1997, anul în care a apărut prima carte din seria Harry Potter
Din fericire pentru Joanne, cartea sa a avut un mare succes la public, vanzându-se în sute de mii de exemplare. În 1998, Warner Bros cumpără drepturile pentru primele două filme Harry Potter.
Cea de-a doua carte, Harry Potter și Camera Secretelor a avut un succes și mai mare decât prima, popularitatea romanelor crescând de la un exemplar la altul.
Aventurile tânărului vrăjitor Harry Potter la școala Hogwarts i-au fascina:t atât pe adulți, cât și pe copii. “Harry Potter” este pe primul loc în top cele mai vândute serii din istorie, transformând-o pe autoare în numai 5 ani în multi-milionară.
Scriitoarea a povestit că după ritmul alert în care a trebuit să lucreze la cel de-al patrulea volum al seriei, s-a simțit copleșită de presiune. “Îmi era greu să mai scriu, lucru pe care nu îl mai pățisem până atunci niciodată”.
Filmele au fost, de asemenea, un succes, cu încasări record la casele de bilete – seria Harry Potter a devenit cea mai de succes fraciza din toate timpurile.
La o luna după lansarea filmului Harry Potter și Piatra Filozofală, Joanne s-a recăsătorit cu un medic scoțian, Neil Murray. Devenise atât de faimoasă încât atunci când a mers să își cumpere rochia de mireasă s-a deghizat.
Viața lui J.K. Rowling: filantropie, activism politic și cărți noi
Joanne a vrut să își demonstreze talentul abordând și alt stil literar. Sub pseudonimul Robert Galbraith, aceasta a scris mai multe cărți polițiste -în seria Cormoran Strike. În 2012, a lansat romanul Moarte subită, precedat de câteva scrieri tot din universal Harry Potter, cum ar fi “Animale fantastice și unde le poți găsi”.
Pe lângă activitatea să scriitoriceasca, J.K. Rowling susține diverse cauze umanitare și își face cunoscute părerile politice, fiind o susținătoare a Partidului Laburist. În 2014 s-a opus ieșirii Scotiei din Regatul Unit, iar în 2016 a făcut campanie împotriva Brexit.