Papa Francisc a fost, înainte de a deveni capul Bisericii Catolice, un inginer chimist din Argentina care a visat să devină preot și a studiat literatură, psihologie și filozofie.
Iată povestea celui ce avea să devină acum 6 ani singurul Papă Iezuit al lumii, singurul pe care l-a dat America, clericul ce avea să schimbe discursul milenar al bisericii legat de teme sensibile sau tabu ale bisericii, avortul, comunitatea LGBT, intrarea femeilor în rândul clericilor.
Jorje Bergolio s-a născut în Buenos Aires, un oraș de 13 milioane de suflete, dintr-o familie de imigranți italieni. În adolescență a început și terminat studii de chimie și a lucrat chiar în industria alimentară.
La 21 de ani suferă o infecție pulmonară deosebit de gravă care îl duce pe masa de operație unde rămâne fără o parte din plămânul drept. Un an mai târziu, în ciuda protestelor mamei sale, o catolică ferventă, decide să aleagă celibatul și să intre în biserică. Parcurge ierarhia clericală, își completează studiile teologice în Germania și în martie 2010 este ales Papa, rol pe care îl primește cu umilință și cu un mesaj memorabil: rugați-vă pentru mine.
În timpul „războiului murdar” din Argentina, o campanie de exterminare a disidenților condusă de guvern, în care 10.000 – 30.000 de oameni au „dispărut”, Jorge Bergolio conducea ordinul iezuit al țării și, susține el, a salvat și ascuns mai mulți disidenți care intraseră în vizorul militarilor. Ulterior a fost subiectul unui proces care îl incrimina pentru soarta a doi preoți dispăruți însă a fost achitat.
„Papalitatea este magică și enigmatică: transformă un octogenar într-un superstar însă nu dezvăluie aproape nimic despre om. Aduce speranță în fiecare colț al lumii, iar acolo unde lucrurile păreau ireconciliabile, rezolvarea capătă speranță. Ce a făcut Papa Francisc a fost să evidențieze puterea vindecătoare a bisericii.” , scrie revista Time în anul în care l-a desemnat primul om al lumii.
Papa Francisc a fost portar și body-guard de club de noapte, a adorat tangoul și a lucrat ca inginer chimist și profesor de literatură, iar maniera în care a abordat biserica pe care a fost ales să o conducă a păstrat ideea de a se apropia de cei care în nevoie, care caută sprijin și vindecare sufletească.
O zi din viața Papei Francisc începe la ora 5.00 dimineața când se trezește pentru rugăciune, unde rămâne până la ora 7.00 când începe messa din Capela Santa Marta. ziua de lucru începe la ora 8.00, iar la 10.00 începe să primească audiențe. După prânz se odihnește o jumătate de oră și continuă lucrul până seara, când urmează cina și rugăciunea. Admite că ațipește din când în când în timpul rugăciunii, dar explică: „e bine să dormi în prezența lui Dumnezeu!”