Vlad Mercori, istoric și dezvoltator Blockchain: „Toată viața mi-am dorit să fiu profesor, ca bunicul meu. În era noastră însă trebuie să ai smerenia și onestitatea intelectuală de a spune că nu știi” - LIFE.ro
Prima pagină » Vlad Mercori, istoric și dezvoltator Blockchain: „Toată viața mi-am dorit să fiu profesor, ca bunicul meu. În era noastră însă trebuie să ai smerenia și onestitatea intelectuală de a spune că nu știi”
Vlad Mercori, istoric și dezvoltator Blockchain: „Toată viața mi-am dorit să fiu profesor, ca bunicul meu. În era noastră însă trebuie să ai smerenia și onestitatea intelectuală de a spune că nu știi”
Vlad Mercori este CEO StakeBorg, o platformă care educă și popularizează conceptul de blockchain, un revoluționar punct de cotitură în transformarea internetului așa cum îl știm.
Ce anume te-a atras în zona de interes a blockchain-ului?
Vlad Mercori: Cred că e prima tehonologie inovativă despre care chiar simt că poate schimba lumea. Eu am trăit și fără internet, și cu internet, dar nu am avut capacitatea de a vedea ce va deveni acesta. Când am realizat însă mi-am spus: următorul pas revoluționar aș face bine să-l văd din timp, să pot fi parte din evoluția acelei tehnologii, dar să și pot utiliza această oportunitate.
Ce este blockchain?
Vlad Mercori: Cu explicația cea mai simplă, aș zice că este o bază de date. Diferența față de ce știm noi deja este că aceasta, o dată modificată, nu mai poate fi schimbată înapoi. Dacă ne gândim un pic, iată că în jurul nostru coexistă multiple baze de date, de la cea a pensionarilor sau salariaților din România, la cea a abonaților la telefonia mobilă. Problema este că toate acestea sunt deținute de cineva. Fie că vorbim de proprietarii serverelor, Amazon, Google, Microsoft, fie că nu, datele noastre sunt centralizate undeva. Hai să ne gândim însă ce s-ar întâmpla dacă mâine ar pica, timp de 4 zile, baza de date a utilizatorilor de curent electric. Nimeni, în tot acest timp, nu ar putea ști cine are curent, acasă, ce fel de abonament are și când trebuie să plătească.
Iată de ce în viitor toți vom vrea să avem astfel de baze de date cât mai descentralizate, care să nu depindă de o entitate, de o companie care centralizează tot și care devine extrem de vulnerabilă în cazul unui atac cibernetic, de pildă.
Așa încât orice dezvoltator de blockchain devine și el un centralizator cum este Enel, de pildă, dacă păstrăm logica exemplului tău?
Vlad Mercori: Prin descentralizarea acestor baze de date ne asigurăm că există cât mai mulți centri care, în momentul în care unul pică, vor continua să țină în picioare respectiva bază de date.
Dacă ne gândim la tehnologia blockchain, care se află în spatele a ceea ce știm astăzi drept Bitcoin, Ethereum sau mai știu eu ce nume din zona cripto, principala caracteristică este că ne permite să întreprindem niște acțiuni care ulterior pot fi perfect vizibile din punctul de vedere al traiectoriei pe care au descris-o.
Gândiți-vă, de exemplu, că mai bine de jumătate din peștele care se consumă în UK este mislabelled, adică deși scrie pe etichetă că provine dintr-o anumită zonă, de fapt el are altă proveniență. Dacă am avea o bază de date care nu poate fi modificată și am ști cu exactitate că acel pește chiar a fost pescuit în Norvegia și nu este somon crescut într-o rezervație din Vietnam, nu ar fi minunat?
Pe de altă parte, tot ce e făcut de mintea omenească, tot de minte omenească poate fi desfăcut. Ce are blockchain-ul atât de intangibil încât să nu poată fi modificat?
Vlad Mercori: Matematică și criptografie.
Să zicem că ne descurcăm cu matematica, dar cu cripto, de la Enigma încoace nu prea ne pricepem. Cum stau lucrurile?
Vlad Mercori: Criptografia, iar cu aceste explicații admit că ieșim din zona mea de confort, este un mod de a codifica un mesaj. Să zicem că avem un șir de cifre care o dată transferat în această tehnologie, el nu mai poate fi replicat.
Ce face diferența dintre ce faci tu și un creator de blockchain?
Vlad Mercori: Noi, la StakeBorg, suntem mai degrabă educatori, în sensul că ne dorim ca oamenii și companiile, într-un număr cât mai mare, să înțeleagă revoluția acestei tehnologii.
Am avut prima eră a internetului, când aveam un email destul de limitat ca opțiuni, iar ulterior au apărut magazinele online. Web 2 a venit o dată cu platformele sociale. Pe măsură ce mai mulți oameni au avut acces la internet și au început să comunice între ei, iar viteza de conexiune a crescut, au apărut condițiile prielnice pentru social media. Fără o viteză suficientă, nu ar fi fost posibil YouTube.
O dată cu blockchain intrăm în era 3.0 a internetului, fiindcă această tehnologie ne dă posibilitatea de a deține datele noastre personale de-acum înainte. Să zicem că problema de până acum este că în Web 2 companiile îți dădeau posibilitatea de a folosi gratuit serviciile lor, dar îți foloseau datele pentru a-ți livra reclamă.
Și-acum ce se schimbă? Profilurile noastre vor fi folosite tot cu scopuri comerciale, nu?
Vlad Mercori: Da, ele vor rămâne în Web 2, dar dacă Web 3 își va duce misiunea la bun sfârșit, vom avea parte de un Web 3 și un Facebook în care datele fiecăruia vor rămâne ale fiecăruia. Dacă tu scrii ceva pe Facebook astăzi, acel conținut nu este al tău. În momentul în care discutăm despre o formă descentralizată a datelor, ceea ce scrii pe Facebook va fi deținut de tine, oamenii pe care tu îi vrei între urmăritori te vor urmări și vor putea să te plătească dacă le place ce scrii, ceea ce nu se întâmplă acum.
Există așadar un șir al evenimentelor care credem că se va întâmpla. Dar e important de înțeles că a vorbi la acest moment despre platforme sociale descentralizate sună ca și cum ne-am fi imaginat YouTube în 1998. Suntem foarte avant la lettre, dar e important să încercăm să ne dăm seama cum ar putea funcționa și cum vom alege diferitele industrii interesate să folosească blockchain.
Este o activitate comercială, iar oamenii care investesc vor să vadă un profit. Cum se întâmplă asta?
Vlad Mercori: Monetizarea este încă un subiect nerezolvat în Web 3 fiindcă trebuie să luăm în calcul un proces de educare a utilizatorilor. Dar gândește-te la o schimbare: acum 20 de ani noi piratam filme, jocuri și muzică cu tot dragul. Apoi ne-am dat seama că nu e așa de rău să plătești un Netflix câtă vreme ai acces la extrem de multe producții. Ba chiar te gândești că este mai complicat să piratezi decât să plătești și să vezi. La fel va fi și cu plata creatorilor de conținut în momentul în care ne vom da seama de beneficii.
Marea promisiune cu care vine Web 3, adică ownership (Web 1 însemna să citești, Web 2 înseamnă să scrii și să citești, iar Web 3 – să scrii, să citești și să deții), practic fiecare om poate deveni un creator de conținut și entertainment. Și iată că vedem influencerii, de la oamenii cu adevărat creativi, la cei care doar arată ciudat sau doar fac chestii caudate și care în mod normal nu ar fi fost în postura de a crea conținut și a fi cunoscuți de atât de mulți oameni.
Ce te mână pe tine în luptă?
Vlad Mercori: Îmi place să văd lucruri construindu-se, să văd toate nivelurile de la zero la… cât de sus poate ajunge edificiul. Îmi place să văd un câmp care devine ulterior cartier rezidențial, îmi place să văd fabrici care ies din pământ, îmi place să văd business-uri construite bine și cu o cultură organizațională deșteaptă.
Ți-a plăcut în Minecraft!
Vlad Mercori: Da.(râde) Deci sunt mai degrabă un builder ca structură și-mi place să văd lucrurile construindu-se și mai puțin ajungând într-un punct final.
Vocațional, să zicem, fiindcă eu am terminat Facultatea de Istorie, cred că am acest sentiment al istoriei care se scrie în fața ochilor noștri și nu vreau să o ratez.
Dacă blockchain se va dovedi ceva care va eșua o să am o poveste de spus nepoților despre cât de prost am fost, dar dacă el va deveni ceva cu adevărat important iar eu stau pe tușă, asta ar fi ceva ce nu mi-aș putea ierta.
Avem posibilitatea probabil o singură dată în viață să vedem cum se schimbă tendințele cu adevărat majore. Blockchain este unul dintre ele. Nu aș vrea să am vreun regret că l-am simțit, dar nu am dat maximum din ce puteam da pentru a-l fructifica.
Când și cum are un istoric acest moment de aha!
Vlad Mercori: Aș fi ipocrit să spun că am văzut-o venind de foarte mult timp. E și o chestiune de descoperire de sine, în sensul că suntem ca în jocurile în care trebuie să mergi ca să mai vezi un pic.
În 2017, când a apărut Ethereum, am realizat că descopăr un supercomputer, peste care vom putea rescrie un nou internet. Nu am înțeles cum va evolua, mi s-a părut că vom putea crea lucruri, dar nu am știut să zic exact cum vor evolua lucrurile, dar pe măsură ce am stat în această industrie, am investit în ea și stând de vorbă cu oameni care chiar construiesc lucruri mari, încep să am un sentiment mai bun și mai clar în legătură cu direcțiile de dezvoltare. Aha! momentul meu a venit în 2017, dacă e să-ți răspund la întrebare.
Tu ești investitor, trainer, visător? Ce ești?
Vlad Mercori: Toată viața mi-am dorit să devin profesor.
Bunicul meu dinspre mamă fusese profesor de franceză, directorul celui mai mare liceu din Iași și simțeam pâlpâind în mine această poveste. Din acest motiv cred că am și făcut Istorie.
În momentul în care am făcut primele businessuri, ceea ce s-a întâmplat devreme, am făcut primele site-uri când aveam vreo 17 ani, m-am gândit și am ales să nu rămân profesor în facultate, atunci când am terminat studiile. Credeam că s-a închis definitiv povestea profesoratului meu.
În momentul în care am descoperit blockchain și am realizat că pot utiliza canalele deschise de internet, Facebook, Instagram, TokTok, unde se află noua generație și unde-și pierde destul de mult timp, realizez că încep să mă simt ca un profesor fără să vreau să fiu unul propriu-zis.
Un profesor este un om care știe foarte bine domeniul. Dacă mergi la un profesor bun de franceză, ai dificultăți să găsești ceva pe care să nu-l știe. Când vorbești despre tehnologie, inovație și blockchain, lucrurile se mișcă atât de repede încât realmente nu ai cum să le știi pe toate. Trebuie să ai smerenia și onestitatea intelectuală de a spune că nu știi și de a nu te da niciodată deștept, fiindcă ziua de mâine s-ar putea să-ți infirme ceea ce cu tărie ziceai azi.
Cred că ce poți spune ca profesor în această zonă este: „eu cred și știu că e așa, dar voi trebuie să mă vedeți ca pe un om care vă împinge de la spate să încercați să aflați mai multe singuri”.
Într-o epocă în care suntem bombardați cu informații din toate direcțiile cred că cea mai mare dificultate este să ne găsim singuri filtrele prin care să ne luăm informații cu adevărat de folos.
Așadar, la un nivel zero, într-un rol drag sufletului meu, m-aș vedea ca un deschizător de drumuri în zona de Web 3, blockchain.